site

City bersedia untuk peraturan yang lebih ketat selepas kegawatan perbankan

Bos bandar bersiap sedia untuk pengawasan yang lebih ketat berikutan kejatuhan bank paling dramatik sejak krisis kewangan, walaupun kerajaan UK menggandakan visinya untuk memperkukuh daya saing London dengan menulis semula buku peraturan perkhidmatan kewangannya.

Canselor Jeremy Hunt memberitahu Dewan Pertuanan minggu lalu bahawa kerajaan akan meneruskan rancangan untuk menghidupkan semula Bandar Raya melalui perubahan peraturan yang dikenali sebagai pembaharuan Edinburgh, yang dilihat secara meluas sebagai pelonggaran peraturan.

“Berpegang pada status quo tidak semestinya perkara terbaik untuk memastikan kestabilan kewangan,” kata Hunt, sehari selepas perkahwinan senapang patah Credit Suisse dengan UBS menandakan salah satu kegagalan bank terbesar dunia dalam sejarah.

“Kita harus memastikan bahawa kita mendapat keseimbangan yang betul antara kestabilan dan potensi pertumbuhan.”

Pakej Edinburgh termasuk merombak rejim penyenaraian London, meliberalisasikan perkara yang boleh dilaburkan oleh syarikat insurans, dan menyemak beberapa peraturan pasca krisis seperti langkah-langkah ringfencing — yang memaksa pengasingan perbankan runcit dan perdagangan — dan peraturan untuk meningkatkan akauntabiliti dan budaya di seluruh firma City.

Bank of England secara berasingan telah menjanjikan rejim “kuat dan mudah” baharu untuk menyampaikan peraturan yang lebih “berkadar” kepada bank dengan aset kurang daripada £20bn.

Seorang tokoh dasar kanan di sebuah bank besar berkata bahawa impak pembaharuan itu kini boleh dilemahkan, walaupun Perbendaharaan tidak dapat menarik diri daripada program Edinburgh kerana ia adalah “ciri teras” matlamat kerajaan untuk meningkatkan produktiviti dan pertumbuhan UK.

“Saya mengesyaki agenda ‘daya saing’nya kini akan dicabar dengan lebih kuat oleh pengawal selia, yang mempunyai beberapa titik data sekarang untuk mendesak kecairan yang lebih tinggi dan juga nombor modal.”

Pendapatnya diulangi oleh David Postings, ketua eksekutif persatuan perdagangan bank UK Finance, yang berkata “kegawatan” baru-baru ini boleh “memberikan lebih keyakinan kepada pengawal selia dari segi perbincangan. [with government]”, dan seorang lagi pelobi yang berkata dia akan “kagum” jika pengawal selia tidak memanfaatkan peristiwa baru-baru ini untuk menolak sebarang longgarnya buku peraturan.

Gabenor BoE, Andrew Bailey, secara terbuka memberi amaran kepada kerajaan pada bulan Disember supaya tidak melupakan pengajaran daripada krisis kewangan, dan telah menolak dengan tegas mengenai pembaharuan modal insurans.

Seorang ketua polisi di sebuah bank besar kedua berkata semakan semula yang dijanjikan terhadap peraturan cincin dan akauntabiliti yang dikenali sebagai rejim pengurus kanan berkemungkinan kurang dilaksanakan sekarang. “Mereka akan menjadi kurang agresif dalam sebarang pemulangan kerana dalam masa krisis anda tidak mahu dilihat berlembut di bank.”

Seorang eksekutif kanan insurans UK berkata kegagalan Silicon Valley Bank – pemberi pinjaman AS bersaiz sederhana kepada industri teknologi – dan Credit Suisse telah mencetuskan kebimbangan bahawa pengawal selia boleh “terbalikkan-ferret” atas cadangan melonggarkan peraturan insurans EU yang dikenali sebagai Solvency II. Tetapi mereka menambah penggubal dasar tidak memberikan isyarat sedemikian, dan masalah bank yang “idiosinkratik” dan bukan dari UK menjadikannya kemungkinan yang jauh buat masa ini.

Sementara itu, pengawas British dijangka menjadi lebih berhati-hati dalam pendekatan penyeliaan mereka dan dalam perubahan peraturan dalam hadiah mereka.

Di bawah sepanduk “kuat dan mudah”, penyelia perbankan UK telah menjanjikan rejim yang lebih “berkadar” untuk pemberi pinjaman kecil dan sederhana yang dianggap tidak menimbulkan risiko kepada keseluruhan sistem.

AS melaksanakan inisiatif yang sama – walaupun lebih meluas – dari 2018 dengan mengecualikan bank yang mempunyai aset kurang daripada $250bn daripada peraturan modal global dan perancangan resolusi. Senarai pemberi pinjaman yang dikecualikan termasuk SVB.

Ledakan SVB yang mencetuskan panik pasaran global yang telah menuntut Signature Bank dan Credit Suisse, dan membahayakan pemberi pinjaman bukan sistemik AS ketiga, First Republic.

Cadangan UK yang kukuh dan ringkas “masih hanya di peringkat perundingan, jadi [Prudential Regulation Authority] mempunyai fleksibiliti untuk menjeda dan mengambil kira bagaimana peristiwa baru-baru ini boleh memberi kesan kepada cadangannya,” kata Jake Ghanty, rakan kawal selia kewangan di Wedlake Bell, sambil menambah bahawa PRA kini mungkin mengambil pendekatan “lebih berhati-hati”.

Posting, penyokong kuat rejim, mengakui iklim untuk memperkenalkannya adalah “mungkin lebih mencabar sekarang”, walaupun dia terus menyokong untuk meningkatkan ambang di mana bank perlu menahan modal menyerap kerugian kepada £25 bilion daripada £15 bilion.

Peraturan kecairan yang lebih ketat adalah satu lagi tumpuan yang berpotensi. “Saya tidak akan terkejut jika anda mula mendengar lebih banyak bunyi tentang sama ada nisbah perlindungan kecairan atau nisbah pembiayaan stabil bersih adalah sesuai,” kata seorang eksekutif bank UK, merujuk kepada dua peraturan kritikal selepas krisis untuk mengurangkan isu kecairan.

Eksekutif dasar kedua berkata, pergolakan baru-baru ini juga boleh mendorong pengawal selia untuk mendesak pemberi pinjaman menggunakan anak syarikat berbanding cawangan, memandangkan resolusi cabang UK SVB menunjukkan betapa mudahnya resolusi untuk dikendalikan dalam anak syarikat, yang merupakan entiti undang-undang berasingan tertakluk kepada lebih ketat. pengawasan oleh pengawal selia negara tuan rumah.

BoE dan Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan enggan mengulas.

Kerajaan berkata: “Kami terus menyampaikan Pembaharuan Edinburgh, yang mengiktiraf asas di mana kejayaan UK sebagai hab perkhidmatan kewangan dibina: kestabilan, piawaian kawal selia yang tinggi, ketangkasan dan keterbukaan.

“Seperti yang telah disahkan oleh Bank England yang bebas, sistem perbankan UK kekal selamat, kukuh dan dipermodalkan dengan baik.”

data result singapore

toto sydney

togel sdy hari

penguaran sgp