site

Deloitte sedang disiasat oleh pengawal selia UK mengenai audit Joules

Deloitte sedang disiasat oleh pengawal selia perakaunan UK berhubung pengauditannya terhadap peruncit pakaian Joules, yang jatuh ke dalam pentadbiran tahun lepas.

Majlis Pelaporan Kewangan berkata pada hari Selasa bahawa siasatannya akan meliputi audit akaun Joules untuk tahun kewangan berakhir Mei 2021. Ia tidak memberikan butiran mengenai fokus siasatannya.

Jika audit Deloitte didapati gagal memenuhi piawaian yang diperlukan, firma itu boleh dikenakan denda yang ketara daripada FRC. Pengawal selia juga boleh memaksa juruaudit untuk mengambil tindakan untuk mengelakkan sebarang masalah berulang, termasuk dengan menyediakan latihan kepada kakitangan atau menambah baik proses mereka.

Deloitte, yang telah dibayar yuran audit sebanyak £225,000 untuk tahun kewangan 2021, telah mengaudit Joules sejak ia terapung di London’s Aim pada 2016.

Peruncit itu, yang telah mengira Catherine, Princess of Wales, dan penyanyi Taylor Swift antara pelanggannya, mengalami masalah tahun lalu kerana kadar tambang yang lebih tinggi dan kenaikan gaji menyumbang kepada kejatuhan perniagaan 132 kedai itu.

Seterusnya membeli sebahagian besar syarikat daripada pentadbiran untuk £34 juta pada bulan Disember dalam perjanjian yang membenarkan pengasas Tom Joule mengambil 26 peratus kepentingan.

Siasatan Deloitte adalah yang terbaru oleh FRC terhadap audit syarikat yang telah jatuh ke dalam pentadbiran. Pengawal selia sudah menjalankan siasatan yang sama terhadap pengauditan EY terhadap peruncit Made.com, audit PwC terhadap kumpulan hartanah Intu, kerja Mazars di Studio Retail Group dan pengauditan BDO bagi kumpulan pembinaan NMCN.

Deloitte berkata ia akan “bekerjasama sepenuhnya” dengan penyiasatan dan “komited terhadap standard kualiti audit tertinggi”.

Firma Empat Besar itu, yang rakan kongsinya di UK dibayar purata lebih daripada £1 juta tahun lalu, sudah pun disiasat berhubung auditnya terhadap pengendali bas dan rel Go-Ahead Group dan pengedar kereta Lookers.

Firma itu didenda dua kali oleh FRC tahun lepas kerana audit sub-par. Pada bulan Disember, ia telah diarah membayar lebih daripada £1 juta untuk kesilapan dalam pengauditan kumpulan penebat dan pembinaan SIG. Beberapa bulan sebelumnya ia telah didenda £2 juta selepas mengakui pelanggaran peraturan semasa auditnya terhadap kumpulan penyumberan luar Mitie.

Pelaporan tambahan oleh Laura Onita

resul singapor

pengeluaran sdy hari ini

sidney togel

keluaran hongkong malam

www.totobet.com singapore