site

Dagangan opsyen melonjak apabila pelabur bersiap sedia menghadapi ketidaktentuan bank serantau AS

Pelabur memuatkan perlindungan terhadap pusingan baru kegawatan kewangan dalam saham bank serantau AS ketika pemberi pinjaman bersedia untuk mendedahkan betapa teruknya pendapatan mereka telah dihimpit oleh masalah yang meruntuhkan Silicon Valley Bank.

Harga saham bank serantau telah stabil sejak kejatuhan SVB mencetuskan kejatuhan besar pada pertengahan Mac, tetapi peniaga membeli jumlah rekod pilihan yang terikat kepada pemberi pinjaman bersaiz sederhana yang mempunyai turun naik yang paling tinggi, menurut data Bloomberg. Beberapa bank yang terjejas teruk dalam turun naik baru-baru ini — termasuk Citizens Financial, Charles Schwab dan Keybank — telah menyaksikan faedah opsyen mencecah paras rekod, manakala banyak lagi berada pada paras tertinggi berbilang tahun.

Harga kontrak mencadangkan pelabur menjangkakan perubahan saham bagi sesetengah bank sehingga tiga kali ganda paras normal, menurut analisis oleh RBC Capital Markets.

Minat terhadap pemberi pinjaman termasuk Citizens Financial dan KeyBank, serta Charles Schwab, kumpulan pelaburan dengan lesen perbankan, mencerminkan masalah yang dihadapi oleh pemberi pinjaman bersaiz sederhana. Mereka telah lama memainkan peranan besar dalam ekonomi AS tetapi menghadapi prospek keuntungan yang berkurangan, aliran keluar deposit dan peraturan yang lebih ketat yang boleh menguji keupayaan mereka untuk berkembang maju.

Penganalisis di Morgan Stanley baru-baru ini mengurangkan anggaran pendapatan untuk bank serantau sebanyak 20 peratus tahun ini dan hampir 30 peratus untuk 2024.

“Keuntungan sektor ini telah menjadi lebih sukar pada bulan lalu,” kata Chris McGratty, yang mengikuti bank serantau untuk KBW dan menjangkakan krisis baru-baru ini akan mengakibatkan lebih banyak penggabungan. “Lembaga bank perlu membincangkan sama ada masih masuk akal untuk menjadi syarikat bebas.”

Pelabur opsyen menetapkan harga dalam perubahan harga saham lebih daripada 10 peratus pada dua daripada bank serantau pertama yang melaporkan keputusan akhir bulan ini: Zions Bancorp Utah dan Comerica yang berpangkalan di Texas.

“Banyak turun naik dijangka dan itu sedang dipanggang ke dalam pasaran lebih awal,” kata Amy Wu Silverman, ahli strategi derivatif ekuiti di RBC Capital Markets. “Sebilangan besar pelanggan memikirkan musim pendapatan sebagai titik perubahan yang mungkin” yang boleh membawa kepada keuntungan atau kerugian yang besar bergantung pada pendapatan yang dilaporkan oleh bank.

AS adalah rumah kepada kira-kira 4,400 bank, tetapi kebimbangan yang dicetuskan oleh kejatuhan SVB tertumpu kepada kira-kira 100 pemberi pinjaman yang berada di bawah 20 bank teratas negara termasuk JPMorgan Chase dan Bank of America.

Pemberi pinjaman bersaiz sederhana ini mempunyai aset antara $10bn dan $150bn dan secara kolektif membuat kira-kira satu pertiga daripada semua pinjaman AS, termasuk kajian Harvard 2015 yang dipanggil bahagian pinjaman komersial yang “tidak seimbang besar”, terutamanya kepada perniagaan kecil.

Banyak bank memulakan tahun ini kerugian kertas kejururawatan atas pelaburan bon mereka kerana kadar faedah yang meningkat. Kejatuhan SVB, Signature dan Silvergate menyebabkan pertikaian yang lebih meluas dalam kalangan pelanggan dan pelabur, mempercepatkan aliran keluar deposit dan menghantar indeks perbankan serantau KBW turun 20 peratus dalam 10 hari.

