site

Brussels bersedia untuk mengukuhkan rejim untuk bank yang bergelut

Brussels bersedia untuk mendedahkan rancangan untuk melindungi pembayar cukai dengan lebih baik daripada kegagalan bank dengan mengukuhkan peraturannya untuk pemberi pinjaman yang bergelut.

Suruhanjaya Eropah sedang dalam proses memuktamadkan draf perundangan yang memudahkan untuk memindahkan wang tunai pendeposit kepada institusi yang sihat daripada pemberi pinjaman yang bermasalah, atau menghentikan bank bermasalah tanpa menggunakan wang pembayar cukai.

Draf itu, yang dilihat oleh Financial Times, juga akan menyukarkan kerajaan untuk menyerahkan wang tunai “berjaga-jaga” kepada pemberi pinjaman yang terkepung, menyekat kelemahan yang telah digunakan oleh Itali pada 2017 untuk menyuntik berbilion euro dana pembayar cukai ke dalam Banca Monte dei Paschi di Siena.

Butiran, yang masih dimuktamadkan oleh suruhanjaya itu dan masih boleh berubah, mewakili percubaan untuk menghapuskan kuasa daripada negara anggota, yang telah menyelesaikan kesulitan pada pemberi pinjaman yang lebih kecil di bawah rejim negara walaupun wujud rangka kerja EU yang sama untuk penyelesaian bank.

Ia juga memerlukan Bank Pusat Eropah, yang menyelia pemberi pinjaman zon euro terbesar, atau pengawal selia kewangan negara, yang menyelia bank yang lebih kecil, untuk memberi amaran awal apabila pemberi pinjaman berisiko “gagal atau mungkin gagal”.

Draf itu berkata perubahan itu akan memastikan “pemakaian peraturan yang koheren di seluruh negara anggota, memberikan medan permainan yang lebih baik, sambil melindungi kestabilan kewangan dan pendeposit, mencegah penularan dan mengurangkan rekursa kepada wang pembayar cukai”.

Lembaga Resolusi Tunggal EU telah diwujudkan pada 2015 dalam usaha untuk mengelak daripada menggunakan dana pembayar cukai, seperti yang dilakukan oleh kerajaan semasa krisis kewangan.

Pihak berkuasa pan-Eropah mempunyai kuasa untuk mengenakan kerugian kepada pemegang saham dan pemegang bon muda pemberi pinjaman yang gagal. Tetapi ia hanya berurusan dengan bank yang gagal dua kali. Tahun lepas, ia menyelia pemfailan insolvensi anak syarikat Austria Sberbank Rusia selepas induknya dikenakan sekatan EU, dan pada 2017 ia memindahkan Banco Popular Sepanyol kepada pesaingnya yang lebih besar Banco Santander dengan harga €1.

Draf itu mengatakan bahawa daripada menggunakan rangka kerja resolusi EU, banyak pemberi pinjaman yang gagal “telah ditangani di bawah rejim negara yang sering melibatkan penggunaan wang pembayar cukai”. Ia menambah bahawa “rangka kerja resolusi tidak menyampaikan sepenuhnya berkenaan dengan objektif menyeluruh utama”.

Penambahbaikan itu akan memudahkan penyelesaian pemberi pinjaman yang lebih kecil, sambil meningkatkan keyakinan pendeposit terhadap keselamatan wang mereka, kata draf itu. Pembaharuan juga akan memperkukuh pembiayaan yang tersedia untuk membolehkan resolusi, termasuk melalui penggunaan skim jaminan deposit nasional.

Peraturan itu perlu dipersetujui oleh majlis menteri dan parlimen Eropah, dan mungkin menghadapi perjalanan yang sukar di kalangan negara anggota. Draf itu dijangka dimuktamadkan dan dilancarkan lewat bulan ini.

Draf itu adalah salah satu aspek usaha EU yang lebih luas untuk melengkapkan Kesatuan Perbankannya, yang terhenti tahun lepas dalam Kumpulan Euro ketika menteri bertelagah mengenai agenda yang meluas.

Cadangan itu telah diusahakan dalam Suruhanjaya Eropah sejak jauh sebelum pergolakan di AS dan Switzerland, tetapi pegawai kanan telah menyebut kegagalan perbankan baru-baru ini sebagai alasan lanjut untuk perubahan rejim EU.

Paschal Donohoe, presiden Eurogroup, memberitahu FT bulan lalu bahawa kejatuhan Silicon Valley Bank di AS “mengasingkan kepentingan Eropah untuk terus membuat kemajuan dalam kesatuan perbankan”. Suruhanjaya itu enggan mengulas.

result+sgp

pembukaan sidney

togel sidny hari ini com

totobet hk hari ini

singapura totobet