site

BlackRock untuk menguruskan pelupusan aset $114bn selepas kegagalan bank AS

Pengawal selia AS telah melantik badan penasihat BlackRock untuk membantu menjual portfolio sekuriti bernilai $114 bilion yang diwarisi selepas kerajaan mengambil alih peminjam yang gagal Silicon Valley Bank dan Signature Bank pada Mac.

Nasib pegangan itu, yang terdiri daripada sekuriti bersandarkan gadai janji, obligasi gadai janji bercagar, dan sekuriti bersandarkan gadai janji komersial, telah membingungkan pasaran bon, yang bimbang Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan boleh memilih untuk membuang portfolio dan menurunkan harga.

Bagaimanapun, FDIC, yang dibiarkan memegang aset selepas ia merampas kawalan ke atas kedua-dua bank itu, berkata penjualan aset itu akan “berperingkat dan teratur”.

Pelupusan itu “akan bertujuan untuk meminimumkan potensi sebarang kesan buruk terhadap fungsi pasaran dengan mengambil kira kecairan harian dan keadaan dagangan”, tambah pengawal selia.

FDIC telah bergerak pantas untuk menangani kedua-dua keruntuhan itu. SVB gagal pada 10 Mac dan Tandatangan, dua hari kemudian. Kurang daripada dua minggu kemudian, New York Community Bank akan membeli kebanyakan Signature dan tidak lama kemudian, First Citizens yang berpangkalan di North Carolina akan mengambil alih hampir semua deposit dan pinjaman SVB.

Awal minggu ini pengawal selia mengupah pakar hartanah Newmark untuk menjual $60 bilion pinjaman Signature Bank.

Kira-kira $87bn daripada sekuriti datang daripada SVB dan $27bn daripada Signature, yang kedua-duanya telah mengumpulkan portfolio yang besar dalam usaha untuk meningkatkan keuntungan. Walau bagaimanapun, nilai bon jatuh sepanjang tahun lalu apabila Rizab Persekutuan meningkatkan kadar faedah secara mendadak.

Ia adalah keputusan SVB untuk mencairkan beberapa pegangan bonnya, mengambil kerugian $1.8 bilion pada nilai yang dilaporkan, yang mendorongnya ke dalam peningkatan modal yang gagal dan seterusnya mencetuskan operasi bank yang menurunkannya dua hari kemudian.

Susunan sebenar portfolio bon tidak diketahui, tetapi penganalisis MBS berpendapat sebahagian besar pegangan adalah sekuriti yang dibeli oleh pemberi pinjaman sebelum kadar faedah dan hasil bon meningkat. Ini bermakna mereka berkemungkinan membawa kupon yang lebih rendah mungkin 2 hingga 2.5 peratus.

Jangkaan jualan FDIC telah mencecah harga MBS. Hasil tambahan, atau spread, yang dituntut untuk memegang bon dengan kupon 2 dan 2.5 peratus telah melebar antara 0.18 dan 0.27 mata peratusan berbanding kadar Perbendaharaan yang setara sepanjang bulan lalu, menurut penganalisis Bank of America.

Cabang Penasihat Pasaran Kewangan BlackRock telah lama menjadi pasukan pilihan bagi bank pusat dan kerajaan apabila mereka perlu menangani aset berantakan yang diperoleh semasa penyelamatan kewangan.

Kuasa kewangan itu membantu AS menjual aset daripada kejatuhan Bear Stearns dan AIG pada 2008, menilai bank bermasalah untuk kerajaan Ireland dan Greece, dan menasihati kedua-dua Fed dan Bank Pusat Eropah mengenai program pembelian aset.

BlackRock enggan mengulas.

totobet net singapura

sdy pengeluaran

sdy togel

hk malam ini keluar berapa

sg totobet