site

Coinbase menganggap masa depan AS sebagai tindakan keras berterusan

Helo dan selamat datang ke edisi terkini surat berita Cryptofinance FT. Minggu ini, kita melihat ancaman Coinbase untuk meninggalkan AS.

Saya mungkin telah mengambil cuti semasa Paskah tetapi nampaknya pengawal selia AS sibuk membanteras crypto tidak.

Pada hari Isnin Bittrex dan pengasas bersamanya dan bekas ketua eksekutif William Shihara didakwa oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa kerana didakwa mengendalikan bursa sekuriti, broker dan agensi penjelasan yang tidak berdaftar di AS.

Tuduhan dibuat hanya beberapa minggu selepas Bittrex berkata ia sedang berkemas di AS, mengeluh bahawa “keperluan kawal selia sering tidak jelas dan dikuatkuasakan tanpa perbincangan atau input yang sesuai”.

Ia bukan satu-satunya pertukaran yang memikirkan kehidupan di luar AS kerana pendakwaan kripto SEC menunjukkan sedikit tanda perlahan. Ketua eksekutif Coinbase yang berpangkalan di San Francisco, Brian Armstrong, yang mempunyai hubungan buruk dengan pengawal selia Amerika, sekali lagi mengancam untuk melakukan perkara yang sama semasa lawatan ke London minggu ini.

“Apa-apa sahaja ada di atas meja,” katanya, menjanjikan bahawa Coinbase bersedia untuk berpindah sekiranya AS mengekalkan apa yang dilihatnya sebagai tekanan yang tidak wajar ke atas syarikat crypto.

Semasa temu bual dengan saya minggu ini, naib presiden pembangunan antarabangsa dan perniagaan Coinbase Nana Murugesan menggandakan pendiriannya.

“Sejak hari pertama, misi telah meningkatkan kebebasan ekonomi di dunia. Jika kami rasa kami tidak boleh berbuat demikian, sesuatu perlu berubah,” katanya kepada saya di pejabat Coinbase di Kota London.

Mungkin sebagai langkah berjaga-jaga dan untuk meningkatkan jejak globalnya, Coinbase menerima lesen pada hari Khamis untuk beroperasi di Bermuda. Catatan blog itu menggambarkan Bermuda sebagai bidang kuasa “yang telah lama dikenali dengan tahap ketelitian, ketelusan, pematuhan dan kerjasama yang tinggi”.

Coinbase tidak komited untuk memindahkan ibu pejabat, tetapi ia masih menjadi detik yang besar jika ia meninggalkan AS. Ia disenaraikan di sana, di Nasdaq, dan pengurusannya mempunyai akar yang mendalam di negara ini. Armstrong, sebagai contoh, mempunyai harta (sangat besar dan wajar) di sana.

Tetapi walaupun mereka pergi dari AS, adakah ia sebenarnya penting?

Pada penampilan di Washington minggu ini Gary Gensler, pengerusi SEC, kelihatan kurang prihatin dengan butiran seperti tempat seseorang berpangkalan.

“Saya telah berkecimpung dalam bidang kewangan selama lebih 40 tahun . . . Saya tidak pernah melihat bidang yang tidak mematuhi undang-undang yang ditulis oleh Kongres dan disahkan oleh mahkamah. Ini sebahagian besarnya, malangnya bagi orang ramai yang melabur, bidang yang tidak patuh,” katanya.

Dan Coinbase sangat bergantung kepada Amerika untuk perniagaan. Tahun lepas pendapatan dari AS hampir $2.7bn. Seluruh dunia berjumlah lebih daripada $500 juta, dan tidak ada negara individu lain yang menyumbang lebih daripada 10 peratus daripada jumlah pendapatannya.

Pada tahun 2021, apabila dunia berjuang menentang pandemik bersejarah yang dipanggil “takut kehilangan”, disebabkan oleh harga kripto yang tinggi rekod, perolehan Coinbase daripada pelanggan AS ialah $6.3 bilion dan hanya $1.5 bilion daripada pelanggan yang terletak di tempat lain.

Tuduhan yang dikenakan terhadap Binance daripada Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi mencadangkan pengawal selia tidak suka pertukaran kripto membantu perniagaan AS memindahkan aktiviti mereka ke luar negara sama ada.

Mengejar orang seperti Binance’s Changpeng Zhao atau Terra Network’s Do Kwon juga merupakan peringatan bahawa pengawal selia AS tidak peduli di mana syarikat berpangkalan jika mereka fikir pelabur Amerika telah dicederakan atau terdedah kepada risiko yang tidak wajar. Dan jika pihak berkuasa membawa tuduhan jenayah, maka warga AS boleh diekstradisi, seperti yang diketahui oleh Sam Bankman-Fried dari FTX.

