site

Di dalam pendirian bahan api fosil yang menjerat bank global

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Hello dari Lapland Sweden, tempat saya melawat kilang keluli dengan kelainan. Di luar bandar bersalji Luleå, pembuat keluli SSAB telah mula memproses bijih besi menggunakan hidrogen sebagai ganti arang batu — satu proses yang ingin digunakan untuk keseluruhan pengeluaran globalnya dalam tempoh sedekad.

Ini adalah persinggahan pertama dalam perjalanan saya untuk penggambaran seterusnya dalam siri filem dokumentari Moral Money kami (kami gembira melihat bahawa yang pertama, pada kuasa gabungan, telah menarik lebih daripada satu perempat juta tontonan di semua platform) . Filem ini akan melihat peranan yang boleh dimainkan oleh hidrogen dalam menggerakkan ekonomi perindustrian Eropah melangkaui bahan api fosil, memaparkan beberapa kerja paling menarik yang berlaku di angkasa lepas.

Anda akan temui lebih banyak tentang perjalanan saya di Lapland dalam edisi akan datang, yang pertama daripada siri penghantaran mengenai ekonomi hidrogen yang sedang berkembang pesat. Sementara itu, kami ingin mendengar daripada anda. Di manakah peluang terbesar dalam ruang ini, dan siapa yang melakukan kerja yang paling menarik? Atau adakah anda fikir kisah hidrogen telah digembar-gemburkan? Hantar talian kepada kami di moralmoneyreply@ft.com, atau balas sahaja e-mel ini.

Sementara itu, pastikan anda terus membaca untuk berita terkini dalam laporan hebat Kenza mengenai Gfanz, memberi penerangan baharu tentang perkembangan di sebalik tabir di pakatan iklim korporat terbesar dunia. Bagi institusi kewangan global, pembiayaan bahan api fosil membuktikan tabiat yang sukar untuk dihentikan. — Simon Mundy

Kumpulan kewangan iklim global terperangkap dalam neutral berhubung komitmen minyak dan gas

Perselisihan pendapat mengenai pembiayaan arang batu menyebabkan beberapa bank mengancam untuk berhenti daripada kumpulan kewangan iklim terbesar dunia tahun lepas.

Sekarang topik hangat adalah sama ada untuk menghentikan pinjaman kepada syarikat minyak dan gas, dan perdebatan menunjukkan semua tanda-tanda yang sama-sama berbalah. Aliran ini membentuk sebahagian besar daripada “pelepasan dibiayai” ahli — jejak karbon dunia sebenar mereka.

Perikatan Kewangan Glasgow untuk Sifar Bersih ialah kumpulan besar lebih daripada 550 bank terkemuka, penanggung insurans, pengurus aset dan pemilik aset. Subkumpulan industrinya adalah penting dalam perdebatan tentang peralihan kepada kapitalisme yang lebih bersih.

Menurut dokumen bocor yang dilihat oleh Moral Money, Net Zero Banking Alliance, subkumpulan Gfanz yang diketuai oleh bank global termasuk HSBC dan Morgan Stanley, membuat rancangan tahun lepas untuk memberitahu ahli mengurangkan pembiayaan bahan api fosil mereka berdasarkan metrik karbon yang dikeluarkan .

Draf kertas NZBA tahun lepas mengatakan ahli perlu menggunakan sasaran pelepasan ‘mutlak’

Kertas kerja ini menandakan peningkatan yang ketara, yang memerlukan bank membuat perubahan dunia sebenar untuk mengurangkan pelepasan. Petikannya akan secara berkesan menyimpulkan perdebatan tentang sama ada bank harus mengurangkan pinjaman kepada syarikat bahan api fosil.

Cadangan itu dibuka untuk rundingan sehingga September dan nampaknya menyasarkan pelaksanaan segera peraturan itu. Kertas kerja itu memandang ke hadapan untuk “apabila garis panduan itu diterima pakai secara rasmi oleh Kumpulan Pemandu NZBA (mesyuarat seterusnya pada 11 Oktober)”. Lebih lima bulan kemudian NZBA berkata ia masih belum dihantar kepada eksekutif untuk kelulusan.

Satu perkara penting ialah penggunaan wajib metrik perakaunan “mutlak” yang lebih sukar untuk mengukur penyahkarbonan, menurut seorang eksekutif bank yang menganggotai kumpulan kepimpinan NZBA dan tidak mahu namanya disiarkan. Kebanyakan bank di Eropah telah menetapkan sasaran mutlak, manakala beberapa bank AS melakukannya — kecuali Citigroup.

Draf cadangan NZBA tahun lepas menyatakan faedah mengejar pengurangan pelepasan “mutlak”

Pada masa ini banyak bank, terutamanya di AS, sebaliknya memfokuskan untuk mendorong syarikat tenaga yang mereka pembiayaan ke arah pengeluaran kurang intensif karbon, seperti cara Saudi Aramco melabur dalam tenaga boleh diperbaharui dan penangkapan karbon untuk mengurangkan pelepasan harian pelantar minyaknya. Kedudukan semasa NZBA membolehkan bank menggunakan metrik keamatan yang lebih lemah yang boleh dipenuhi tanpa perubahan dalam pelepasan karbon dunia sebenar.

