site

Dana pasaran wang AS: tunai adalah raja di tengah-tengah kegawatan perbankan

Wang tunai bukan lagi sampah. Aset yang dilaburkan dalam dana pasaran wang AS mencecah rekod $5tn minggu lepas. Pelabur terkejut dengan kejatuhan tiga bank AS dan krisis keyakinan dalam pemberi pinjaman serantau yang lebih kecil berebut-rebut mencari alternatif yang selamat dan cair untuk meletakkan aset mereka.

Kira-kira $120 bilion membanjiri dana pasaran wang AS pada minggu hingga 15 Mac, menurut Institut Syarikat Pelaburan. Itu adalah aliran masuk mingguan terbesar sejak April 2020.

Dana pasaran wang ialah dana bersama yang melabur dalam hutang jangka pendek. Walaupun mereka tidak diinsuranskan secara persekutuan, mereka biasanya dilihat sebagai pengganti tunai yang sangat selamat.

Tetapi apa yang masuk dengan cepat, boleh keluar dengan cepat. Kepentingan instrumen ini dalam sistem paip kewangan telah mendorong Rizab Persekutuan untuk mengambil bahagian dua kali dalam tempoh 15 tahun yang lalu. Peraturan baharu — bertujuan untuk menjalankan tidak teratur semasa tempoh tekanan pasaran — harus diumumkan pada bulan April.

Kepanikan terburuk sejak Krisis Kewangan Hebat adalah menjejaskan perbankan barat. Itu menjadikan hasil sangat tidak dapat diramalkan. Tetapi mereka yang optimis percaya aliran masuk semasa ke dalam dana pasaran wang membawa risiko yang kurang berbanding sebelum ini.

Serangan ketidakstabilan masa lalu tertumpu pada dana pasaran wang “utama”. Ini melabur dalam kertas komersial (hutang syarikat jangka pendek), sumber utama pembiayaan jangka pendek untuk banyak syarikat AS. Pengeluaran besar-besaran secara tiba-tiba menyumbang kepada tekanan dalam pasaran pembiayaan jangka pendek.

Tetapi pendedahan kepada dana utama telah merosot. Lebih daripada 82 peratus aset dana wang kini berada dalam dana kerajaan, yang hanya melabur dalam Perbendaharaan atau bon kerajaan. Pelabur telah mencurahkan hampir $145 bilion ke dalam dana pasaran wang kerajaan dan mengeluarkan $18 bilion daripada dana utama.

Satu lagi sebab yang sepatutnya menghalang pelabur daripada tergesa-gesa untuk keluar: pulangan yang agak tinggi yang tersedia pada dana pasaran wang. Ini telah meningkat secara berterusan sejak Fed mula menaikkan kadar faedah tahun lepas. Indeks 100 dana pasaran wang terbesar yang dikendalikan oleh Crane Data, yang menjejaki industri, menunjukkan hasil telah meningkat secara purata kepada 4.4 peratus daripada 0.02 peratus pada permulaan 2022.

Itu masih berjalan di belakang kadar inflasi AS, yang mencatatkan pada 6 peratus pada Februari. Tetapi dana ini, tanpa rempuhan yang tidak munasabah daripada mereka, masih harus menawarkan tempat perlindungan yang baik untuk modal saraf.

Lex: jumlah latihan pars

Sila beritahu lajur pelaburan utama FT tentang keutamaannya untuk 90 tahun akan datang dengan mengambil bahagian dalam tinjauan pembaca kami.

result agp

pengeluaran sydne

toto sydney

info togel hari ini hk

t0t0bet hk