site

China mendahului kenaikan dalam sekatan eksport ke atas mineral kritikal, kata OECD

Beijing berada di barisan hadapan dalam memperluaskan sekatan eksport ke atas mineral kritikal yang menyekat ketersediaan dan menaikkan harga bahan mentah yang diperlukan untuk peralihan tenaga hijau, menurut laporan OECD.

Lebih daripada 13,000 sekatan telah dilaksanakan menjelang akhir tahun 2020, peningkatan lima kali ganda dalam lebih sedekad yang bermakna 10 daripada nilai global eksport bahan mentah kritikal menghadapi sekurang-kurangnya satu langkah sedemikian.

OECD berkata sejak 2020, analisis terperinci terkini tersedia, malah lebih banyak sekatan telah diperkenalkan.

Penemuan menggariskan bahawa pemecahan dalam ekonomi global mengancam untuk meningkatkan kos peralihan tenaga bersih dan menunjukkan potensi peralihan kuasa dari barat perindustrian ke negara kaya mineral.

“Penyelidikan setakat ini menunjukkan bahawa sekatan eksport mungkin memainkan peranan yang tidak remeh dalam pasaran antarabangsa untuk bahan mentah kritikal, menjejaskan ketersediaan dan harga bahan-bahan ini,” tulis OECD dalam laporan itu pada hari Selasa. “Keadaan ini memerlukan penelitian lebih lanjut.”

Beijing meningkatkan bilangan sekatan ke atas bahan mentah kritikal yang diperlukan untuk kereta elektrik dan tenaga boleh diperbaharui seperti litium, kobalt dan mangan dengan faktor sembilan dalam tempoh 11 tahun hingga 2020.

India, Argentina, Rusia, Vietnam dan Kazakhstan adalah lima negara teratas selepas China dalam memperkenalkan sekatan eksport ke atas mineral kritikal sepanjang tempoh masa 2009-20.

Laporan itu menambah bahawa negara perindustrian barat mempunyai pergantungan import yang lebih tinggi kepada negara bukan OECD seperti China, Rusia dan Afrika Selatan berbanding produk am. Ia juga mengatakan bahawa kepekatan pengeluaran di negara-negara tersebut telah meningkat dalam tempoh tersebut.

Penemuan itu dikeluarkan ketika negara-negara barat, yang bergantung kepada import untuk kebanyakan logam kritikal, berlumba-lumba untuk mendapatkan bekalan yang diperlukan untuk bersaing dalam teknologi tenaga bersih daripada bateri ke ladang angin dan sel bahan api. Laporan itu juga bertepatan dengan peningkatan ketegangan antara sekutu barat dan China dan Rusia.

EU mengeluarkan Akta Bahan Mentah Kritikal bulan lepas bertujuan untuk meningkatkan daya tahan rantaian bekalannya dengan melombong dan memproses lebih banyak bahan di dalam negara dan juga membiayai projek berkepentingan strategik di luar blok itu.

Penemuan OECD mencerminkan permintaan yang semakin meningkat yang dihadapi oleh syarikat perlombongan daripada kerajaan yang kaya dengan sumber dari Indonesia ke Chile dan Panama, yang telah merundingkan semula cukai, memperkenalkan larangan eksport ke atas bijih dan meminta pemprosesan dan pembuatan yang lebih besar dilakukan di dalam negara.

Kerajaan pasaran baru muncul berada di bawah tekanan untuk menutup lubang belanjawan berikutan pandemik dan hutang dalam denominasi dolar telah menjadi lebih mahal untuk perkhidmatan.

Permintaan untuk mineral kritikal seperti litium, nikel dan tembaga telah meningkat pada dekad ini kerana ia adalah penting untuk beralih daripada bahan api fosil. Kereta elektrik, sebagai contoh, menggunakan tembaga tiga kali lebih banyak daripada setara enjin pembakaran. Permintaan litium dijangka meningkat hampir lima kali ganda menjelang akhir dekad.

Permintaan yang melonjak dan kekangan dalam memperkenalkan bekalan baharu sudah memberi tekanan kepada harga dan ketersediaan komoditi seperti tembaga dan litium.

OECD memberi amaran bahawa sekatan eksport – lebih satu pertiga daripadanya mengambil bentuk cukai eksport, sebahagian besarnya kerana ia dibenarkan di bawah peraturan Pertubuhan Perdagangan Dunia – boleh memburukkan lagi keadaan.

“Impak ekonomi global keseluruhan daripada langkah-langkah ini boleh menjadi besar,” katanya.

result sgp indotogel

pengeluaran sdy hari ini

pengeluaran sidney

data pengeluaran hongkong hari ini

pengluaran sgp