site

Di ibu negara minyak dan gas Scotland, ketidakpastian menyelubungi peralihan hijau

Pada minggu pertamanya sebagai menteri pertama kerajaan Scotland yang diturunkan, Humza Yousaf melawat bandar Aberdeen untuk menggembar-gemburkan kuasa minyak dan gas Laut Utara sebagai potensi “modal sifar bersih dunia”.

Kerajaan parti Kebangsaan Scotland mempunyai “wawasan yang jelas” untuk peralihan kepada tenaga boleh diperbaharui dan dana 10 tahun, £500 juta untuk memudahkan peralihan, Yousaf mengisytiharkan semasa perjalanannya bulan lepas.

Tetapi ramai dalam industri tenaga Laut Utara, pemacu penting ekonomi utara-timur Scotland, amat bimbang bahawa janji kerajaan Scotland dan UK untuk transformasi kepada masa depan rendah karbon sedang dilemahkan oleh kekurangan perancangan dan keputusan yang perlahan- membuat.

Kerajaan Scotland mempunyai dasar untuk menentang kebanyakan penerokaan minyak dan gas baharu, pendekatan yang dikatakan oleh Dewan Perniagaan Aberdeen & Grampian akan “merosakkan ekonomi dan berisiko serius mewujudkan persekitaran yang buruk untuk pelaburan”.

Dan sementara dasar tenaga terutamanya dikhaskan kepada kerajaan UK, yang menyokong penerokaan baharu, pengeluar minyak dan kesatuan sekerja mengadu tentang cukai durian runtuh Westminster ke atas sektor itu. Pada masa yang sama, pelabur kecewa dengan keraguannya sama ada untuk menyokong projek penangkapan karbon di utara-timur Scotland.

Pada tahun lalu, Laut Utara UK telah berubah daripada mempunyai salah satu rejim cukai berkesan paling rendah di dunia — pendekatan yang bertujuan untuk menggalakkan pelaburan dalam lembangan penuaan — kepada salah satu yang tertinggi kerana kerajaan memperoleh lebih banyak keuntungan yang diperolehi oleh pengeluar berikutan lonjakan harga selepas pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine.

Sejak 1 Januari, syarikat minyak dan gas telah menghadapi cukai setinggi 75 peratus, berbanding 19 peratus cukai korporat untuk industri lain, walaupun pelaburan boleh bertanggungjawab untuk potongan cukai yang besar di bawah program itu.

Kapal industri minyak menunggu untuk berlabuh di luar pantai Aberdeen © Charlie Bibby/FT

Maggie McGinlay, ketua eksekutif Zon Peralihan Tenaga, sebuah syarikat yang disokong oleh kerajaan Scotland dan UK untuk menyokong peralihan tenaga di utara-timur Scotland, berkata penggubalan dasar yang tidak konsisten adalah merosakkan. “Syarikat dan pelabur memerlukan keyakinan bahawa ini adalah tempat untuk melabur,” katanya.

Mengubah modal minyak dan gas UK kepada pusat utamanya untuk sifar bersih akan memerlukan “pelaburan dan usaha yang besar, dan persekitaran kawal selia yang betul”, tambah McGinlay.

London dan Edinburgh berada di bawah tekanan untuk mempercepatkan peralihan kepada tenaga bersih sambil mengekalkan pertumbuhan ekonomi dan keselamatan tenaga. Kerajaan UK bulan lalu mengakui ia akan terlepas pencapaian ke arah matlamatnya yang mengikat secara sah untuk mengurangkan pelepasan gas kepada sifar menjelang 2050, manakala Scotland juga ketinggalan dalam sasaran 2045 yang lebih bercita-cita tinggi.

Dengan pengalaman dan kepakaran selama berdekad-dekad dalam minyak dan gas, Aberdeen sepatutnya berada pada kedudukan yang baik untuk beralih kepada teknologi dan kemahiran yang diperlukan untuk membangunkan dan memberi perkhidmatan kepada sumber boleh diperbaharui seperti angin luar pesisir. Tetapi walaupun harga tenaga melonjak sejak permulaan perang di Ukraine, suasana di Aberdeen suram.

Ramai merasakan SNP pro-kemerdekaan, yang selama bertahun-tahun menjadikan hasil minyak sebagai pusat kes ekonominya untuk Scotland meninggalkan UK, telah menentang industri itu. Parti itu, yang mentadbir dengan perjanjian kerjasama dengan pencinta alam sekitar Scottish Greens, pada Januari mengumumkan ia akan mempunyai “anggapan terhadap penerokaan baharu untuk minyak dan gas”.

Pemandangan dari jalan sebuah kapal di pelabuhan Aberdeen
Bagi kebanyakan orang dalam industri tenaga Aberdeen, suasananya suram © Charlie Bibby/FT

Yousaf telah berjanji kerajaannya akan “memaksimumkan penggunaan penjanaan angin, suria dan hidro pada aset awam” dan mewujudkan “ribuan pekerjaan yang berkualiti tinggi dan mampan”.

