site

BP untuk merasai kepanasan atas sumpah iklim yang disekat

Daftar pemegang saham syarikat minyak hari ini menyerupai sekumpulan gerbil yang bertarung di bawah selimut. Ada pihak yang mahu syarikat mengurangkan sasaran pengeluaran minyak dan gas dan melakukannya semalam, mereka yang mahu menjana wang sebanyak mungkin sekarang, dan segala-galanya di antaranya.

Mesyuarat agung tahunan BP pada Khamis ini akan memberikan gambaran berguna tentang fenomena ini — dan masalah yang mungkin dihadapi oleh syarikat apabila cuba mengemudi haluan yang tidak pasti.

Beberapa dana pencen British, diketuai oleh Nest, bersedia untuk mengundi menentang pelantikan semula pengerusi Helge Lund. Kumpulan-kumpulan ini, yang tidak memiliki banyak saham dalam BP tetapi mengurus aset ramai orang, tidak bersetuju dengan keputusan syarikat untuk membantah sasaran iklimnya. Mereka tidak percaya sasaran baharu itu sesuai, dan bimbang BP tidak meletakkan mereka dalam undian pemegang saham.

Secara berasingan, kumpulan iklim Belanda Follow This telah memfailkan resolusi pemegang saham meminta BP untuk komited kepada sasaran 2030 “Sejajar Paris”. Walaupun garisnya kabur, Ikuti Ini adalah aktivis, bukannya pelabur, yang mengumpulkan dana ramai untuk membeli beberapa saham dan mendapatkan penyelesaian yang pasti. Itu tidak menjadikan mereka tidak penting, walaupun. Resolusi serupa mereka mendapat lebih daripada 20 peratus undi pada 2021, dan 14.5 peratus pada 2022.

Para pemegang saham yang memberontak ini menimbulkan dua persoalan besar bagi kumpulan minyak. Yang pertama ialah tentang betapa bercita-cita tinggi sasaran iklim mereka. Dan yang kedua ialah mengenai siapa yang harus bertanggungjawab untuk mengambil keputusan ini.

Sukar untuk tidak mempunyai simpati terhadap aktivis di BP. Walaupun tiada laluan “diselaraskan Paris” yang jelas ke 2050 untuk sektor minyak, pakar bersetuju bahawa pelepasan keseluruhan perlu dikurangkan sebanyak kira-kira 45 peratus menjelang 2030. BP mungkin berpendapat bahawa sasaran iklimnya secara kolektif mematuhi Paris. Tetapi sasaran pertengahan baharunya – untuk pengurangan pengeluaran sebanyak 25 peratus menjelang 2030 – jelas kurang mesra Paris berbanding sasaran lamanya, iaitu untuk potongan 40 peratus.

Yang berkata, ia bukan seperti BP tidak melakukan apa-apa. Pemotongan pengeluaran sebanyak 25 peratus masih terbaik dalam kelas. Selain itu, ia telah meningkatkan pelaburan dalam tenaga boleh diperbaharui, dan kekal komited kepada sifar bersih menjelang 2050. Selain itu, saham BP meningkat hampir 20 peratus selepas ia mengurangkan sasaran alam sekitar, menunjukkan bahawa tidak semua orang percaya bahawa “sejajar dengan Paris” adalah yang terbaik. cara untuk syarikat mencipta nilai pemegang saham.

Terdapat titik yang lebih luas juga. Jika syarikat minyak Eropah mengurangkan pengeluaran sebanyak 40 peratus menjelang 2030, tetapi ekonomi global gagal untuk beralih dengan cukup pantas, bahan api fosil yang diperlukan akan dibekalkan oleh syarikat minyak lain, mungkin yang dimiliki oleh petrostate sendiri. Aktivis mungkin mendapati ia membuahkan hasil untuk mengiringi permintaan mereka untuk pemotongan pengeluaran dengan beberapa untuk pengurangan permintaan, memaksa syarikat yang menggunakan minyak untuk komited kepada biofuel dan elektrik bersih.

AGM BP juga menimbulkan persoalan tentang perkara yang harus diputuskan oleh pemegang saham, dan tanggungjawab apa yang perlu kekal dengan lembaga pengarah. Walaupun Norges, dana berdaulat Norway, tidak menyatakan mengapa ia mengundi menentang Ikuti Ini, pelabur utama cenderung untuk mengelak resolusi yang mengikat tangan lembaga. Hujah yang serupa boleh dibuat terhadap aduan Nest. Bagi syarikat minyak, membiarkan pemegang saham mempunyai “suara tentang iklim” tidak berbeza dengan membiarkan mereka bersuara mengenai strategi, yang secara tradisinya menjadi tanggungjawab pengarah.

Yang berkata, BP lebih suka menembak dirinya sendiri di kaki yang satu ini. Ia menjemput para pemegang saham untuk mengundi mengenai sasaran iklim asalnya tahun lepas, tetapi tidak meletakkan sasaran baharu yang terhad untuk berunding tahun ini.

Penjelasan untuk tingkah laku yang nampaknya tidak konsisten ini nampaknya sasaran tahun lepas tidak secara eksplisit menjadi subjek resolusi. Mereka telah termaktub dalam laporan mengenai kemajuan iklim, yang mana pemegang saham diminta menyokong. Nasib baik, tidak ada laporan iklim untuk sesiapa pun menyokong, atau sebaliknya, tahun ini.

Itu kelihatan mengelirukan, paling baik. Memandangkan BP merangka kursus di perairan baharu ini dan bergelut dengan isu penting tentang masa depan industri, adalah wajar untuk mengelak daripada licin dan cuba mendapatkan kejelasan dan ketelusan sebaliknya.

singapura totobet

angka pengeluaran sidney

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

togel hkg

pengluaran hk