site

Detik minyak syal litium | Masa kewangan

Anda mungkin pernah mendengar, tetapi litium adalah masalah besar hari ini. Antara lain, ia adalah komponen penting dalam bateri kereta elektrik.

Masalahnya ialah bekalan. Seperti yang dilaporkan oleh mainFT, terdapat “perlumbaan global untuk litium” sedang dijalankan, dengan negara dan syarikat berebut untuk mendapatkan sumber antarabangsa yang boleh dipercayai atau merampas kawalan ke atas sumber tempatan.

Jadi laporan Goldman Sachs mengenai “pengekstrakan litium langsung” pastinya menarik perhatian Alphaville. Penganalisis bank pelaburan berhujah bahawa DLE – mengekstrak logam daripada air garam – boleh melakukan untuk litium apa yang dilakukan oleh fracking untuk industri minyak. Penekanan kami di bawah:

Pengekstrakan Litium Terus (DLE) berpotensi memberi impak yang ketara kepada industri litium, dengan pelaksanaan pada pengekstrakan air garam litium yang berpotensi revolusioner kepada pengeluaran/kapasiti, pemasaan dan kesan/kebenaran alam sekitar.

Sama seperti syal untuk minyak, DLE mempunyai potensi untuk meningkatkan dengan ketara bekalan litium daripada projek air garam, hampir menggandakan pengeluaran/hasil litium (mengambil pemulihan daripada 40-60% kepada 70-90%+) dan meningkatkan pulangan projek, walaupun dengan bonus tambahan untuk menawarkan faedah kemampanan dan kelayakan ESG untuk pelaksananya (penggunaan tanah akibat kekurangan kolam berkurangan >20x, penggunaan air dan metrik bertambah baik pada potensi suntikan semula air garam), sementara juga melebarkan (bukannya merendam) keluk kos litium.

Sebilangan teknologi DLE terbukti muncul dan sedang diuji pada skala, dengan segelintir projek sudah dalam pembinaan skala komersial (beberapa projek China dalam pengeluaran). Walaupun aplikasi teknologi yang digunakan dalam proses DLE mungkin agak baru untuk industri litium, banyak yang telah digunakan merentas komoditi lain.

Walaupun mungkin masih terdapat cabaran utama di sekitar kebolehskalaan, penggunaan air dan suntikan semula air garam, dengan usaha berterusan, DLE boleh dilaksanakan antara 2025-2030 di Chile dan Argentina, pada pandangan kami, kedua-duanya sebagai projek greenfield dan pengembangan brownfield, atau untuk meningkatkan pemulihan operasi kolam sedia ada. Dasar Litium Kebangsaan (NLP) Chile baru-baru ini juga mendorong projek litium baharu untuk melaksanakan DLE untuk kebimbangan air/persekitaran, seterusnya menyokong pelaksanaan teknologi DLE yang semakin pantas. Ini berbanding dengan keraguan pasaran mengenai pembangunan komersial DLE menjelang akhir dekad (daripada perbincangan dengan pelabur).

Pengeluaran yang lebih besar, keuntungan yang lebih tinggi DAN kelayakan ESG yang lebih baik: triniti suci kapitalisme pada 2023!

Jadi apakah maksud semua ini sebenarnya? Alphaville tidak akan berpura-pura memahami sains di sebaliknya, tetapi berikut adalah dua skema GS agak menerangkan perbezaannya.

Cara tradisional:

Dan DLE:

OK, OK itu mungkin tidak banyak membantu. Tetapi jika anda mahukan lebih banyak lagi, maka kami telah memuat naik laporan penuh Goldman Sachs di sini (walaupun disunting dalam bahagian mengambil lebih banyak pengesyoran saham sensitif pematuhan).

Sejauh mana ESG-y ia juga tidak pasti, memandangkan intensiti penggunaan air yang diperlukan oleh DLE. Tetapi sekurang-kurangnya ia adalah idea yang menarik, malah Setiausaha tenaga AS Jennifer Granholm baru-baru ini memanggilnya sebagai “pengubah permainan”. Dan Goldman nampaknya bersetuju.

result sgp hari ini

toto sidney 2023

info keluaran hk

totobet net sgp hari ini