site

CBOE memberitahu Goldman iklim ETF ia mesti mencari lebih ramai pelabur

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

ETF Goldman Sachs yang berfokuskan alam sekitar, sosial dan tadbir urus mungkin dinyahsenarai kerana ia tidak menarik pelabur yang mencukupi, menurut pemfailan.

ETF (GPAL) $8.5j Goldman Sachs ActiveBeta Paris-Aligned Climate US Large Cap Equity Equity (GPAL) mempunyai kurang daripada 50 pemilik benefisial selama lebih daripada 30 hari dan oleh itu melanggar piawaian penyenaraian Chicago Board Options Exchange BZX Exchange, firma itu mendedahkan dalam pemfailan awal bulan ini.

Bagaimanapun, bilangan pelabur tertentu tidak tersedia secara terbuka, kata Bryan Armour, pengarah penyelidikan strategi pasif di Morningstar.

Dana pertama kali disenaraikan pada Disember 2021, dan didapati kekurangan keperluan penyenaraian sejak awal Januari 2023, menurut pemfailan.

Artikel ini sebelum ini diterbitkan oleh Ignites, tajuk yang dimiliki oleh Kumpulan FT.

Syarikat itu mempunyai 180 hari untuk membentangkan rancangan kepada CBOE tentang cara ia akan meningkatkan bilangan pemegang sahamnya, menunjukkan pemfailan atau menghadapi kemungkinan penyahsenaraian.

Goldman Sachs sedang bekerjasama dengan CBOE mengenai rancangan itu, kata jurucakap syarikat, tetapi enggan mengulas lanjut. Jurucakap CBOE enggan mengulas.

Hampir 80 peratus daripada aset dana itu dimiliki oleh Goldman Sachs, kata firma itu pada November. Baki aset dana dikawal terutamanya oleh Bank of America Securities.

“Saya tidak pasti apa ubatnya selain mendapatkan lebih ramai pemegang saham,” kata Todd Rosenbluth, ketua penyelidikan di VettaFi.

CBOE tidak perlu menyahsenarai dana, nota pemfailan. Semua bursa mempunyai keperluan penyenaraian pemegang saham minimum yang sama sejak 2019, apabila peraturan ETF diluluskan, kata Armor.

Ini adalah “isu yang jarang berlaku”, tambahnya. “Saya menjangkakan Goldman Sachs sama ada akan mencari lebih ramai pelanggan untuk ETF atau menutupnya, dan bukannya membenarkan ia dinyahsenarai.”

Dana biasanya ditutup “kerana mereka mempunyai asas aset yang kecil dan tidak menguntungkan untuk terus menawarkan produk”, kata Rosenbluth dari VettaFi.

GPAL hanya berjaya mencapai antara $5.8 juta dan $8.5 juta dalam aset sepanjang hayatnya selama 16 bulan, menurut Morningstar Data.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Goldman Sachs lebih baik memberi perkhidmatan kepada pelabur dengan menutup ETF dan mengagihkan asetnya, daripada perlu menjual saham selepas ia dinyahsenarai, kata Morningstar’s Armor.

Dana itu, yang dilancarkan dengan aset $8.1juta, hanya merekodkan aliran bersih selama sebulan, menurut Morningstar Direct — pada Oktober 2022, apabila dana itu menambah $1.6juta dalam aliran masuk bersih.

Goldman Sachs mempunyai sekurang-kurangnya tiga ETF lain dengan penjenamaan berkaitan ESG yang telah menarik $84.7 juta dalam gabungan aliran masuk bersih dalam 12 bulan berakhir 31 Mac, menurut Morningstar Direct.

Secara keseluruhan, ETF Goldman Sachs mempunyai aset $28.8bn pada 31 Mac, menurut pangkalan data Morningstar. Mereka menambah $2.7bn dalam aliran masuk bersih pada tahun berakhir bulan lepas.

*Ignites ialah perkhidmatan berita yang diterbitkan oleh FT Specialist untuk profesional yang bekerja dalam industri pengurusan aset. Percubaan dan langganan boleh didapati di ignites.com.

result sgp toto

pengeluaran sydne

totobet sdy

pengeluaran hk hari ini

www.togelbet.net singapore