“[The US] cuba meluaskan bidang kuasa mereka dan menjangkau melampaui wilayah wilayah Amerika Syarikat sehingga tahap pelabur AS terjejas, jadi setakat orang cuba memindahkan crypto ke luar pesisir, saya tidak fikir ia akan meredakan roda kawal selia,” kata Mark Kornfeld, pemegang saham di firma guaman Buchanan Ingersoll & Rooney PC.

Apakah pendapat anda tentang potensi pencarian Coinbase untuk rumah baharu? Seperti biasa, e-mel saya pendapat anda di scott.chipolina@ft.com.

Sertai saya dan rakan sekerja FT di Sidang Kemuncak Aset Digital dan Kripto FT pada 9-10 Mei sambil kita membincangkan ke mana arah tuju pasaran aset digital. Turut hadir pada acara itu ialah setiausaha ekonomi UK kepada Perbendaharaan Andrew Griffith dan Hester Peirce dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS. Daftar untuk pas anda di sini.

Sorotan mingguan

  • Penggubal undang-undang Eropah mencapai persetujuan muktamad mengenai Mica, pakej perundangan utama EU yang direka untuk mengawasi ruang aset digital. Mattias Levin dari Unit Kewangan Digital Suruhanjaya Eropah berkata: “Ini adalah bahagian peraturan komprehensif pertama bagi aset kripto di dunia, dan kami berharap dan percaya bahawa pengawal selia lain akan mengikutinya.”

  • Rumah lelong Sotheby’s akan menjual koleksi token tidak boleh digunakan yang dimiliki oleh Three Arrows Capital, dana lindung nilai kripto yang runtuh dalam fesyen yang menakjubkan pada musim panas lalu. “Koleksi sering mewakili masa dan tempat dari mana ia dibentuk, menceritakan kisah unik melalui karya seni mereka,” kenyataan akhbar itu menyatakan. Sesungguhnya.

  • Dalam saga terbaru yang dihadapi oleh Binance US yang dicadangkan untuk membeli aset milik Voyager Digital yang muflis, pemfailan mahkamah minggu ini membuka jalan untuk beberapa aspek perjanjian itu dipersetujui. Perjanjian itu, bagaimanapun, masih dalam semakan oleh Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat, yang sedang menapis cadangan itu untuk sebarang potensi risiko keselamatan negara.

  • Pelan Pencen Guru Ontario ialah pelabur berprofil tinggi terkini dalam pertukaran FTX yang kini bankrap untuk membuat pertimbangan dengan keputusannya untuk mengikuti kereta muzik crypto. Organisasi itu, yang bertanggungjawab untuk pencen dalam kalangan pendidik Ontario, berkata ia tidak mungkin untuk menceburkan diri dalam aset digital lagi. Semak cerita oleh rakan sekerja saya Josephine Cumbo dan Arash Massoudi.

Soundbite minggu ini: Gary Gensler mendapat panggang

Pendirian Gary Gensler mengenai crypto cukup jelas, tetapi semasa penampilannya di Bukit minggu ini, ketua SEC menghadapi tentangan sengit daripada salah seorang penyokong terbesar kripto Amerika, Wakil Tom Emmer (R-MN).

“Gaya kawal selia anda tidak mempunyai fleksibiliti dan nuansa, dan akibatnya, anda telah menjadi polis yang tidak cekap mengikut rentak, tidak melakukan apa-apa untuk melindungi rakyat Amerika setiap hari dan menolak firma Amerika ke tangan parti Komunis China.”

Perlombongan data: kripto Amerika

Tema yang telah lama dijalankan — diulangi oleh Brian Armstrong dan beberapa ahli politik minggu ini — ialah AS berisiko kehilangan bahagian industri yang inovatif dan revolusioner kerana ribut salji penguatkuasaan dan kekurangan kejelasan tentang peraturan yang menghalang perniagaan.

Namun bahagian volum dagangan spot crypto Amerika, sekurang-kurangnya di bursa, telah berlegar luar biasa sekitar 10 peratus sejak awal tahun lepas, menurut platform analitik CCData.

Singkat cerita, ancaman crypto untuk meninggalkan AS kekal banyak menyalak tetapi tidak menggigit.

Cryptofinance disunting oleh Philip Stafford. Sila hantar sebarang pemikiran dan maklum balas kepada cryptofinance@ft.com.

totobet net sgp hari ini

keluaran sdy hari ini

totobet sedney

keluaran hongkong malam

totobet sgp