site

Dolar :-( | Financial Times

Kami cenderung untuk meragui “RIP DOLLAR!!!” berbual, kerana mata wang AS menikmati ibu kepada semua kesan rangkaian. Tetapi nota terbaru Stephen Jen menimbulkan beberapa perkara menarik.

Jen adalah seorang penganalisis mata wang yang sangat terkenal. Di Morgan Stanley, beliau terkenal mencipta teori “senyuman dolar”, yang menyatakan bahawa mata wang AS cenderung untuk mencapai prestasi yang baik apabila ekonomi berdengung atau naik turun. Dia kini menjalankan wang di Eurizon SLJ, dan kadangkala masih menerbitkan penyelidikan yang menarik tentang dunia FX.

Nota taklimat terbaru beliau berhujah bahawa dolar AS telah “mengalami kejatuhan yang menakjubkan” sebagai mata wang rizab, yang nampaknya semakin pantas selepas keputusan Washington untuk menggunakan kawalannya ke atas sistem kewangan antarabangsa berasaskan dolar terhadap Rusia.

Jen menganggarkan bahawa jika anda melaraskan perubahan harga bahagian dolar bagi mata wang rizab global rasmi telah meningkat daripada kira-kira 73 peratus pada 2001 kepada sekitar 55 peratus pada 2021.

Kemudian, tahun lepas, ia jatuh kepada 47 peratus daripada jumlah rizab global.

Penekanan FT Alphaville di bawah:

USD kehilangan bahagian pasarannya sebagai mata wang rizab pada kadar yang lebih cepat daripada yang biasa dipercayai. Selepas penurunan berterusan dalam bahagian pasaran globalnya selama dua dekad yang lalu, pada 2022 dolar kehilangan bahagian pasaran pada kadar 10 kali lebih cepat. Penganalisis gagal mengesan perubahan besar ini kerana mereka mengira nilai nominal pegangan dolar bank pusat dunia tanpa mengambil kira perubahan harga dolar. Melaraskan perubahan harga ini, dolar, kami mengira, telah kehilangan kira-kira 11 peratus bahagian pasarannya sejak 2016 dan menggandakan jumlah itu sejak 2008.

Hakisan dalam status mata wang rizab USD ini telah meningkat dengan pesat sejak permulaan perang di Ukraine. Tindakan luar biasa yang diambil oleh AS dan sekutunya terhadap Rusia telah mengejutkan negara pemegang rizab yang besar, yang kebanyakannya berasal dari Selatan Global.

. . . Tanpa perlu kita berpihak dalam perdebatan mengenai Ukraine ini, nampaknya munasabah untuk membuat spekulasi bahawa pemacu utama kejatuhan status rizab USD pada tahun 2022 mungkin mencerminkan reaksi panik terhadap hak harta yang terancam. Apa yang kami saksikan pada tahun 2022 adalah semacam detik ‘membuang-the-global-polis’, di mana ramai pengurus simpanan di dunia tidak bersetuju dengan kelakuan kedua-dua Rusia dan AS.

Walau bagaimanapun, sebelum tergesa-gesa untuk tweet tentang bagaimana AS perlu menerima bitcoin untuk kekal relevan, terdapat beberapa nuansa penting untuk dipertimbangkan di sini.

Pertama sekali, naratif tentang dolar bersenjata dicemari oleh fakta bahawa penerima utama adalah yen dan euro – yang bahagian pasaran rizab pelarasan harga melonjak 5 peratus pada 2022. Negara-negara tersebut jelas menyertai sekatan Rusia. .

Mungkin euro mendapat manfaat daripada sedikit lagi kesamaran dari Eropah sama ada ia akan sentiasa mengikut laluan Amerika dalam perkara ini (ia terutamanya tidak berlaku apabila ia datang kepada sekatan Iran di bawah Trump). China ialah pemegang rizab terbesar dunia, selepas semua, dan Macron baru-baru ini otak kentut usaha diplomatik mungkin membuatkan Beijing berasa lebih selamat dalam mata wang euro.

