site

Coinbase menerima amaran SEC tentang kemungkinan tindakan undang-undang

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa telah memaklumkan bursa kripto tersenarai di AS Coinbase bahawa ia sedang mempertimbangkan tindakan penguatkuasaan terhadap syarikat itu ketika pengawal selia meneruskan tindakan keras terhadap aset digital.

Pengawal selia telah mengeluarkan notis Wells Coinbase, yang memberi amaran kepada syarikat mereka mungkin menghadapi tindakan penguatkuasaan pada masa hadapan. Notis itu mengatakan SEC telah membuat “penentuan awal” untuk mengesyorkan tindakan terhadap Coinbase, menurut salinan yang dilihat oleh Financial Times. Tindakan sivil yang berpotensi mungkin melibatkan permintaan untuk injunksi, perintah berhenti dan berhenti atau penalti wang sivil, antara langkah lain.

Notis Wells adalah yang terbaru dalam barisan tindakan yang semakin meningkat yang telah diambil oleh SEC terhadap syarikat crypto terkemuka di AS kerana pengerusi agensi itu, Gary Gensler, mengambil pendirian yang lebih tegas terhadap industri yang dia anggap sebahagian besarnya tidak mematuhi undang-undang sekuriti. Sejak awal tahun ini, badan pemerhati pasaran kewangan telah melancarkan beberapa tindakan penguatkuasaan, termasuk menyaman pemberi pinjaman Genesis dan menukar Gemini kerana gagal mendaftarkan skim pinjaman kripto sebagai tawaran sekuriti.

Pengawal selia juga telah menyaman pengendali stablecoin Terraform Labs yang runtuh, dan ketua eksekutif Do Kwon, kerana didakwa mengatur penipuan crypto yang membawa kepada kerugian berbilion dolar. Pada hari Rabu, agensi itu menyaman usahawan kripto Justin Sun serta sejumlah selebriti yang didakwanya telah menggembar-gemburkan aset digital secara tidak wajar.

Awal tahun ini, Coinbase mencapai penyelesaian $100 juta dengan pengawal selia New York atas dakwaan kegagalan anti-pengubahan wang haram. Pada tahun 2021, syarikat itu membatalkan rancangan untuk melancarkan produk pinjaman aset digital selepas SEC memberi amaran bahawa ia akan membentuk keselamatan tidak berdaftar dan bahawa ia akan menyaman platform jika pertukaran itu diteruskan pada penampilan sulung.

Dalam catatan blog yang diterbitkan pada hari Rabu, ketua pegawai undang-undang Coinbase Paul Grewal berkata Coinbase “meminta SEC untuk peraturan crypto yang munasabah untuk rakyat Amerika”, tetapi “mendapat ancaman undang-undang sebaliknya”. Grewal berkata Coinbase yakin dengan kesahihan aset dan perkhidmatannya.

Ketua eksekutif Coinbase Brian Armstrong di Twitter berkata bahawa “selepas bertahun-tahun meminta peraturan crypto yang munasabah, kami kecewa bahawa SEC sedang mempertimbangkan mahkamah berhubung dialog yang membina. Tetapi jika mahkamah diperlukan, begitu juga.”

Saham Coinbase jatuh 13 peratus dalam dagangan selepas waktu kerja.

Seseorang yang biasa dengan perkara itu berkata Coinbase telah bertemu dengan SEC kira-kira 60 kali dalam tempoh sembilan bulan yang lalu. Menurut notis Wells, pertukaran mempunyai sehingga 5 April untuk menyatakan sebarang sebab mengapa tindakan penguatkuasaan tidak harus difailkan.

SEC enggan mengulas.

resuk sgp

result pengeluaran sidney

totobet sdy 2023

hk malam ini keluar berapa

pengeluaran singapura hari ini