site

BNP Paribas akan menghentikan pembiayaan projek gas baharu apabila risiko litigasi meningkat

BNP Paribas berkata ia tidak lagi akan membiayai projek medan gas baharu, seterusnya mengehadkan sebahagian daripada pembiayaannya untuk bahan api fosil, ketika juru kempen meneruskan tindakan undang-undang terhadap bank terbesar di zon euro itu kerana menyokong sektor itu.

Kumpulan perbankan Perancis pada hari Khamis menyertai pemberi pinjaman bahan api fosil terkemuka lain seperti HSBC dalam melanjutkan komitmen sebelumnya pada projek minyak baharu untuk memasukkan beberapa aktiviti gas, kawasan di mana pelanggan seperti BP dan TotalEnergies mempunyai operasi besar.

Tetapi aktivis iklim menyatakan bahawa kebanyakan sokongan bank untuk minyak dan gas diberikan melalui pinjaman korporat dan perkhidmatan pengunderaitan bon, bukan pinjaman langsung yang telah ditangani oleh BNP dalam dasar baharunya. Alexandre Poidatz, ketua advokasi Oxfam Perancis, berkata langkah itu adalah “langkah besar menurut BNP, tetapi langkah kecil untuk manusia”.

Bank itu sebelum ini komited untuk menyekat pinjamannya kepada syarikat yang terlibat dalam penerokaan dan pengeluaran minyak dan gas menjelang 2030 — sebanyak 80 peratus untuk minyak dan 30 peratus untuk gas. Kempen berpendapat ini membuka pintu kepada perkhidmatan pengunderaitan untuk minyak dan pinjaman kepada syarikat gas.

BNP kini berada dalam 20 teratas pendokong kewangan terbesar dunia untuk syarikat dalam sektor minyak dan gas. Kedudukan tahunan terkini oleh Rainforest Action Network menganggarkan bahawa BNP telah menyediakan pembiayaan bernilai $20.8 bilion kepada sektor itu pada 2022, lebih daripada bank Eropah lain, dan sejumlah $165 bilion sejak perjanjian iklim Paris 2016.

BNP berkata pada Januari bahawa pinjaman terkumpulnya untuk pengekstrakan dan pengeluaran gas berjumlah €5.3 bilion pada akhir 2022. Ia berkata pinjamannya kepada sumber tenaga yang lebih bersih, kategori di mana ia termasuk tenaga boleh diperbaharui dan tenaga nuklear, berjumlah lebih € 28 bilion, berbanding hampir €24 bilion untuk bahan api fosil.

Ia berkata pada Khamis ia juga akan menghentikan apa yang dipanggil pinjaman berasaskan rizab, di mana pinjaman dijamin terhadap rizab minyak syarikat yang berhutang.

Bank itu, seperti kebanyakan orang lain yang terlibat dalam membiayai bahan api fosil, berhujah bahawa ia mengiringi syarikat ketika mereka beralih ke sumber tenaga yang lebih bersih dan menyediakan pembiayaan sewajarnya.

Lucie Pinson, pengasas kumpulan kempen Reclaim Finance, berkata BNP harus komited untuk “secara progresif menyekat semua perkhidmatan kewangannya kepada syarikat” yang tidak menggugurkan semua projek minyak dan gas baharu mereka. “Ini adalah satu-satunya cara untuk BNP membantu mencegah dan mempersenjatai diri daripada risiko keadaan iklim yang semakin teruk,” tambahnya.

Tekanan ke atas BNP untuk memperincikan strategi iklimnya dan melakukan lebih banyak lagi untuk mengurangkan sokongan untuk bahan api fosil telah meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Bank itu menghadapi tuntutan mahkamah yang dibawa oleh Oxfam, Friends of the Earth dan Notre Affaire à Tous di mahkamah Perancis, atas alasan bahawa pembiayaannya untuk industri melanggar kewajipan yang mengikat secara sah di Perancis untuk memastikan aktivitinya tidak membahayakan alam sekitar.

Lorette Philippot, ketua kempen di Friends of the Earth France, berkata langkah BNP adalah “langkah ke arah yang betul” tetapi “sedihnya gagal untuk bertindak balas terhadap permintaan asas dan mendesak . . . untuk berhenti menyokong pembangunan mana-mana medan minyak dan gas baharu”. Tumpuan pada minyak mencipta “dasar dua kelajuan” yang membolehkan bank membiayai pengembangan gas, termasuk oleh gergasi tenaga Perancis Total, tambah Philippot.

Sekumpulan saintis menulis kepada bank itu pada hari Isnin sebelum mesyuarat pemegang saham tahunannya minggu depan, mencabarnya untuk mengiktiraf “konsensus saintifik” bahawa pelaburan dalam projek gas baharu, bukan hanya arang batu, mesti “segera dihentikan”.

Penandatangannya termasuk saintis yang terlibat dalam laporan terbaru daripada Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim, yang memberi amaran bahawa dunia mempunyai “tetingkap yang singkat dan cepat ditutup” untuk menyesuaikan diri dengan perubahan iklim.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

esgpe

hasil pengeluaran sidney

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

pengeluaran hongkong

indotogel sgp