site

Bos bank pusat Croatia mempertahankan euro apabila pembeli mengadu tentang harga yang merosot

Gabenor bank pusat Croatia telah menepis rungutan bahawa pengenalan euro telah menyebabkan perniagaan meningkatkan harga mereka dengan ketara, mengatakan penggunaannya hanya meningkatkan kos “sedikit”.

Boris Vujčić memberitahu Financial Times keputusan negara itu untuk menjadi ahli ke-20 zon euro pada Januari telah menyebabkan harga yang lebih tinggi untuk kopi bawa pulang dan potongan rambut lelaki. Bagaimanapun, beliau berkata kos sara hidup keseluruhannya hampir tidak berganjak.

“Kami kini boleh mengatakan dengan yakin bahawa impak pengenalan euro tidak ketara ke atas harga,” kata Vujčić, yang menambah bahawa ia melonjakkan harga sebanyak 0.4 mata peratusan paling banyak.

Apabila negara lain menerima pakai euro, ia sering membawa kepada lolongan bantahan daripada pengguna, yang berpendapat perniagaan menggunakannya sebagai alasan untuk menaikkan harga. Pengkritik di Jerman mencipta perkataan “Teuro” untuk menggambarkan fenomena dalam adaptasi daripada mahalyang bermaksud mahal dalam bahasa Jerman.

Ia telah menjadi kisah yang sama di Croatia, yang menyertai blok itu pada masa inflasi sudah berada pada tahap dua digit.

Negara itu juga lebih miskin daripada kebanyakan negara Eropah — keluaran dalam negara kasar per kapitanya adalah separuh daripada purata EU pada 2021, menurut Bank Dunia — bermakna orang ramai lebih terdedah kepada kenaikan harga.

“Ramai rakan saya kecewa,” kata Andrea, seorang pelayan di sebuah kafe Itali kecil beberapa jalan dari tiang batu putih bank pusat di Zagreb. “Mereka lebih suka kuna. Saya fikir mereka banyak membayangkan perkara ini, tetapi ramai daripada mereka menyalahkannya kerana harga yang tinggi.”

Menyedari risiko perselisihan awam, menteri ekonomi negara itu, Davor Filipović, memberi amaran kepada peruncit supaya tidak “cuba menipu rakyat Croatia”.

Dalam dua minggu pertama penggunaan euro, pemeriksa mengenakan sejumlah €234,000 sebagai penalti kepada syarikat untuk kenaikan harga yang tidak wajar. Kerajaan juga mengehadkan harga lapan barangan keperluan daripada gula kepada ayam, memerlukan kedai mempamerkan kos barangan dalam kedua-dua kuna dan euro sehingga akhir tahun ini.

Bank pusat menjejaki harga restoran dan kafe dengan data “mengikis web” daripada Wolt, perkhidmatan penghantaran, dan menyemak peralihan harga dalam talian untuk beribu-ribu item lain.

Hanya 10 peratus daripada harga di peruncit besar meningkat selepas pengenalan euro, manakala suku jatuh dan 65 peratus tidak berubah, menurut blog oleh pegawai di bank pusat Croatia dan Bank Pusat Eropah.

Vujčić, yang meraikan kelancaran pelancaran mata wang itu bersama kakitangan atas kek berbentuk euro dan champagne, berkata beberapa kenaikan harga terbesar adalah di pendandan rambut, kedai kopi dan salon kecantikan, “Di situlah orang ramai merasakan harga telah meningkat. ”

Bagaimanapun, pegawai juga mendapati beberapa kenaikan harga pada bulan Januari telah diterbalikkan beberapa minggu kemudian. “Sesetengah lelaki yang menaikkan harga terlalu banyak, mereka mendapati orang ramai tidak mahu membeli kopi mereka jadi mereka mula mengurangkannya.”

Pasaran “masih hidup dan masih berfungsi”, katanya.

Euro didagangkan pada 7.5 kuna sebelum beralih kepada euro.

Sebelum pertukaran, peruncit Croatia meletakkan harga kebanyakan item pada harga yang lebih menarik dari segi psikologi, seperti 9.99 kuna. Salah satu kebimbangan besar ialah, selepas pertukaran, harga tersebut akan dibundarkan kepada harga yang lebih mahal, seperti €1.39. Bagaimanapun, bank pusat mendapati hanya sejumlah kecil peruncit yang menggunakan helah itu.

Namun kumpulan pengguna tidak yakin. Enam daripada mereka telah menjalankan projek “pembeli-belah rahsia” untuk menjejaki harga 55 barangan dan perkhidmatan sejak beralih kepada euro dan mendapati bukti harga dibulatkan dan kenaikan mendadak.

Tanja Popović Filipović di CEIP — salah satu daripada enam kumpulan — berkata ramai rakyat Croatia mempunyai “imej negatif” terhadap euro, mengaitkannya dengan inflasi, dan hasil projek itu “membuktikan bahawa kebimbangan rakyat tentang kenaikan harga selepas pengenalan euro sebagai mata wang rasmi adalah wajar”.

Pedikur dan beberapa potongan rambut, yang dijejaki oleh pembeli rahsia, menelan kos suku lebih pada Januari berbanding sebelum pelancaran euro, katanya. Harga sebungkus beras 1kg naik 14 peratus antara Disember dan Januari, manakala seguni 1kg kentang hampir dua kali ganda harga dari November hingga Januari dan harga satu tab yogurt naik satu perempat.

ECB, di mana Vujčić adalah ahli terbaru majlis pentadbir penetapan kadarnya, telah menaikkan kadar faedah sebanyak 3.5 mata peratusan yang belum pernah berlaku sebelum ini sejak musim panas lalu untuk mencuba dan membawa inflasi dalam blok itu kembali kepada sasaran 2 peratusnya.

Mewujudkan dirinya di kem ahli majlis yang lebih hawkish, Vujčić berkata: “Terdapat lebih banyak kenaikan kadar di hadapan daripada tempat kita sekarang. Berapa banyak? saya tak tahu. Lagi. Perjuangan menentang inflasi belum berakhir.”

Sebelum beliau menyokong penamatan kenaikan kadar, beliau berkata perlu ada “pembalikan dalam dinamik inflasi teras”, bermakna penurunan ketara harga tidak termasuk tenaga dan makanan, yang terus meningkat pada Mac untuk mencapai rekod zon euro sebanyak 5.7 setiap sen.

totobet.sgp

data pengeluaran sydney hari ini

toto bet sdy

angka keluaran hongkong malam ini

result hk