site

Bos bank AS yang gagal dituduh meletakkan keuntungan berbanding keselamatan

Eksekutif tertinggi dari Silicon Valley Bank dan Signature Bank telah disoal oleh penggubal undang-undang AS pada hari Selasa selepas kegagalan pemberi pinjaman mencetuskan krisis perbankan serantau AS, dengan seorang senator kanan AS menuduh mereka mengutamakan keuntungan berbanding keselamatan deposit pelanggan mereka.

“Kenapa awak biarkan keadaan menjadi teruk begini? Mengapa anda tidak mengendahkan teguran daripada pengawal selia?” kata Sherrod Brown, pengerusi Demokrat jawatankuasa perbankan Senat. “Ada jawapan yang mudah – jawapan yang sama yang kami temui untuk kebanyakan soalan tentang kegagalan bank besar: kerana eksekutif menjadi kaya.”

Senator bercakap pada pendengaran yang diadakan untuk meneliti kegagalan SVB dan Tandatangan pada awal Mac, yang menggoyahkan keyakinan terhadap pemberi pinjaman serantau AS dan membawa kepada kejatuhan Republik Pertama bulan lepas. Perbicaraan berasingan di Dewan menangani pengawasan pengawal selia bank AS.

Duduk sebagai saksi Senat ialah Greg Becker, bekas ketua eksekutif SVB, bersama Scott Shay, bekas pengerusi di Signature Bank dan Eric Howell, bekas presiden Signature.

“Kami mengambil serius pengurusan risiko,” kata Becker, yang membuat penampilan umum pertamanya sejak kejatuhan SVB.

Dalam keterangan bertulisnya yang dikeluarkan pada hari Isnin sebelum perbicaraan, Becker menyalahkan larian “tidak pernah berlaku sebelum ini” ke atas deposit yang didorong oleh “khabar angin dan salah tanggapan” untuk kejatuhan pemberi pinjaman.

Senator Tim Scott dari South Carolina, ahli Republikan tertinggi dalam jawatankuasa perbankan, berkata “sukar untuk mempercayai” pembelaan Becker bahawa bank itu mengambil serius pengurusan risiko.

Punca utama kegagalan SVB yang berpangkalan di California adalah keputusannya untuk melaburkan deposit daripada syarikat teknologi dan firma modal teroka dalam portfolio sekuriti yang kebanyakannya terdiri daripada hutang AS bertarikh lama dan bon gadai janji. Pelaburan ini jatuh nilai apabila Rizab Persekutuan mula menaikkan kadar faedah tahun lepas.

Keputusan untuk menjual sebahagian daripada sekuritinya pada kerugian $1.8 bilion berdasarkan apa yang didakwa Becker adalah nasihat daripada Goldman menakutkan pelabur dan pendeposit, mencetuskan operasi bank dan menyebabkan bank itu bergelut untuk mendapatkan modal baharu.

Tandatangan yang berpangkalan di New York telah dirampas oleh pengawal selia beberapa hari selepas SVB ditutup. Bank itu mempunyai lebih daripada dua kali ganda depositnya menjelang 2022 dengan menjadi salah satu daripada beberapa pemberi pinjaman yang menerima dana daripada pelanggan yang terlibat dalam mata wang kripto.

Di Dewan pada hari Selasa, Republikan mengkritik pengawal selia dan pentadbiran Joe Biden kerana mengancam kesihatan sistem kewangan dengan menyediakan peraturan dan sekatan baharu untuk pemberi pinjaman yang sudah mengalami tekanan.

Patrick McHenry, pengerusi jawatankuasa perkhidmatan kewangan Dewan, menyalahkan Fed kerana terlalu lambat untuk bertindak balas terhadap inflasi yang melambung tinggi, menyebabkan ia menaikkan kadar faedah dengan cepat sepanjang tahun lalu, yang katanya “menyuntik risiko kadar faedah yang lebih tinggi ke dalam sistem kewangan” .

McHenry mengecam Michael Barr, naib pengerusi Fed untuk penyeliaan, kerana sokongannya terhadap pengawasan pengawalseliaan dan penyeliaan yang lebih besar terhadap bank bersaiz sederhana. Perubahan itu akan menjejaskan sistem perbankan, kata McHenry, meninggalkan terlalu besar untuk menggagalkan bank di satu pihak dan di sisi yang lain, “penyebaran bank yang sangat kecil bergantung pada subsidi kerajaan untuk terus hidup”.

“Anda telah memberi isyarat keinginan anda untuk melampaui semakan kegagalan penyeliaan yang menyumbang kepada kegagalan bank baru-baru ini,” katanya kepada Barr. “Anda telah menggunakan krisis ini untuk mewajarkan keutamaan yang telah lama dipegang oleh progresif untuk meningkatkan keperluan modal dan mengenakan lebih banyak peraturan ke atas bank.”

sgp totobet

pengeluaran sydney hari ini

togel sidny hari ini com

bukaan hk hari ini

pengeluaran sgp 2022