Empat daripada 10 bank global meningkatkan pendedahan pinjaman mereka kepada syarikat minyak dan gas tahun lepas, termasuk ahli perikatan NatWest dan Barclays, menurut penganalisis di Autonomous.

Mike Coffin, ketua minyak, gas dan perlombongan di badan pemikir Carbon Tracker, yang menasihati NZBA, berkata institusi harus menumpukan pada pemotongan aliran pembiayaan sebenar kepada sektor minyak dan gas, dengan mewajibkan pemotongan pelepasan mutlak. “Bahan api fosil ternyahkarbon adalah mitos,” katanya.

Diketepikan metrik, satu lagi perkara penting yang kekal terhadap kekuatan panduan. Walaupun draf asal menggunakan perkataan “sepatutnya” dan “sepatutnya”, draf kerja terkini menggantikan arahan ini dengan bahasa yang lebih lembut seperti “boleh” dan “boleh”, menurut seseorang yang telah bekerja di atas kertas untuk NZBA.

Tweak linguistik ini telah dipersetujui pada tahun lepas untuk melindungi bank daripada risiko diserang di bawah undang-undang persaingan kerana pakatan sulit terhadap matlamat iklim, kata orang itu. Kebimbangan seperti itu mencetuskan pemergian Munich Re minggu lalu, salah satu syarikat insurans semula terbesar di dunia, daripada kumpulan penanggung insurans yang membantunya ditemui, memetik “risiko antitrust material” kepada tindakan kolektif.

Tetapi pengkritik juga mengaitkan kemajuan perlahan syarikat kewangan dalam mengetatkan piawaian kepada keengganan untuk melepaskan perniagaan sektor minyak dan gas pada masa keuntungan yang berkembang pesat dan tumpuan diperbaharui pada keselamatan tenaga.

“Kegagalan untuk menghasilkan kertas kerja ini mendedahkan kegelisahan bank tentang sasaran sifar bersih dan apa yang diisyaratkan oleh ini untuk hubungan mereka dengan sektor minyak dan gas dalam amalan,” kata Lucie Pinson, pengasas NGO Reclaim Finance.

Syarikat tenaga BP, TotalEnergies dan Shell, yang menggunakan campuran sasaran mutlak dan intensiti dalam matlamat sifar bersih mereka sendiri, telah disenaraikan sebagai penasihat pakar kepada kumpulan kerja minyak dan gas NZBA dalam dokumen yang dilihat oleh Financial Times, bersama kumpulan industri dan bukan keuntungan.

“Kehadiran syarikat bahan api fosil sebagai ahli pakar [is] tidak menyebabkan kelewatan dalam kemajuan landasan kerja ini,” kata NZBA. Ia menambah bahawa draf kertas itu menggariskan pelbagai pilihan yang boleh dipilih oleh bank untuk menetapkan sasaran, dan ia terus berusaha untuk kedudukan minyak dan gasnya.

Draf kertas kedudukan berbeza yang dilihat oleh Moral Money menceritakan satu lagi kisah tentang niat baik yang digagalkan. Ia menunjukkan bahawa Perikatan Pemilik Aset Sifar Bersih (NZAOA) – yang ahlinya termasuk kumpulan insurans UK Aviva dan Calpers, pelan pencen awam terbesar di AS – juga membuat rancangan tahun lepas untuk membawa peraturan ketat mengenai minyak dan gas.

Peraturan ini mengesyorkan agar pelabur mengelak daripada melabur dalam medan minyak dan gas baharu, bukan sahaja melalui kewangan projek, tetapi juga melalui ekuiti dan bon. Kebanyakan pembiayaan minyak dan gas dilakukan di peringkat korporat, bukan peringkat projek.

Apabila kumpulan itu menerbitkan garis panduan baharu minggu lalu, mereka telah dilembutkan dengan ketara. Mereka berkata ahli-ahli harus memotong pembiayaan projek untuk medan minyak dan gas atau penjanaan kuasa gas beban asas tanpa teknologi penangkapan karbon. Tetapi mereka tidak merujuk kepada bon korporat atau kepentingan ekuiti.

NZAOA enggan mengulas. Dibentuk sebelum Gfanz diasaskan, kumpulan ini mempunyai reputasi yang kukuh untuk komitmen iklim. Ia kini mewakili lebih daripada $11tn dalam aset dalam portfolio yang dimiliki secara langsung dan oleh itu lebih mudah untuk diubah suai. Jadi seleranya untuk penyahkarbonan (atau kekurangannya) boleh menetapkan nada untuk kadar perubahan oleh bank dan pengurus aset. (Kenza Bryan)

Jam pintar

Pelakon Sweden dan bintang Zoolander, Alexander Skarsgård telah merakamkan pandangan terbuka untuk New York Times mengenai teori profesor Cambridge Sir Partha Dasgupta tentang memasukkan kos alam semula jadi dalam ekonomi arus perdana, yang boleh diringkaskan dengan kemas sebagai “Bayar untuk apa yang kami gunakan ”. Lawati semula wawancara Moral Money dengan Dasgupta di sini.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

result singapur

pengeluar sdy

sdy

toto bet hk

totobet singapore hari ini