site

Bon AT1 yang berisiko melantun semula daripada kejatuhan selepas penghapusan Credit Suisse

Pasaran global untuk hutang bank berisiko telah pulih daripada penjualan mendadak yang dicetuskan oleh penghapusan $17 bilion bon Credit Suisse sebagai sebahagian daripada pengambilalihannya oleh pesaing UBS bulan lepas.

Harga hutang peringkat 1 tambahan, juga dikenali sebagai boleh tukar luar jangka atau AT1, menjunam selepas pengawal selia Switzerland mengejutkan pelabur dengan menurunkan nilai bon kepada sifar.

Tetapi indeks Bloomberg bon boleh tukar luar jangka di seluruh dunia telah meningkat 10 peratus daripada paras terendah pada 20 Mac kepada paras yang sama seperti yang dilihat sebelum pengambilalihan Credit Suisse oleh UBS. Indeks iBoxx harga AT1 juga telah pulih ke tahap pra-pengambilalihan.

Pemulihan beransur-ansur dalam pasaran datang apabila kebimbangan terhadap krisis perbankan yang lebih meluas berikutan kejatuhan Silicon Valley Bank bulan lepas mula surut. Pelabur berkata mereka telah diyakinkan dengan kenyataan daripada pengawal selia di tempat lain bahawa keputusan Switzerland untuk meninggalkan pemegang AT1 tanpa apa-apa tidak akan menjadi preseden untuk pasaran $260 bilion yang lebih luas.

AT1 ialah kelas hutang bank berisiko yang boleh ditukar kepada ekuiti, atau dihapuskan sepenuhnya, jika tahap modal pemberi pinjaman jatuh di bawah paras tertentu. Ia diperkenalkan susulan krisis kewangan global untuk memastikan pemegang bon akan menyerap sebahagian daripada kerugian sekiranya berlaku kegagalan bank, untuk melindungi pendeposit dan mengelakkan penyelamatan yang dibiayai oleh pembayar cukai.

Tetapi pengawal selia Switzerland menaikkan hierarki biasa dengan menghapuskan pemegang AT1 walaupun memberi pemegang saham $3.25bn dalam perjanjian UBS, menjejaskan keyakinan dalam pasaran yang lebih luas.

Bank Pusat Eropah dan Bank England adalah antara institusi yang secara terbuka menyatakan mereka akan berpegang pada susunan keutamaan biasa dan bahawa pemegang ekuiti harus dihapuskan terlebih dahulu dalam sebarang kegagalan bank pada masa hadapan.

“Adalah sangat baik untuk kesihatan jangka panjang pasaran AT1 bahawa bidang kuasa lain telah keluar dan menjelaskan kedudukan mereka,” kata Mark Holman, ketua eksekutif TwentyFour Asset Management. “Masa depan jangka panjang pasaran AT1 tidak begitu berbeza dengan masa lalu, ia adalah pasaran yang besar.”

Andrzej Skiba, ketua pendapatan tetap AS di RBC Global Asset Management, berkata pengawal selia masih melihat hutang AT1 “sebagai bahagian teras kit alat modal untuk masa depan” dan bahawa bank “juga mahu menggunakan instrumen tersebut pada masa hadapan”.

Beliau menambah bahawa kejatuhan harga baru-baru ini memberikan peluang membeli bagi sesetengah pelabur, “terutamanya memberi tumpuan kepada bank yang paling kukuh dan penting dari segi sistem”.

Walaupun pemulihan baru-baru ini, harga AT1 kekal jauh di bawah paras yang dilihat pada awal tahun, di tengah-tengah kebimbangan pelabur yang lebih meluas terhadap kesihatan sektor perbankan di kedua-dua belah Atlantik.

Hutang Switzerland masih dilihat sebagai agak tidak menarik. Bon UBS AT1 berdenominasi franc Switzerland telah meningkat hanya 3 peratus dalam harga daripada harga terendah baru-baru ini.

Bank-bank juga masih berhati-hati mengeluarkan bon AT1 baharu. Mitsubishi UFJ Financial Group Jepun minggu ini menangguhkan pengeluaran hutang baharu yang dirancang untuk April sehingga sekurang-kurangnya pertengahan Mei.

Pelaporan tambahan oleh Harriet Clarfelt

result sgo

keluaran sydney

info keluaran sydney

keluar hk

totobetnet sgp