site

CITIC/Nanjing I&S: Beijing menjalin ikatan yang lebih ketat kepada rantaian bekalan keluli

Tiada apa-apa yang melambangkan kuasa perindustrian negara China lebih kuat daripada keluli. Itulah salah satu sebab mengapa negara China secara tidak langsung mengambil alih kepentingan kawalan dalam pengeluar keluli khusus terkemuka negara itu melalui perjanjian $2bn. Sebab kedua ialah peluang komersial jangka panjang yang dibentangkan oleh industri automotif.

Konglomerat milik kerajaan CITIC mengatasi pesaing sektor swasta untuk 55 peratus Kumpulan Besi & Keluli Nanjing. Ia membuat pelaburan melalui anak syarikat Xinye, yang membelanjakan Rmb13.6 bilion ($2 bilion) pada sekuriti yang diterbitkan oleh Nanjing. Xinye mengatasi bidaan agresif daripada pembuat keluli swasta terkemuka Jiangsu Shagang Group.

Keluli khusus adalah penting untuk pengeluaran kereta. Pengilang mengubah resipi untuk logam untuk meningkatkan ciri-ciri seperti rintangan haba dan rintangan kakisan. Mereka boleh menguasai margin yang baik.

Walau bagaimanapun, sektor keluli China telah lemah. Banyak kilang telah kehilangan wang di tengah-tengah persaingan yang sengit, peningkatan tahap inventori dan kos input yang tinggi. Harga bijih besi dijangka turun hampir satu pertiga menjelang akhir tahun ini. Kemelesetan pasaran hartanah yang berpanjangan telah mengurangkan permintaan.

Tetapi prospek jualan kereta Cina telah bertambah baik. Pengeluaran berkembang 13.5 peratus kepada hampir 2 juta unit pada bulan Februari. Saham Nanjing mencerminkan jangkaan angka tersebut akan meningkat lagi. Saham telah melonjak lebih 40 peratus dalam tempoh enam bulan. Pada 9 kali pendapatan hadapan, mereka berdagang pada premium kepada pembuat keluli serantau.

China ialah pengeluar dan pengguna keluli terbesar di dunia. Beijing mahukan lebih kawalan ke atas industri di mana kumpulan perlombongan global seperti BHP mempunyai pengaruh yang kuat. Ia telah pun mengerahkan entiti kendalian kerajaan China Mineral Resources Group untuk memusatkan semua pembelian bijih besi untuk negara itu.

Oleh itu perjanjian Nanjing meluaskan pengaruh negeri dalam sektor keluli. CITIC akan dapat campur tangan dalam rantaian bekalan industri kereta tempatan. Politik akan memainkan peranan yang lebih besar dalam kos input untuk kereta, di samping bekalan dan permintaan.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

result singapore jam berapa

totobet sidney

togel keluaran sidney

hk keluar malam ini

totobet sgp hari ini