site

Dana Eropah aktif memberikan pulangan terburuk dalam lebih daripada 20 tahun

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Dana ekuiti yang diuruskan secara aktif di Eropah mengalami tahun terburuk mereka yang kurang berprestasi selama lebih daripada dua dekad pada 2022, menurut penganalisis di UBS.

Dalam nota penyelidikan mengenai pengurus aset Eropah, penganalisis menulis bahawa dana ekuiti aktif yang bermastautin di Eropah menjana, secara agregat, -4.13 peratus daripada alfa tahun lepas selepas yuran pengurusan, hasil tahunan termiskin sejak analisis mereka bermula pada tahun 2000. Alpha boleh ditakrifkan sebagai sebarang prestasi mengatasi, atau dalam kes ini prestasi rendah, pasaran.

Penganalisis penyelidikan menambah bahawa, di tengah-tengah persekitaran yang tidak menentu yang menjadi ciri 2022, mereka “akan menjangkakan pengurus ekuiti aktif mendapat manfaat daripada peluang alfa yang menarik”.

Penganalisis membuat perbandingan dengan 2020, “tahun ekuiti yang tidak menentu” terakhir, apabila penjanaan alfa dalam kalangan pengurus ekuiti aktif mencapai paras tertinggi 20 tahun.

Artikel ini sebelum ini diterbitkan oleh Ignites Europe, tajuk yang dimiliki oleh Kumpulan FT.

Pada 2022, dana ekuiti aktif di Eropah mengalami prestasi terburuk pada separuh pertama tahun itu, apabila 96 peratus daripada prestasi rendah dana ekuiti dicatatkan, menurut laporan itu. Dua pertiga daripada prestasi rendah itu datang pada suku pertama sahaja.

“Kami fikir ini didorong oleh putaran kuat daripada aset pertumbuhan kerana persekitaran kadar faedah yang lebih tinggi mempunyai kesan yang tidak seimbang pada nilai terminalnya,” tulis penganalisis UBS Michael Werner dan Amit Jagadeesh.

Mereka juga percaya prestasi rendah itu sebahagiannya boleh dijelaskan oleh “pemilihan penanda aras”, kerana beberapa dana memaparkan “ketakpadanan antara strategi asas mereka dan pilihan indeks penanda aras utama mereka”.

Penganalisis menunjukkan kategori UK Equity Mid/Small Cap Morningstar, yang merupakan kumpulan dana/pelbagai produk yang mencatatkan purata penjanaan alfa tahap terendah pada tahun 2022.

Indeks FTSE 250 “berprestasi rendah dengan ketara” FTSE 100, yang mendapat manfaat daripada pendedahan kepada bank bermodal besar dan nama berkaitan komoditi, jadi dana dalam kategori ini yang memilih FTSE All Share kerana indeksnya mengalami prestasi buruk yang ketara – tolak 11.2 peratus secara purata — manakala dana yang memilih indeks modal kecil dan pertengahan merekodkan prestasi kurang purata sebanyak 4.4. peratus.

Sementara itu, dalam kalangan dana pendapatan tetap, lebihan pulangan adalah negatif tetapi “tidak luar biasa”, UBS mendapati.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Dana pendapatan tetap aktif berprestasi rendah sebanyak -0.46 peratus pada 2022, yang merupakan tahun terburuk mereka untuk penjanaan alfa sejak 2018 tetapi “selaras” dengan purata antara 2000 dan 2022, tidak termasuk 2008, tulis penganalisis itu.

Alfa negatif untuk dana pendapatan tetap tertumpu pada suku kedua tahun itu, yang dikurangkan oleh alfa positif yang dijana pada suku keempat.

*Ignites Europe ialah perkhidmatan berita yang diterbitkan oleh FT Specialist untuk profesional yang bekerja dalam industri pengurusan aset. Percubaan dan langganan boleh didapati di igniteseurope.com.

reslt sgp

pengeluaran sindy

togel sydnèy hari ini

angka hk keluar

singapore totobet