site

China membuka laluan untuk pelabur asing ke pasaran swap $5tn

Skim Swap Connect tertunda China telah memenangi kelulusan kawal selia dan bersedia untuk dilancarkan dalam beberapa bulan, membuka pasaran swap $5tn kepada pelabur asing yang perlu melindung nilai pendedahan mereka kepada hutang renminbi.

Peraturan akhir untuk program itu baru-baru ini dipersetujui oleh pihak berkuasa China dan Hong Kong, tiga orang yang mengetahui perkara itu memberitahu Financial Times.

Program baharu itu, memberikan akses yang lebih mudah kepada alat untuk melindung nilai risiko kadar faedah, datang apabila perbezaan kadar faedah yang semakin meluas antara hutang kerajaan China dan AS telah mendorong aliran keluar daripada pasaran bon renminbi negara itu.

Data daripada program Bond Connect Hong Kong menunjukkan bahawa pelabur telah membuang lebih daripada Rmb865bn ($126bn) bon renminbi sejak awal 2022.

Para pegawai berharap skim itu, yang pada mulanya hanya akan menyediakan akses kepada pertukaran kadar faedah untuk bon kerajaan renminbi darat, akan membantu untuk membendung pengaliran keluar.

“Sejak tahun lepas, pegangan asing bon renminbi telah menurun banyak dan terdapat keperluan mendesak untuk meningkatkannya,” kata seorang peniaga pertukaran asing dengan sebuah bank barat di Shanghai.

Skim Swap Connect diumumkan semasa lawatan Presiden Xi Jinping ke Hong Kong Julai lalu, dengan pelancaran yang dirancang enam bulan kemudian terpaksa ditangguhkan kerana ketiadaan peraturan yang mengawal bagaimana ia akan berfungsi.

Ia telah dirangka oleh pegawai sebagai penghubung penting antara kewangan asing dan China, serupa dengan program Sambungan Saham dan Sambungan Bon bandar yang membenarkan pelabur bukan tanah besar berdagang sekuriti di Shanghai dan Shenzhen.

Pelabur sering menggunakan niaga hadapan untuk melindung nilai risiko kadar faedah, tetapi China enggan memberikan pedagang asing akses yang lebih besar kepada pasaran dalam pesisirnya yang agak tidak cair untuk niaga hadapan bon kerajaan.

Program baharu itu sebaliknya akan membuka pasaran negara yang lebih cair dalam pertukaran kadar faedah, alat alternatif untuk membolehkan pemegang luar pesisir bon renminbi melindung nilai risiko dengan menukar satu aliran pembayaran faedah dengan yang lain.

Orang yang biasa dengan rancangan pelancaran untuk Swap Connect berkata bahawa Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX) belum menerima tarikh untuk permulaan program, tetapi seorang pegawai yang berpangkalan di Hong Kong dengan pemberi pinjaman besar Eropah berkata Swap Connect adalah “secara teknikal sedia”.

“Mereka akan berdagang menjelang Jun, tetapi ia boleh pergi lebih awal,” kata seorang lagi yang mempunyai pengetahuan mengenai perkara itu.

Swap Connect pertama kali diumumkan oleh People’s Bank of China (PBoC), Suruhanjaya Sekuriti dan Hadapan Hong Kong (SFC) dan Pihak Berkuasa Kewangan Hong Kong (HKMA). Program ini akan dikendalikan oleh HKEX bersama Shanghai Clearing House dan Sistem Perdagangan Pertukaran Asing China.

Minggu ini, pelancaran program itu telah ditandakan sebagai keutamaan oleh Eddie Yue, ketua eksekutif HKMA, semasa lawatan ke Beijing. Yue bertemu pengawal selia tanah besar termasuk Yi Gang, gabenor PBoC, dan Pan Gongsheng, ketua pentadbiran pertukaran asing.

Yue memberitahu persidangan kewangan di Beijing pada hari Rabu bahawa Swap Connect akan dilancarkan “secepat mungkin”. Beliau berkata akses asing kepada pasaran swap kadar faedah China “boleh menghalang penjualan besar untuk bon, mengurangkan turun naik pasaran dan meningkatkan kestabilan kewangan”.

PBoC tidak segera menjawab permintaan untuk komen. HKMA enggan mengulas.

SFC berkata ia telah “bekerja rapat dengan pihak berkaitan” mengenai persediaan untuk skim dagangan dan “akan memaklumkan pasaran mengenai tarikh pelancaran sasaran sebaik sahaja bersedia”.

HKEX enggan mengulas secara langsung mengenai masa pelancaran tetapi berkata bursa dan rakan kongsinya “terus membuat kemajuan yang baik dalam kerja persediaan yang diperlukan untuk pelancaran Swap Connect”.

result pengeluaran singapore

pengeluar sdy

totobet sdy 2023

hk indo

togel malam ini