Tetapi jika anda adalah bank pusat yang kaya dengan rizab di tempat lain, itu tidak akan menjadi banyak keselesaan. Lebih-lebih lagi, adakah anda sungguh berasa lebih selesa dalam, katakan, renminbi? Walaupun ia boleh tukar sepenuhnya dan cair, adakah anda secara jujur berasa lebih yakin bahawa Beijing akan berkelakuan secara sah daripada DC? Dolar masih kelihatan seperti baju paling tidak kotor dalam almari.

Lebih-lebih lagi, seperti yang ditekankan oleh Jen, sebenarnya ada dua tonggak yang menjadikan dolar AS begitu hebat: peranannya sebagai mata wang rizab pilihan, dan penggunaan dominannya dalam kewangan dan perdagangan global. “Pelabur tidak sepatutnya keliru dengan dua konsep berbeza ini,” katanya.

Walaupun Global South nampaknya tidak mahu terus memegang aset dolar, mereka nampaknya tidak mempunyai keupayaan untuk melepaskan dolar AS sebagai mata wang antarabangsa, terutamanya untuk transaksi kewangan. Kami mengesyaki ia akan menjadi sangat sukar untuk mengatasi kesan rangkaian yang kuat yang berada di sebalik status mata wang antarabangsa dolar.

Kunci untuk menjatuhkan takhta dolar sebagai mata wang antarabangsa adalah berdasarkan perkembangan relatif dan kestabilan dalam pelbagai pasaran kewangan. Jika pasaran kewangan di luar AS boleh berkembang maju (berkembang dalam saiz dan menjadi lebih bertenaga, tanpa menjadi tidak stabil), dan jika sebaliknya berlaku di AS, dolar boleh menghadapi kehancurannya. Ini, bagaimanapun, bukan risiko yang pasti, pada pendapat kami, walaupun arah aliran menuju ke arah itu.

Untuk menjelaskan perkara ini: Tinjauan FX tiga tahun sekali Bank for International Settlements menunjukkan bahawa bahagian dolar AS dalam semua pusing ganti mata wang sebenarnya telah meningkat daripada 85 peratus pada 2010 kepada 88 peratus tahun lepas. Dalam kewangan global ia juga dominan.

Sememangnya, FTAV akan berhujah bahawa denominasi rizab bank pusat adalah jauh lebih kecil daripada dua tonggak yang menyokong dolar AS — dan sebenarnya lebih mencerminkan fakta bahawa mata wang AS begitu dominan dalam hal perdagangan global. dalam kedua-dua barangan sebenar dan sekuriti kewangan. Jelas sekali bijak untuk menyimpan sebahagian besar simpanan hari hujan anda dalam mata wang yang anda lakukan kebanyakan peminjaman atau pembelian anda.

Walau bagaimanapun, Jen berhujah bahawa AS tidak sepatutnya mempermainkan dirinya sendiri, perkara boleh berubah, dan lebih cepat daripada yang mungkin dihargai oleh Washington.

Pandangan lazim tentang ‘nothing-to-see-here’ pada USD sebagai mata wang rizab nampaknya terlalu tidak berbahaya dan leka. Setelah berkata demikian, dolar masih menikmati kelebihan rangkaian yang besar sebagai mata wang antarabangsa, terutamanya kerana pasaran kewangannya yang besar, cair dan berfungsi dengan baik. Kegigihan prasyarat ini, bagaimanapun, tidak ditetapkan terlebih dahulu. Jika AS membuat lebih banyak kesilapan dasar dan meninggalkan budaya periksa diri, kemungkinan besar akan tiba masanya apabila kebanyakan negara lain akan mengelak daripada menggunakan dolar secara aktif. Akhir sekali, apa yang perlu dihargai oleh pelabur ialah, sementara Global South tidak dapat mengelak sepenuhnya daripada menggunakan dolar, sebahagian besarnya sudah menjadi tidak mahu berbuat demikian.

Bacaan lanjut:
Peperangan kewangan: bagaimana barat melepaskan ‘kejutan dan kagum’ ke atas Rusia
Peperangan kewangan: adakah akan ada tindak balas terhadap dolar?
Penunjuk mentah untuk penguasaan dolar

resul singapur

pengeluaran sydney siang ini

togel hari ini sydney

hongkong totobet

keluaran sgp hari ini