site

Bon Itali mengetepikan kadar yang lebih tinggi untuk mengatasi pasaran hutang besar yang lain

Hutang negara Itali telah memberikan pulangan terbaik kepada pelabur dalam kalangan pasaran bon kerajaan global yang besar setakat tahun ini, mengelirukan jangkaan bahawa kenaikan kadar faedah zon euro yang pesat akan membangkitkan semula kebimbangan pelabur terhadap kewangan negara yang sangat berhutang itu.

Bon Itali, yang berdagang pada hasil jauh melebihi Jerman – penanda aras syurga de facto zon euro – telah lama dilihat sebagai pengukur risiko politik dan kewangan dalam blok mata wang. Tetapi kestabilan relatif mereka tahun ini, walaupun Bank Pusat Eropah menamatkan pembelian bon berskala besar dan meningkatkan kos pinjaman, telah mengejutkan beberapa pelabur yang bimbang pengetatan monetari bank pusat itu boleh melebarkan keretakan dalam pasaran hutang rantau ini.

“Itali telah bertahan jauh lebih baik daripada yang kami fikirkan,” kata Iain Stealey, ketua pegawai pelaburan antarabangsa untuk pendapatan tetap di JPMorgan Asset Management. Stealey menjangkakan prestasi rendah dalam hutang Itali apabila ECB mengurangkan pembelian bonnya dan menaikkan kadar depositnya daripada tolak 0.5 peratus pada Julai kepada 3 peratus pada mesyuarat terbaharunya bulan lepas.

Indeks ICE Bank of America bagi hutang kerajaan Itali telah meningkat 3.5 peratus setakat ini pada 2023, mengatasi rakan setara di kawasan euro dan pasaran bon berdaulat besar lain di seluruh dunia. Bon Perancis telah memperoleh 2.6 peratus, manakala bon AS dan Jerman kedua-duanya meningkat sebanyak 2.2 peratus.

Akibatnya, jurang atau “penyebaran” antara hutang 10 tahun Itali dan Jerman – pengukur utama risiko – kekal lebih sempit daripada majoriti tahun lepas. Ia telah didagangkan dalam julat 1.7 hingga 2 mata peratusan tahun ini, turun daripada puncak lebih 2.5 mata peratusan pada musim luruh lalu.

ECB perlahan-lahan mengurangkan pembelian bonnya kerana ia menarik balik rangsangan monetari sebagai tindak balas kepada inflasi yang tinggi. Pada bulan Mac, ia mula mengecilkan portfolio bon hampir €5tn dengan tidak menggantikan €15bn sekuriti yang matang setiap bulan.

Sebahagian daripada ahli majlis pentadbiran ECB yang lebih hawkish telah menyeru agar ia mempercepatkan kadar penyusutan portfolio bonnya kepada €25bn sebulan apabila pengetatan kuantitatif yang dipanggil ini dikaji semula pada bulan Julai.

Walau bagaimanapun, ECB telah berkata Program Pembelian Kecemasan Pandemik €1.7tn akan meneruskan pelaburan semula sehingga sekurang-kurangnya akhir tahun depan. Ia mempunyai fleksibiliti untuk mengarahkan pelaburan semula Pepp lebih kepada bon negara dengan kos pinjaman yang tidak seimbang – seperti Itali – seperti yang berlaku semasa penjualan pasaran bon musim panas lalu.

Bank pusat juga telah mencipta alat baharu yang dipanggil instrumen perlindungan penghantaran (TPI). Ini setakat ini belum teruji, tetapi akan membenarkan ECB membeli jumlah bon tanpa had mana-mana negara yang dinilai mengalami kenaikan yang tidak wajar dalam kos pinjamannya. Ia dilihat secara meluas sebagai perlindungan tambahan terhadap risiko kenaikan kadar faedah yang mencetuskan krisis hutang di Itali.

Carta garis Spread pada hutang kerajaan Itali 10 tahun ke atas Jerman menunjukkan premium risiko Itali adalah stabil tahun ini

Lorenzo Codogno, bekas ketua pengarah di perbendaharaan Itali, berkata pembelian bon ECB adalah “penting” untuk menghalang kos pinjaman Itali daripada melonjak lebih tinggi.

Antoine Bouvet, ketua strategi kadar Eropah di ING, berkata beliau terkejut bahawa ancaman pembelian bon di bawah TPI telah mencukupi untuk menstabilkan pasaran. “Saya fikir ada risiko pasaran akan mencabar kredibiliti ECB tetapi tidak,” katanya.

Pasaran bon Itali juga telah dibantu oleh tempoh politik yang relatif tenang. Giorgia Meloni, perdana menteri sayap kanan yang dipilih pada Oktober, telah mengelak konfrontasi dengan Brussels, tidak seperti pakatan populis yang menggemparkan pasaran pada 2018.

“Kerajaan sekarang yang berhaluan kanan telah bertindak secara bertanggungjawab, sekurang-kurangnya dalam hal ekonomi,” kata Codogno. Penurunan mendadak harga gas asli telah memberikan rangsangan tambahan kepada ekonomi Itali, yang dijangka berkembang 1.2 peratus tahun ini, mengatasi unjuran pertumbuhan 1 peratus ECB untuk zon euro yang lebih luas, katanya.

Pasaran pada masa ini meletakkan harga pada paras tertinggi dalam kadar deposit ECB pada kira-kira 3.75 peratus pada akhir tahun ini — sepadan dengan kemuncak sebelumnya pada tahun 2001. Tetapi jika inflasi zon euro terbukti sukar untuk dibendung, dan bank pusat perlu menaikkan kos pinjaman lebih jauh — dalam seterusnya meningkatkan kos pinjaman kerajaan merentasi blok — maka sesetengah pelabur bimbang tentang implikasi terhadap kestabilan longgokan hutang besar Rom yang melebihi 140 peratus daripada keluaran dalam negara kasar.

“Sekiranya inflasi tidak turun, maka bank pusat perlu menyampaikan lebih daripada harga pada masa ini dan terdapat cabaran kestabilan kewangan di hadapan,” kata James Athey, pengurus portfolio bon di Abrdn.

result data singapore

pengeluar sidney hari ini

sydney togel hari ini

hongkong prize

totobet singapore