Langkah kecemasan daripada Rizab Persekutuan AS dan Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan dan keputusan oleh pemberi pinjaman terbesar negara untuk mendepositkan $30 bilion ke dalam salah satu bank yang paling teruk terjejas, First Republic, membendung kemerosotan serta-merta. Tetapi penganalisis bimbang bahawa sektor itu akan lemas untuk tahun-tahun akan datang.

Bank-bank serantau “berada dalam kedudukan yang sangat sukar”, kata Blake Gwinn, ketua strategi kadar di RBC.

Tidak seperti bank besar yang secara rutin meneroka pasaran borong, bank serantau dan komuniti biasanya membiayai pinjaman mereka dengan mengambil deposit. Kali ini tahun lepas, bank perdagangan yang lebih kecil berpangkalan di AS secara kolektif memegang $5.3tn dalam deposit teras, menyokong $4.6tn dalam pinjaman dan pelaburan yang sukar dijual, menurut Fed. Jurang itu bermakna bank mempunyai penimbal sebanyak $700bn tunai atau aset untuk dijual jika pendeposit mahu wang mereka dikembalikan.

Penampan itu hilang, menurut data yang dikeluarkan bank pusat minggu lalu. Pemberi pinjaman serantau dan komuniti mempunyai $260bn lebih dalam pinjaman dan pelaburan yang sukar dijual daripada yang mereka lakukan dalam deposit. Apabila pelanggan membelanjakan atau memindahkan tunai terkumpul semasa wabak, bank yang lebih kecil mempunyai aliran keluar kolektif sebanyak $420bn dalam deposit teras sejak pertengahan tahun lalu, termasuk $250bn pada bulan lalu.

Pemberi pinjaman serantau telah beralih kepada entiti yang disokong kerajaan, meminjam kira-kira $300bn daripada Fed dan Bank Pinjaman Rumah Persekutuan.

Untuk kekal sihat, pemberi pinjaman mesti menarik kembali pelanggan daripada dana pasaran wang, yang kini membayar lebih daripada 4 peratus setahun berbanding kira-kira 0.5 peratus untuk kebanyakan akaun simpanan bank, kata Jim Bianco, ahli strategi makro di Bianco Research. Tetapi itu akan mengurangkan keuntungan secara mendadak.

“Kebijaksanaan umum ialah anda lebih cenderung untuk bercerai daripada meninggalkan bank anda,” kata Bianco. “Perkara yang rasional untuk orang ramai lakukan hari ini adalah untuk tidak menyimpan wang mereka di bank.”

Keuntungan bank serantau akan terus dihimpit oleh rancangan untuk mengenakan semula peraturan dan peraturan yang lebih ketat selepas kejatuhan SVB, penganalisis meramalkan. Presiden Joe Biden telah meminta pembalikan perubahan 2018 yang mengurangkan pengawasan bank dengan aset $50bn hingga $250bn.

“Sebahagian daripada peraturan adalah menilai keseimbangan antara keselamatan dan kekukuhan di satu pihak dan kos peraturan tersebut dan kos penyeliaan itu untuk melihat matlamat akhir, iaitu untuk mempunyai sistem kewangan yang benar-benar berfungsi dan membantu ekonomi, ” kata Richard Berner, yang sebelum ini mengendalikan Pejabat Penyelidikan Kewangan AS, sebuah biro yang melaporkan kepada Perbendaharaan.

Pengawal selia harus memaksa bank untuk meningkatkan lebih banyak modal untuk memastikan mereka boleh terus “meminjamkan secara bebas pada masa hadapan”, kata Jonathan Parker, seorang profesor kewangan di Massachusetts Institute of Technology, walaupun pemegang saham semasa “akan mencari kadar yang mereka boleh mengumpul modal yang tidak menguntungkan”.

Walaupun peruntukan modal dan kecairan yang lebih ketat akan meningkatkan kos menjalankan perniagaan di bank serantau, Donald Kohn, bekas naib pengerusi Fed, berkata perubahan itu boleh menjadikannya lebih menarik kepada pelabur dan pelanggan dalam jangka panjang. “Ia mungkin meyakinkan orang ramai bahawa mereka lebih selamat dan lebih berdaya maju dari semasa ke semasa,” katanya.

sgp hari ini

pengeluaran sydney togel

peng sdy

data pengeluaran hk malam ini

angka keluar sgp tercepat hari ini