“Membuka kunci potensi tenaga boleh diperbaharui ini akan menjamin keselamatan tenaga kita dan mengurangkan bil tenaga,” katanya semasa lawatan kempen menjelang pemilihannya sebagai pemimpin SNP dan menteri pertama.

Colette Cohen, ketua eksekutif Pusat Teknologi Sifar Bersih yang berpangkalan di Aberdeen, berkata terdapat kekurangan rancangan terperinci UK dan Scotland untuk peralihan penggunaan tenaga isi rumah dan industri yang boleh menggalakkan pelaburan dalam teknologi baharu.

“Kami mempunyai destinasi yang jelas yang ditetapkan oleh kerajaan Scotland dan UK tetapi kami tidak mempunyai peta laluan untuk membawa kami ke sana,” kata Cohen, yang pusatnya menyokong syarikat permulaan tenaga.

Badan perdagangan Offshore Energies UK berkata bulan lalu bahawa lebih tiga perempat daripada keperluan tenaga UK dipenuhi oleh minyak dan gas, manakala bilangan rumah British yang bergantung kepada dandang gas sebenarnya meningkat.

Murray Whittaker, pengarah projek di Whittaker Engineering, sebuah perniagaan milik keluarga yang berpangkalan di Stonehaven, selatan Aberdeen, berkata kedua-dua kerajaan UK dan Scotland perlu menetapkan dasar jangka pendek dan bukannya sasaran yang tidak realistik. “Mereka menetapkan diri mereka untuk jatuh,” kata Whittaker. “Jangan berjanji sewenang-wenangnya sesuatu yang kami semua di dalam bilik tahu kami tidak boleh menyampaikannya.”

Bob Sanguinetti, ketua eksekutif Pelabuhan Aberdeen, berkata pelabuhan itu sedang mengalami pembesaran £400 juta tetapi tidak tahu bahan api rendah karbon yang akan digunakan oleh penghantaran pada masa hadapan.

“Kami boleh mengambil tekan dan memasangkan kabel elektrik dan titik pengecasan untuk kapal, tetapi kami tidak tahu apakah permintaan itu dan sama ada kami akan mendapat pulangan daripada pelaburan kami,” katanya.

Nick Cooper, ketua eksekutif pemaju penangkapan dan penyimpanan karbon Storegga, kecewa dengan kegagalan kerajaan UK membuat keputusan muktamad sama ada untuk meluluskan projek CCS berskala besar di utara-timur Scotland.

Colette Cohen bersama Nick Cooper © Charlie Bibby/FT

Projek Acorn akan melibatkan pengepaman semula karbon dioksida ke ladang minyak dan gas Laut Utara yang telah habis dan ia memperoleh tawaran sementara dengan pelanggan termasuk ExxonMobil dan Royal Dutch Shell setakat 2021.

“Kami telah maju seolah-olah kami telah diluluskan, membelanjakan banyak wang dan memajukan projek itu, tetapi itu tidak boleh diteruskan selama-lamanya,” kata Cooper.

Kerajaan Scotland meramalkan bahawa peralihan kepada sifar bersih akan mewujudkan 77,000 pekerjaan “rendah karbon” menjelang 2050. Tetapi laporan oleh syarikat perkhidmatan profesional EY untuk kerajaan menyerlahkan betapa rumitnya peralihan itu untuk pekerja, walaupun dalam kes sedemikian.

Pekerja yang diambil bekerja secara langsung oleh syarikat dalam minyak dan gas dibayar purata £88,000 tahunan, lebih dua kali ganda purata Scotland sebanyak £29,000 dan lebih tinggi daripada gaji yang mungkin untuk pekerjaan “rendah karbon”, kata EY.

Dan untuk semua kepakaran tenaga marinnya, menjadi hab minyak tidak memberikan jaminan bahawa Aberdeen boleh menangkis persaingan dari bahagian lain di UK yang berminat untuk memainkan peranan penting dalam pembangunan boleh diperbaharui luar pesisir.

Namun, Sir Ian Wood, jutawan kelahiran Aberdeen yang merupakan kata kunci untuk kekayaan minyak di rantau ini, berkata lebih banyak kepastian mengenai dasar tenaga boleh menjamin masa depan bandar itu.

“Saya adalah sebahagian daripada generasi bertuah yang mendapat manfaat besar daripada minyak dan gas. Apa yang saya ingin lihat ialah generasi akan datang mewarisi sekurang-kurangnya momentum dan potensi yang sama seperti yang kita ada,” kata Wood. “Saya masih fikir itu mungkin.”

result pengeluaran singapore

result pengeluaran sidney

sdy togel

hongkong yang keluar malam ini

totobet net sgp hari ini