site

Coty: Pemilik CoverGirl mencari cahaya Perancis

Sudah lama dianggap sebagai ketinggalan global, pasaran saham Perancis mengalami kejatuhan. Penanda aras Indeks CAC 40 negara meningkat 19 peratus sepanjang tahun lalu dan mencecah paras tertinggi baharu bulan lepas.

Keuntungannya telah dengan mudah mengatasi keuntungan bursa saingan. FTSE 100 naik hanya 5 peratus manakala S&P 500 dan Nasdaq Composite telah kehilangan kira-kira 1 peratus dalam tempoh yang sama.

Coty, kumpulan kecantikan dan wangian AS, berharap sebahagian daripada kenaikan harga ini akan berlaku pada sahamnya sendiri. Syarikat di sebalik kosmetik Cover Girl berkata pada hari Jumaat bahawa ia sedang meneroka penyenaraian dua di Paris.

Di permukaan, ini masuk akal. Saham mewah telah menjadi untuk bursa Paris seperti saham teknologi untuk Nasdaq. Pelabur yang menyertai trio syarikat mewah, LVMH, Kering, Hermès dan pembuat kosmetik L’Oréal telah memacu larian oktana tinggi CAC 40. LVMH, yang nilai pasarannya telah melonjak 55 peratus sejak 12 bulan lalu kepada €441bn, kini lebih besar daripada ExxonMobil.

Coty berpendapat penyenaraian di Paris akan mewujudkan kecairan baharu dan mungkin memperoleh penilaian yang lebih tinggi untuk saham tersebut. Namun itu mungkin tidak perlu. Saham Coty telah berjaya dengan baik di AS. Di bawah ketua eksekutif Sue Y. Nabi, yang diupah pada 2020 untuk memulihkan kumpulan kecantikan yang sakit berikutan pemerolehan bersandarkan hutang yang teruk, Coty telah menstabilkan jualan, mengurangkan timbunan hutangnya dan melaporkan keuntungan tahunan pertamanya dalam enam tahun.

Saham kini didagangkan pada 29 kali ganda pendapatan hadapan. Walaupun itu adalah di bawah gandaan L’Oréal sebanyak 35 kali, ia masih mewakili pemulihan mendadak dari tiga tahun lalu, apabila saham didagangkan hanya 5 kali.

Peningkatan selanjutnya akan didorong bukan oleh penyenaraian Paris, tetapi oleh keupayaan Coty untuk meneruskan peralihannya daripada jenama solekan pasaran besar margin rendah seperti CoverGirl kepada tawaran mewah seperti minyak wangi. Coty juga perlu meningkatkan pendedahannya kepada Asia yang mementingkan kecantikan. Hutang bersih, yang berjumlah $3.9bn pada akhir 2022, juga perlu turun lebih jauh. Tiada penyelesaian mudah dengan menambah alamat baharu.

Lex mengesyorkan surat berita Usaha Wajar FT, satu taklimat tersusun mengenai dunia penggabungan dan pemerolehan. klik di sini untuk mendaftar.

sg totobet

totobet sidney

totobet data sydney

pengeluaran angka hk

lagutogel sgp