site

Demokrat tertinggi menuduh pengawal selia AS membenarkan SVB ‘berkembang terlalu besar, terlalu cepat’

Seorang Demokrat terkemuka akan menuduh pengawal selia AS membenarkan Silicon Valley Bank dan Signature Bank untuk “berkembang terlalu besar, terlalu cepat”, menggambarkan persamaan antara kejatuhan pemberi pinjaman dan krisis kewangan 2008 dalam pendengaran kongres pada hari Selasa.

Menurut petikan yang dikeluarkan oleh pejabatnya, Sherrod Brown, Demokrat yang mempengerusikan jawatankuasa perbankan Senat yang berkuasa, akan berkata: “Kami ditinggalkan dengan banyak soalan — dan banyak kemarahan yang wajar — terhadap eksekutif dan lembaga bank, pemodal teroka, persekutuan. dan pengawal selia bank negeri, dan penggubal dasar.”

Senator itu akan menambah: “Pegawai yang duduk di hadapan kita hari ini tahu bahawa pendahulu mereka melancarkan perlindungan – seperti piawaian modal dan kecairan, ujian tekanan, had deposit yang diuruskan dan juga penyeliaan asas. Mereka memberi lampu hijau kepada bank-bank ini untuk berkembang terlalu besar, terlalu cepat.”

Pegawai kanan dari Perbendaharaan AS, Rizab Persekutuan dan Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan akan menghadapi beberapa jam disoal siasat daripada jawatankuasa Brown semasa perbicaraan Selasa.

Michael Barr, pegawai tertinggi Fed dalam penyeliaan perbankan, akan muncul bersama Martin Gruenberg, pengerusi FDIC, dan Nellie Liang, setiausaha bawah untuk kewangan domestik di Perbendaharaan.

Jawatankuasa perkhidmatan kewangan Dewan akan mengadakan pendengaran kedua pada hari Rabu dengan ahli panel yang sama.

Pembakaran itu berlaku apabila kejatuhan SVB dan Signature Bank telah mencetuskan perdebatan di Capitol Hill sama ada undang-undang baharu diperlukan untuk menyokong sistem perbankan atau menghukum eksekutif pemberi pinjaman yang gagal. Perbicaraan minggu ini mungkin yang pertama dalam siri peristiwa serupa yang berkaitan dengan keruntuhan bank.

Minggu lalu, Brown dan Tim Scott, ahli Republikan tertinggi jawatankuasa perbankan Senat, menghantar surat kepada Gregory Becker, bekas ketua eksekutif SVB, dan Joseph DePaolo, bekas ketua eksekutif Signature Bank, memanggil mereka untuk memberi keterangan.

Republikan dijangka mempunyai soalan sukar untuk pegawai Fed dan Perbendaharaan semasa pendengaran Selasa. Jurucakap Scott berkata beliau akan menggunakan masanya untuk “memberi tumpuan kepada kegagalan Rizab Persekutuan mengambil tindakan penyeliaan yang sewajarnya untuk mengurangkan dan mencegah keruntuhan SVB” dan “mengesa ketelusan yang lebih besar mengenai proses lelongan FDIC”.

FDIC mengumumkan pada hari Isnin bahawa First Citizens Bank akan mengambil semua deposit dan pinjaman SVB. Minggu lalu, pengambilalihan serupa telah diumumkan untuk Signature Bank, yang operasinya dijual kepada Flagstar, yang dimiliki oleh New York Community Bank.

Barr dijangka menyalahkan keruntuhan SVB atas “kes salah urus buku teks”, menurut keterangannya yang disediakan, yang dikeluarkan pada hari Isnin. Dalam kenyataan yang diterbitkan, Barr mengkritik “model perniagaan tertumpu” bank itu dan mencadangkan kemungkinan mengetatkan peraturan perbankan untuk mengelakkan kegagalan bank yang serupa pada masa hadapan.

result sgp malam ini

pengeluaran sdy

togel sydnèy

hk keluar mlm ini

sgp hari ini