site

Demokrat terkemuka menyelar ‘gelombang baharu’ penafian iklim Republikan

Demokrat terkemuka menyelar “gelombang baharu” penafian iklim dalam parti Republikan pada persidangan korporat minggu ini, memberi amaran “ideologi Maga” menjadi risiko utama kepada industri dan perniagaan AS.

John Podesta, penasihat kanan tenaga bersih Presiden Biden, memberi amaran kepada pelabur Wall Street bahawa serangan Republikan terhadap “kapitalisme bangun” adalah “tidak bertanggungjawab” dan bertentangan dengan prinsip pasaran bebas.

“Sesetengah orang di Washington mengambil masa ini untuk cuba menghalang tanggungjawab fidusiari dan keputusan pelaburan dengan ideologi Maga,” kata Podesta, sambil menambah bahawa melabur dalam tenaga bersih bukanlah kontroversi tetapi “akal sehat”.

“Anda tidak boleh mengurangkan risiko portfolio anda jika anda tidak boleh memasukkan bahaya iklim material ke dalam keputusan pelaburan anda,” katanya.

Al Gore, bekas naib presiden Demokrat dan penyokong iklim, berkata rang undang-undang anti-ESG yang diketuai Republikan adalah sebahagian daripada “gelombang baharu penafian iklim”.

“Berat kemustahilan itu mengagumkan. . . Dasar dan ideologi mereka tidak dapat bertahan dalam dunia yang benar-benar memberi perhatian kepada kebenaran dan kedaulatan undang-undang,” kata Gore.

Komen daripada kanan Demokrat pada persidangan Ceres pada Khamis datang di tengah-tengah konflik yang semakin memuncak berhubung strategi tenaga bersih pentadbiran Biden dan tindak balas Republikan terhadap pergerakan alam sekitar, sosial dan tadbir urus di Wall Street.

Biden mengeluarkan veto pertama penggalnya minggu ini, menolak rang undang-undang Republikan untuk melarang dana persaraan daripada mempertimbangkan perkara ESG seperti perubahan iklim dalam keputusan pelaburan mereka.

Lebih separuh daripada negeri AS telah berusaha untuk membanteras pelaburan ESG dalam dana persaraan awam, menurut penjejak oleh Ropes & Grey. Firma guaman itu telah menjejaki sekurang-kurangnya 50 bil anti-ESG yang diperkenalkan setakat ini pada 2023, lebih daripada dua kali ganda keseluruhan tahun lalu.

Gabenor Republikan Florida dan bakal calon presiden Ron DeSantis adalah antara pengkritik paling lantang terhadap ESG, menggelar amalan itu sebagai “kapitalisme bangun” dan ancaman kepada pulangan kewangan. DeSantis mengumpulkan 18 gabenor ke dalam pakatan minggu lalu untuk mengekang pelaburan ESG di peringkat negeri.

“Semua orang yang resah tentang ‘kapitalisme bangun’ sebenarnya tidak percaya kepada kapitalisme,” kata Podesta. “Sebab jika anda mengabaikan risiko [such as climate change]anda akan kehilangan banyak wang dan ia adalah tidak bertanggungjawab.”

Senator Demokrat Joe Manchin dan Jon Tester, dan wakil Dewan Rakyat Jared Golden, memihak kepada Republikan dalam langkah anti-ESG yang dibatalkan pada hari Isnin. Walaupun veto, kelulusan rang undang-undang melalui Kongres telah ditandakan sebagai kemenangan di kalangan Republikan dalam tindakan keras mereka terhadap pelaburan mampan.

“Kod merah [is] berkelip, baik dalam sains tetapi dalam kehidupan sebenar,” kata Ali Zaidi, penasihat iklim negara White House. “Veto presiden minggu ini adalah peringatan bahawa sesetengah orang mungkin mahu mengabaikannya.”

Serangan Republikan terhadap pelaburan mampan berlaku walaupun parti itu berpotensi mendapat manfaat yang ketara daripada peralihan tenaga bersih. Lebih daripada $90 bilion dalam pelaburan tenaga bersih telah dibuat sejak Akta Pengurangan Inflasi yang terkenal diluluskan pada bulan Ogos, sebahagian besarnya di negeri Republikan seperti Georgia, Idaho, Tennessee dan Carolina Selatan, menurut ClimatePower.

Lebih daripada 270 pelabur dan syarikat, termasuk Calstrs, Boston Trust Walden dan Franklin Templeton menyeru penggubal dasar untuk melindungi “kebebasan untuk melabur” mereka, termasuk keupayaan untuk memfaktorkan iklim dalam pertimbangan fidusiari mereka dalam satu kenyataan yang diketuai oleh Ceres dan Gabungan Perniagaan We Mean. pada Khamis.

“Jika pasaran tidak boleh bekerja secara bebas dalam peraturan dan sempadan undang-undang . . . kita akan mula menghadapi masalah,” kata Anne Simpson, ketua kemampanan global di Franklin Templeton.

result sgp mlm ini

keluaran sidney

toto bet sdy

pengeluaran togeĺ hongkong hari ini 2023

hk pengeluaran