site

Dana kekayaan negara Indonesia bersedia untuk meningkatkan perbelanjaan pada tahun hadapan

Dana kekayaan negara Indonesia bersedia untuk meningkatkan perbelanjaan tahun ini kerana peranan penting negara dalam peralihan tenaga hijau dan keghairahan pelabur untuk mempelbagaikan daripada China mendorongnya menjadi tumpuan sebagai destinasi pelaburan.

Ridha Wirakusumah, ketua eksekutif Lembaga Pelaburan Indonesia (INA), berkata dana berusia dua tahun itu akan menggunakan $3 bilion menjelang akhir tahun ini bersama rakan kongsinya. Sehingga April tahun ini dana itu telah menggunakan lebih daripada $2bn.

China telah lama menjadi destinasi utama untuk modal asing di Asia, tetapi, di tengah-tengah peningkatan ketegangan geopolitik dengan AS, pertikaian perdagangan dan sasaran pertumbuhan terendahnya dalam beberapa dekad, kadar pertumbuhan yang lebih tinggi di tempat lain telah menarik perhatian pelabur.

“Indonesia tiba-tiba menjadi destinasi pelaburan yang berpotensi dari segi kestabilan dan risiko serta ganjaran. . . dari perspektif negara sukar untuk diabaikan sekarang,” kata Wirakusumah, bekas jurubank sektor swasta di Indonesia.

Jakarta melancarkan INA pada Februari 2021 dengan $5 bilion dalam bentuk pembenihan tunai dan aset lain. Jumlah aset di bawah pengurusannya kini $8bn.

Tidak seperti kebanyakan dana kekayaan negara, yang biasanya mengurus lebihan rizab negara dan melabur di luar negara, INA telah mengumpul wang daripada pelabur antarabangsa untuk melabur bersama dalam infrastruktur, digital dan peluang lain di Indonesia.

Sejak penubuhannya, INA telah menandatangani kira-kira $28 bilion dalam perjanjian dengan pelabur termasuk GIC Singapura, Pihak Berkuasa Pelaburan Abu Dhabi, Pihak Berkuasa Pelaburan Kuwait, Dana Jalan Sutera China dan APG Belanda. Tidak semua komitmen ini mengikat dan ada yang telah melabur bersama dalam projek, dan bukannya terus ke INA.

© Bertha Wang/Bloomberg

Pelancaran INA, sebahagian daripada pakej pembaharuan yang diterajui oleh Presiden Joko Widodo untuk meningkatkan pelaburan asing, dilihat sebagai cara untuk institusi global utama mengakses pulangan yang berpotensi lebih tinggi yang ditawarkan oleh ekonomi terbesar Asia Tenggara itu.

Penciptaannya bertepatan dengan ledakan pelaburan di Indonesia, yang ekonominya berkembang 5.3 peratus tahun lepas. Daripada rizab nikel dan kobalt yang besar — ​​bahan penting untuk bateri elektrik — kepada perbelanjaan infrastruktur dan tempoh kestabilan politik yang mampan, lebih ramai pelabur global melihat negara ini sebagai pilihan untuk mempelbagaikan.

Wirakusumah, yang pergi ke Australia bulan ini untuk bertemu dana persaraan tempatan, berkata pelabur di jiran selatannya sebelum ini mengabaikan Indonesia dan Asia Tenggara. “Indonesia tidak berada dalam skrin radar . . . dan sekarang kita [go] di sana atas jemputan mereka dan kami mempunyai tawaran khusus yang ingin kami bincangkan. Mereka mahu melihat ke dalam infrastruktur, digital dan peralihan tenaga.”

Serta pelabur berdaulat lain, dana Jakarta telah menandatangani perjanjian dengan BlackRock, Allianz dan kumpulan ekuiti persendirian. “Dana pencen, dana kerajaan, syarikat insurans — semuanya memberi kami banyak minat. Kami juga berbincang dengan firma ekuiti swasta dan kumpulan strategik lain,” kata Wirakusumah.

Wirakusumah, yang sebelum ini bekerja di Citigroup dan merupakan ketua Bank Permata Indonesia, mengakui pelabur masih berhati-hati dengan “pasaran baharu seperti Indonesia”, yang masih dianggap oleh banyak pihak sebagai pertaruhan yang lebih berisiko dalam kalangan ekonomi sedang pesat membangun. INA mencatatkan keuntungan bersih sebanyak Rp2.62tn ($176juta) pada 2022. Dana itu memegang tunai dan bon, serta pegangan ekuiti dalam bank milik kerajaan dan pelaburannya sehingga kini termasuk jalan tol dan syarikat tempatan.

Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), dana pencen awam kedua terbesar di Kanada, bersetuju untuk melabur bersama sehingga $3.75bn di jalan tol dengan INA bersama APG Asset Management, dana pencen terbesar di Belanda dan Abu Dhabi Anak syarikat Pihak Berkuasa Pelaburan pada 2021.

“Kami sangat aktif di Indonesia. . . kami telah melihat pelbagai perkara [including] peluang dalam data, pengangkutan dan tenaga,” kata Cyril Cabanes, pengarah urusan infrastruktur untuk Asia-Pasifik di CDPQ.

Dari segi aset di bawah pengurusan dan jumlah komitmen, dana Jakarta menduduki tempat ke-42 di peringkat global dan ke-18 di Asia-Pasifik untuk 2022, menurut Institut Caproasia.

redult sgp

angka keluar sidney

totobet sdny

hasil hongkong tadi malam

resulhk