site

Credit Suisse AT1 diwap | Masa kewangan

Hanya masa yang akan menentukan sama ada UBS akhirnya merosakkan atau meraikan kejayaannya untuk Credit Suisse, tetapi yang paling rugi pada hujung minggu yang liar sudah pasti adalah pelabur dalam bon AT1 CS.

Bon Tahap 1 tambahan adalah ciptaan seni bina kawal selia pasca krisis kewangan untuk Eropah. Di samping membawa lebih banyak ekuiti biasa, bank-bank besar terpaksa mengeluarkan bon “boleh tukar luar jangka” yang boleh ditukar dengan cepat menjadi lebih ekuiti atau hanya dihapuskan dalam krisis, dan dengan itu diharapkan mengurangkan kemungkinan penyelamatan pembayar cukai.

Bentuk yang paling biasa bagi bon CoCo ini hanya dikenali sebagai AT1, kerana reka bentuknya bermakna bank boleh mengiranya dalam modal peringkat satu yang menyerap kerugian keseluruhannya. TwentyFour Asset Management mempunyai penerangan yang sangat baik.

Credit Suisse mengeluarkan sebahagian besar daripada mereka dalam dekad yang lalu. Berikut ialah pembentangan yang Credit Suisse berikan kepada pelabur minggu lalu ketika ia berjuang untuk menyelamatkan dirinya, yang mengatakan ia mempunyai SFr14.7bn bon AT1 tertunggak pada akhir tahun 2022.

Bon AT1 Credit Suisse telah dibawa ke kawasan hutan minggu lepas kerana kebimbangan tentang kesihatan kewangannya meletup, tetapi Ahad ini mereka sebenarnya meningkat dengan kuat – daripada paras terendah 20-40 sen pada dolar kepada 50-70 sen menurut Bloomberg – apabila harapan meningkat bahawa pengambilalihan UBS akan melihat mereka dilindungi.

Lagipun, jika UBS membayar pemegang saham Credit Suisse $1 bilion $2bn $3bn maka pasti AT1 akan dilindungi? Mereka tidak mungkin memberikan ekuiti sekurang-kurangnya bayaran saguhati dan bermain-main dengan pemiutang — walaupun mereka. pemiutang paling muda yang mungkin? Pasti?

Adakah pemiutang swasta Credit Suisse juga terdedah kepada risiko pengambilalihan?

ya. FINMA telah disediakan dengan asas undang-undang yang lebih jelas supaya sebahagian daripada modal kawal selia Credit Suisse boleh dihapus kira (pemiutang swasta akan berkongsi pendedahan kepada nilai sekitar CHF 17bn). Ini memastikan bahawa langkah-langkah persendirian diambil sebagai tambahan kepada langkah-langkah negara.

WOW. Jelas sekali pengawal selia Switzerland melihat instrumen dan berasa yakin bahawa mereka mempunyai sokongan undang-undang untuk menguapkan AT1. Ambang standard ialah apabila Ekuiti Biasa Tahap 1 jatuh di bawah 7 peratus, tetapi kami berpendapat ia selalunya boleh dicetuskan mengikut budi bicara pengawal selia negara — pada asasnya apabila mereka menganggap bank itu “tidak berdaya maju”.

Siaran akhbar Credit Suisse yang berasingan meletakkan nilai bon AT1 dihapuskan pada CHF16bn. Kami tidak pasti apa yang menjelaskan percanggahan dengan penyata kerajaan Switzerland dan pembentangan minggu lepas, tetapi ia mungkin berkaitan dengan bahagian yang berlainan dalam CS sprawl, dengan beberapa bon yang dikeluarkan oleh syarikat induk dan yang lain oleh anak syarikat yang berbeza.

Apa yang jelas adalah bahawa ini adalah nuklear pantas AT1 Credit Suisse. Di luar kesakitan serta-merta bagi pemegang, kami mengesyaki ini akan dilihat . . . tidak disenangi oleh pelabur dalam pasaran AT1 Eropah yang lebih luas.

Sekarang, menjadi sifar pada masa-masa krisis adalah jelas keseluruhan titik sekuriti ini, dan mudah untuk melihat sebab Swiss memutuskan untuk melakukan ini. Ia akan menjadikan CS lebih mudah untuk ditelan untuk UBS tanpa senak. Dari segi undang-undang, kami pasti Finma dan Swiss National Bank baik-baik saja.

Tetapi kadangkala kebaikan undang-undang kurang penting daripada optik — terutamanya dalam pasaran yang tertekan. Dan pemegang bon sungguh mengambil berat tentang berada di belakang ekuiti apabila kesakitan sedang diagihkan.

Pasaran AT1 Eropah adalah kira-kira €250bn, dan ini adalah penghapusan terbesar sejak ia dilahirkan. Satu-satunya contoh lain ialah pengewapan bon AT1 €1.35bn Banco Popular pada 2017 — tetapi dalam kes itu ekuiti juga disifarkan.

Oleh itu, sementara pihak berkuasa Switzerland mungkin berharap bahawa pengambilalihan CS akan membuat garis panduan di bawah perkara itu, mereka (dan yang lain) mungkin menemui semula cara penularan berfungsi pada pagi Isnin. Seperti kata salah seorang guru kewangan kegemaran FTAV di Twitter.

result spg

angka keluar sdy

sdy hari ini

hongkong prize

sgp