site

Dana pasaran wang terperangkap dalam kebuntuan siling hutang AS

Dana pasaran wang, dipenuhi dengan deposit selepas pelabur mencari keselamatan semasa kegawatan perbankan bulan lepas, kini berhadapan dengan perselisihan politik berhubung siling hutang AS yang mengancam untuk mengganggu portfolio pelaburan mereka.

Lebih daripada $440bn telah dicurahkan ke dalam dana pasaran wang AS sejak awal Mac, menurut penyedia data EPFR, susulan kejatuhan Silicon Valley Bank, dan apabila pulangan yang menarik mendorong pelabur keluar daripada akaun deposit biasa.

Aliran masuk tersebut sebahagian besarnya telah membanjiri dana pasaran wang kerajaan, yang melabur banyak dalam hutang Perbendaharaan jangka pendek yang biasanya mudah untuk dibeli dan dijual. Hutang itu menawarkan hasil terbaik dalam beberapa tahun kerana kempen agresif Rizab Persekutuan AS yang menaikkan kadar faedah.

Walaupun AS dijangka tidak akan mungkir pada obligasinya, perselisihan yang berpanjangan di Washington berhubung menaikkan had pinjaman persekutuan boleh menimbulkan kesukaran dengan membeli dan menjual hutang jangka pendek ini, yang berpotensi membawa kepada beberapa kerugian untuk dana wang. Alternatif untuk membeli bil Perbendaharaan – menyimpan wang tunai semalaman dengan Fed – boleh menambah tekanan dalam sistem perbankan.

“Siling hutang sepatutnya menjadi sesuatu yang industri dana pasaran wang bimbang,” kata Steve Sosnick, ketua strategi di Interactive Brokers. “Walaupun saya tidak fikir AS tidak akan dapat membayar bilnya, mungkin terdapat masalah kecairan di sana.”

Kebimbangan mengenai krisis siling hutang telah meningkat pada bulan ini apabila tarikh akhir cukai AS pada 18 April dilihat. Hasil yang dikumpul tahun ini akan membantu menentukan berapa lama lagi AS boleh membayar bilnya sebelum kehabisan wang, sejak Kongres yang berpecah gagal pada Januari untuk menaikkan had pinjaman kerajaan.

Pelabur menjangkakan perjuangan akan berakhir kerana kebuntuan antara Rumah Putih dan parti Republikan nampaknya tidak dapat diselesaikan sebelum ancaman kemungkiran berlaku pada lewat musim panas.

Perbahasan siling hutang “boleh menjadi isu besar” khususnya untuk dana pasaran wang kerajaan, menurut Andrzej Skiba, ketua pendapatan tetap Bluebay AS di RBC Global Asset Management.

“Anda boleh melihat dengan mudah senario di mana jika keupayaan kerajaan AS untuk meminjam habis di tengah-tengah krisis ini, maka itu mewujudkan banyak turun naik untuk dana pasaran wang — ia boleh meningkatkan permintaan pengeluaran, ia hanya boleh mewujudkan banyak bunyi bising di sekeliling isu itu.”

Belum ada konsensus mengenai masa yang tepat di mana kerajaan akan kehabisan wang tunai. Kutipan cukai April sebanyak $300bn atau ke bawah boleh membawa tarikh akhir siling hutang ke hadapan kepada Jun atau Julai, menurut Praveen Korapaty, ketua strategi kadar faedah di Goldman Sachs, “agak lebih awal daripada yang disangkakan oleh ramai orang”. Tambahnya, kebanyakan menjangkakan koleksi yang lebih besar.

Pelabur sudah mula mengelak bil yang matang pada akhir Julai dan awal Ogos – sekitar masa yang pakar pada umumnya menganggap AS mungkin kehabisan wang. Lelongan bil Perbendaharaan selama tiga bulan minggu ini dipenuhi dengan permintaan yang lemah.

Memiliki sekuriti yang kurang diingini ini tidak menjadi masalah jika dana memegangnya sehingga matang, dengan syarat bahawa pergaduhan siling hutang diselesaikan tepat pada masanya untuk AS membayar bilnya. Tetapi masalah timbul jika pelanggan mengeluarkan wang daripada dana tersebut — sama ada atas sebab perniagaan biasa, atau kerana panik tentang siling hutang. Dalam keadaan itu, dana wang mungkin menghadapi masalah mencari pembeli untuk sekuriti dan terpaksa mengambil kerugian.

Dengan mengandaikan “titik penting” bagi kerajaan untuk melaksanakan obligasi berlaku antara Julai dan Ogos, Skiba berkata, “anda hanya akan memastikan anda tidak memiliki bil-T yang matang sekitar bulan tersebut dalam portfolio anda”.

“Jika anda melihat contoh pada masa lalu,” katanya, “terutamanya bil Perbendaharaan yang matang sekitar masa siling hutang yang menunjukkan turun naik terbesar.”

Lonjakan wang tunai ke dalam dana pasaran wang juga bermakna dana tersebut telah meningkatkan penggunaan program Fed yang membolehkan mereka melabur tunai di bank pusat semalaman untuk pulangan 4.8 peratus. Bil perbendaharaan berada dalam bekalan yang agak pendek pada masa ini, jadi dana wang telah menyembunyikan sebahagian daripada banjir wang tunai yang masuk ke kemudahan repo terbalik semalaman (RRP), yang kini mendapat kira-kira $2.3tn sehari.

Jika kebimbangan mengenai siling hutang mengurangkan bilangan bil Perbendaharaan yang sanggup dibeli oleh dana, itu boleh mendorong lebih banyak wang tunai ke dalam RRP. Dan saiz belon kemudahan RRP mungkin menambah ketegangan perbankan, beberapa pakar telah memberi amaran.

Korapaty berkata: “Apabila siling hutang dinaikkan, anda akan melihat Perbendaharaan mengeluarkan satu tan bil. Dana wang kemudiannya akan dapat membeli bil-bil ini dan tidak menyodok wang yang banyak ke RRP, dan itu sepatutnya memberikan sedikit kelegaan ke arah yang lain.”

resul.sgp

sidney totobet

totobet sikni

keluaran hk kemarin

totobet net singapore