site

China berkata ia akan bekerjasama dalam penstrukturan semula hutang kerajaan

China akan bekerjasama untuk menyelesaikan kebuntuan mengenai penyusunan semula hutang negara membangun, kata seorang pegawai kanan, ketika Beijing kelihatan melunakkan pendiriannya dalam rundingan penuh berhubung rentetan kemungkiran.

Gabenor bank pusat China Yi Gang pada Khamis memberitahu menteri kewangan G20 di Washington bahawa negara itu bersedia untuk bekerja melalui apa yang dipanggil Rangka Kerja Bersama kumpulan itu untuk penstrukturan semula hutang negara.

“China bersedia bekerjasama dengan semua pihak untuk melaksanakan Rangka Kerja Bersama untuk penyelesaian hutang,” kata Yi dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Bank Rakyat China. Rangka Kerja Bersama G20 bertujuan untuk membawa pemiutang dua hala utama negara-negara yang mempunyai hutang tertekan bersama-sama untuk rundingan. Setakat ini, Chad, Ethiopia dan Zambia telah mendaftar untuk mengambil bahagian.

Masalah hutang negara di kalangan negara membangun telah menjadi tumpuan mesyuarat IMF dan Bank Dunia tahun ini di Washington, kerana wabak dan inflasi telah menjejaskan keupayaan kerajaan untuk membayar pinjaman asing.

China telah menegaskan bahawa pemberi pinjaman pelbagai hala, termasuk institusi yang diketuai barat seperti Bank Dunia dan IMF, harus melanggar norma dan mengambil bahagian secara langsung dalam penstrukturan semula hutang kerajaan untuk berkongsi sedikit kesakitan.

Tetapi negara maju dan lain-lain menentang langkah itu, dengan alasan institusi pelbagai hala mesti mengekalkan status “pilihan” mereka sebagai pemiutang “super-senior” yang dikecualikan daripada penstrukturan semula.

Mereka berpendapat status keistimewaan ini adalah asas penarafan tinggi institusi pelbagai hala dan merupakan asas kepada keupayaan mereka untuk menyediakan pembiayaan kos rendah.

Negara-negara Barat telah menyalahkan pendirian China kerana mengadakan penstrukturan semula hutang penting bagi negara-negara seperti Zambia, yang sedang menunggu peringkat seterusnya bagi pakej IMF $1.3bn.

Yi PBoC tidak memberikan butiran lanjut mengenai pendirian China dalam kenyataannya pada mesyuarat Khamis.

Tetapi dalam beberapa hari kebelakangan ini, pegawai AS telah terdengar lebih positif mengenai kejayaan dalam kebuntuan dengan China, walaupun mereka berkata masih tidak jelas sama ada Beijing benar-benar bersedia untuk menyertai Rangka Kerja Bersama.

Jepun mengetuai usaha dengan India dan Perancis dalam inisiatif baharu untuk membincangkan penstrukturan semula hutang Sri Lanka, di tengah-tengah perbezaan dengan pendekatan China untuk menyelesaikan isu itu.

Dalam sidang akhbar selepas mesyuarat G20, Shunichi Suzuki, menteri kewangan Jepun, menyeru China, pemberi pinjaman dua hala terbesar Sri Lanka, untuk mengambil bahagian dalam platform baharu itu, tetapi masih tidak jelas sama ada Beijing akan bermain bersama pemiutang lain.

“Melalui kerjasama semua pihak yang terlibat, kami berharap kami dapat mencapai kesepakatan awal mengenai penstrukturan semula hutang,” kata Suzuki.

Di laman webnya, bank pusat China berkata Yi telah bertemu beberapa gabenor bank pusat minggu ini termasuk mereka dari Zambia dan Sri Lanka.

Data IMF dari akhir Februari menunjukkan bahawa sembilan negara, selain dari Zambia dan Sri Lanka termasuk Mozambique dan Grenada, berada dalam “kesusahan hutang”, manakala 27 negara lagi berada pada “berisiko tinggi” dan 26 lagi berada dalam senarai pantau.

Laporan tambahan oleh William Langley di Hong Kong dan James Politi di Washington

berapa pengeluaran sgp hari ini

peng sydney

totobet sdytotobet sidneytogel sdy

hasil togeĺ hongkong

angka keluar sgp tercepat hari ini