site

Bos Barrick Gold memburu sasaran pengambilalihan

Mark Bristow dari Barrick Gold sedang memburu pengambilalihan ketika pesaing Newmont cuba meneruskan perjanjian mega, meramalkan kenaikan pasaran dalam dua komoditi utama syarikatnya.

Ketua eksekutif garang kumpulan perlombongan emas kedua terbesar di dunia itu menjangkakan harga emas dan tembaga meningkat, sekali gus mengangkat saham perlombongan.

Komen beliau menandakan peningkatan dalam retorik M&A pembuat urus niaga bersiri itu selepas mengenepikan keperluan untuk menentang tawaran tidak terikat semua saham syarikat emas terbesar dunia Newmont bernilai $19.5bn untuk Newcrest Australia.

Beliau menambah bahawa kumpulan itu mempunyai “kemewahan dalam memilih dan memilih peluang M&A” selepas menambah baik operasi berikutan pengambilalihan Randgold lima tahun lalu dan usaha empat tahun untuk membina pasukan penerokaan yang kukuh.

“Disebabkan jejak penerokaan kami yang luas merentasi semua bidang kuasa emas dan tembaga peringkat satu yang berpotensi, kami mempunyai ahli geologi kami di barisan hadapan. Kami mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai aktiviti M&A berbanding kebanyakan rakan sebaya kami,” katanya.

Newcrest memberikan Newmont, peneraju industri, tempoh eksklusif untuk menjalankan usaha wajar yang berakhir Khamis depan.

Bristow mengetepikan kebimbangan mengenai perjanjian pada masa harga emas, yang, pada lebih daripada $2,000 setiap troy auns, menghampiri paras tertinggi sepanjang masa.

Aset tembaga sangat diingini oleh banyak syarikat perlombongan kerana anggaran pertumbuhan permintaan akibat pertukaran kepada kereta elektrik, ladang angin dan untuk kabel penghantaran, walaupun harga telah jatuh sejak Januari dengan lantunan semula yang mengecewakan di China.

Bristow berkata “terdapat risiko menaik yang ketara untuk harga emas dan harga tembaga” kerana pengetatan bekalan untuk kedua-duanya dan ancaman kepada kekuatan dolar AS serta peralihan oleh bank pusat untuk mempelbagaikan rizab mereka dengan memegang emas sebagai ganti dolar AS untuk logam berharga.

Mark Bristow, ketua eksekutif Barrick Gold: ‘Kami mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang aktiviti M&A daripada kebanyakan rakan sebaya kami’ © Dwayne Senior/Bloomberg

Walaupun begitu, Bristow telah menolak pada peringkat ini membida untuk perniagaan logam asas pelombong Kanada Teck Resources, yang boleh dipusingkan. Teck Resources menjadi sasaran bidaan $23bn yang bermusuhan daripada Glencore yang disenaraikan di London.

Di pasaran, harga tembaga telah jatuh hampir 10 peratus kepada kira-kira $8,500 setan sejak Januari selepas pudar keyakinan terhadap pelonggaran dasar sifar Covid-nya oleh China.

Walau bagaimanapun, eksekutif perlombongan dan peniaga memberi amaran bahawa tahap inventori yang rendah dari segi sejarah meningkatkan risiko kenaikan harga pada akhir tahun ini.

Dalam kes emas, sektor itu dianggap matang untuk penyatuan kerana ia agak berpecah-belah dan syarikat-syarikat telah kehilangan minat pada masa lalu berbanding keputusan pelaburan.

Pengeluaran emas Barrick merosot kepada 952,000 auns pada suku pertama, turun daripada 990,000 setahun yang lalu, disebabkan penyelenggaraan terancang di kilang pemprosesannya untuk set lombong emasnya di Nevada dan permulaan pentauliahan kilang di Pueblo Viejo di Republik Dominican. Itu menyumbang kepada penurunan pendapatan bersih larasan hampir separuh kepada $247 juta.

Barrick sedang berusaha untuk mengembangkan perniagaan tembaganya dengan membangunkan Reko Diq di wilayah Balochistan Pakistan, yang bersempadan dengan Afghanistan, sambil menumpukan pada penerokaan di Amerika, Arab Saudi dan Mesir.

Ia mencapai persetujuan pada akhir Mac untuk membuka semula lombong Porgera di Papua New Guinea, di mana pengeluaran telah digantung sejak 2020 selepas pertikaian dengan kerajaan.

totobet singapur

minta pengeluaran sidney

keluaran sdy hari ini

toto bet hk

totobet.com sgp