site

Bos logam asas Vale baharu Cutifani akan memberi tumpuan kepada margin, pemasaran dan potensi IPO

Pengerusi masuk perniagaan logam asas yang baru diwujudkan di kumpulan perlombongan Vale berkata beliau mahu memberi tumpuan kepada margin dan pemasaran, dengan mandat untuk menyediakannya bagi kemungkinan penyenaraian awam.

Mark Cutifani, bekas ketua eksekutif syarikat perlombongan Anglo American, yang akan mengambil alih peranan di Vale pada bulan Julai, memberitahu Financial Times, “Sebagai industri perlombongan, kami cenderung untuk tidak memahami dan melakukannya dengan sangat baik dalam pemasaran produk kami. .”

“Saya sentiasa menjadi orang yang memberi tumpuan kepada margin,” tambahnya. “Jika kami berbuat demikian, maka kami fikir pasaran berpotensi akan harga semula nilai perniagaan kami.”

Pelombong bijih besi Brazil Vale sedang menjalankan perniagaan logamnya sebagai entiti berpagar berasingan yang beribu pejabat di Toronto, dengan lembaga bebas yang dipengerusikan oleh Cutifani. Proses itu akan selesai pada bulan Julai.

Unit ini merupakan salah satu pengeluar nikel, tembaga dan kobalt terbesar di dunia, dengan lombong dan kemudahan pemprosesan di seluruh Kanada, Indonesia dan Brazil. Ia dianggarkan bernilai sekitar $22bn oleh penganalisis di RBC.

Ketua eksekutif Vale, Eduardo Bartolomeo, berkata pada panggilan pendapatan pada bulan April bahawa Cutifani akan membantu perniagaan meneroka “peristiwa kecairan”.

“IPO di hadapan adalah peristiwa kecairan yang boleh anda lakukan,” kata Bartolomeo dalam panggilan itu. “Tetapi sebab asas mengapa kami membawa Mark adalah untuk membantu kami melaksanakan pelan ini untuk acara kecairan ini – ia mungkin mempunyai beberapa bentuk kecairan.”

Vale juga menjual kepentingan minoriti sehingga 10 peratus dalam perniagaan logam asasnya, dengan senarai pendek pembida yang termasuk dana kekayaan negara, dana pencen dan pembuat kereta, menurut penasihat yang biasa dengan perjanjian itu.

Walaupun bijih besi menyumbang 80 peratus daripada keseluruhan hasil Vale hari ini, Bartolomeo percaya perniagaan logam asas suatu hari nanti boleh mengatasi induknya sepenuhnya.

Cutifani berkata kekurangan seluruh dunia bagi logam yang diperlukan untuk peralihan kepada tenaga yang lebih bersih – seperti tembaga, kobalt dan nikel – bermakna unit logam asas diletakkan dengan baik untuk berkembang.

“Terdapat peluang untuk membina jenis perniagaan yang berbeza daripada apa yang kita lihat pada masa lalu dalam perlombongan,” katanya, kerana keperluan untuk mendapatkan bekalan logam peralihan tenaga.

Mark Cutifani berkata kekurangan logam di seluruh dunia yang diperlukan untuk peralihan kepada tenaga yang lebih bersih bermakna unit logam asas diletakkan dengan baik untuk berkembang © Waldo Swiegers/Bloomberg

Cutifani mencadangkan unit logam asas Vale boleh memainkan peranan yang lebih penting dalam memasarkan produknya, dan melakukan tawaran jangka panjang dengan pelanggan.

Vale sudah mempunyai perjanjian jangka panjang untuk membekalkan Tesla dengan nikel untuk baterinya. Bekas eksekutif Tesla Jerome Guillen akan menyertai lembaga unit logam asas.

Kumpulan perlombongan itu juga telah bekerjasama dengan Ford dan Huayou Cobalt pada kemudahan pemprosesan nikel bernilai $4.5bn di Indonesia.

“Terdapat peluang untuk membina satu set hubungan yang berbeza dengan pelanggan yang mencari kepastian bekalan pada produk yang dalam jangka panjang akan meningkatkan margin kami,” kata Cutifani. “Sekiranya kami berbuat demikian, maka kami fikir pasaran berpotensi akan harga semula nilai perniagaan kami berdasarkan kepastian itu.”

Vale menjangka untuk menyelesaikan penjualan pegangan minoriti dalam perniagaan logam asas menjelang pertengahan tahun ini, dan tidak menunjukkan garis masa mengenai kemungkinan IPO.

resul sg

sidney pengeluaran sidney

toto sdy

togel hongkongkong keluar

totobet net singapura hari ini