site

China dilanda lonjakan pinjaman lapuk Belt and Road

Program pembiayaan infrastruktur Inisiatif Belt and Road China bernilai $1tn telah terjejas oleh pinjaman lapuk yang semakin meningkat, dengan pinjaman bernilai lebih $78bn menjadi masam sejak tiga tahun lalu.

Skim itu menjadikan China sebagai pemiutang dua hala terbesar di dunia, tetapi angka menunjukkan ia telah menjadi batu kilangan kewangan untuk Beijing dan bank terbesarnya.

Kira-kira $78.5 bilion pinjaman daripada institusi China kepada jalan raya, kereta api, pelabuhan, lapangan terbang dan infrastruktur lain di seluruh dunia telah dirundingkan semula atau dihapuskan antara 2020 dan akhir Mac tahun ini, menurut angka yang disusun oleh organisasi penyelidikan yang berpangkalan di New York, Rhodium Kumpulan.

Ini adalah lebih daripada empat kali ganda $17 bilion dalam rundingan semula dan hapus kira yang direkodkan oleh Rhodium dalam tempoh tiga tahun dari 2017 hingga akhir 2019.

Tiada angka rasmi untuk jumlah skala pinjaman BRI sepanjang dekad yang lalu, tetapi ia dipercayai berjumlah “di suatu tempat dalam jumlah besar $1tn”, menurut Brad Parks, pengarah eksekutif AidData di universiti William dan Mary di AS .

Di samping itu, Beijing telah memanjangkan jumlah “pinjaman penyelamat” yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk mengelakkan kemungkiran kerajaan oleh peminjam besar di kalangan kira-kira 150 negara yang telah mendaftar dengan BRI.

Nilai bailout berdaulat sedemikian berjumlah $104 bilion antara 2019 dan akhir 2021, menurut kajian oleh penyelidik di AidData, Bank Dunia, Sekolah Harvard Kennedy dan Institut Kiel untuk Ekonomi Dunia. Dalam jangka masa yang lebih panjang antara 2000 dan penghujung 2021, bailout sedemikian ke negara membangun berjumlah $240bn, kajian itu mendapati.

Peningkatan bilangan negara peminjam BRI sedang didorong ke ambang insolvensi oleh kelembapan dalam pertumbuhan global, peningkatan kadar faedah dan rekod paras hutang yang tinggi di dunia membangun. Sementara itu, pemiutang barat negara tersebut menyalahkan China kerana menyekat rundingan penstrukturan semula hutang.

“Terus-terang, saya rasa ini hanya permulaan. Bank-bank China mempunyai kepentingan dalam memastikan peminjam luar negara terbesar mereka cukup cair untuk meneruskan pembayaran hutang projek infrastruktur mereka,” kata Parks. “Jadi, Beijing mungkin akan berada dalam perniagaan pinjaman kecemasan selagi peminjam terbesarnya mengalami masalah kewangan.”

Kadar rundingan semula dan hapus kira BRI agak perlahan pada 2022, berbanding dengan kemuncak wabak pada 2020 dan 2021. Tetapi pakar berkata ini tidak menunjukkan bahawa kualiti asas buku pinjaman China telah bertambah baik.

“Jauh daripada itu,” kata Matthew Mingey, penganalisis penyelidikan kanan di Rhodium. “Walaupun beberapa penerima utama pinjaman China, seperti Pakistan, telah berjaya bertahan dengan IMF dan penyelamatan dua hala, retakan dalam BRI semakin meluas.”

Penganalisis berkata mereka tidak menjangka Beijing akan memanggil masa pada program itu yang dikaitkan begitu rapat dengan reputasi China di dunia dan imej pemimpin China Xi Jinping sendiri. Hampir sedekad yang lalu, Xi mengisytiharkan BRI sebagai “projek abad ini”.

“Banyak negara masih mengalu-alukan pelaburan dari China di bawah rangka kerja BRI dan saya tidak nampak perubahan itu,” kata Francesca Ghiretti, penganalisis di Merics, sebuah badan pemikir yang berpangkalan di Berlin.

Xue Gong, seorang felo di Carnegie China, meramalkan bahawa China akan menggunakan Forum Belt and Road untuk Kerjasama Antarabangsa, yang dijangka diadakan oleh Beijing pada akhir tahun ini, untuk meraikan satu dekad pencapaian BRI dan merangka rancangan masa depan untuk kerjasama.

Tetapi dia menambah bahawa tumpuan menyeluruh Beijing untuk membangunkan teknologi orang asli, dan tekanan pada pembiayaan awam di rumah, mungkin menyebabkan lebih sedikit sumber yang diperuntukkan untuk inisiatif itu. “Pemberian wang tunai berskala besar kepada firma negeri untuk BRI tidak dapat dibincangkan,” kata Gong.

Pada masa yang sama, China meluaskan usaha politik dan diplomatiknya ke negara membangun, yang berpotensi mencairkan kepentingan BRI dari semasa ke semasa.

Hutang buntu

Ini adalah bahagian ketiga daripada siri mengapa negara-negara yang mengalami masalah ekonomi bergelut untuk bergerak ke hadapan

Sejak 2021, Xi telah melancarkan tiga inisiatif strategik yang bertujuan untuk membentuk semula seni bina tadbir urus global dan mencairkan pengaruh institusi pimpinan barat yang telah mengarahkan hal ehwal dunia sejak berakhirnya perang dunia kedua.

Memandangkan Beijing memperoleh sokongan antarabangsa untuk dua daripadanya — Inisiatif Pembangunan Global dan Inisiatif Keselamatan Global — negara-negara yang mendaftar untuk menjadi “rakan” wawasan China hampir selalu juga merupakan penghutang kepada pemiutang China di bawah BRI.

Kemboja, Mongolia, Cuba, Uruguay, Nicaragua dan Belarus semuanya telah menunjukkan sokongan mereka kepada GSI semasa mesyuarat baru-baru ini, kata Alice Ekman, penganalisis kanan di Institut Kajian Keselamatan Kesatuan Eropah. Kesemua negara ini juga merupakan ahli BRI yang terkemuka.

Sementara itu, hampir 70 negara telah menyertai Kumpulan Rakan GDI, menurut kementerian hal ehwal luar China.

tobet sgp

hasil pengeluaran sdy hari ini

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

hongkong hari ini keluar

singapura totobet net