site

BlackRock mengelakkan portfolio 60/40 walaupun stok dan bon melantun

BlackRock telah memberi amaran bahawa portfolio 60/40 klasik akan memberi perkhidmatan yang buruk kepada pelabur dalam jangka panjang, walaupun pemulihan serentak untuk ekuiti dan bon setakat tahun ini.

“Pendekatan pelaburan tradisional” bagi portfolio 60 peratus saham dan 40 peratus pendapatan tetap telah pulih tahun ini daripada kemerosotan terbesar dalam beberapa dekad pada 2022, menurut laporan daripada institut pelaburan BlackRock, penyelidikan dalaman cabang pengurus aset terbesar di dunia.

Strategi ini telah menjadi asas kepada banyak pengurus aset selama lebih daripada 30 tahun. Ia berdasarkan korelasi songsang antara bon dan ekuiti dan andaian bahawa apabila harga satu naik harga yang lain jatuh.

Tetapi ia tidak mungkin berfungsi dalam dunia di mana bank pusat besar menaikkan kos pinjaman untuk mengekang kenaikan harga, katanya. Sebaliknya pelabur harus beralih daripada peruntukan yang luas kepada ekuiti dan bon dan membeli pelbagai aset yang lebih luas, termasuk wajaran yang besar dalam pasaran swasta.

“Kami tidak melihat pulangan pasaran bon saham bersama,” kata laporan itu. “Kami berpendapat peruntukan strategik selama lima tahun dan seterusnya dibina atas andaian lama ini tidak mencerminkan rejim baharu yang kami ada — satu di mana bank pusat utama menaikkan kadar faedah ke dalam kemelesetan untuk cuba menurunkan inflasi.”

Portfolio 60/40 biasa merosot 16 peratus pada 2022, prestasi yang menimbulkan keraguan tentang daya maju strategi tersebut. Pulangan tahunan sepanjang dekad yang berakhir pada Disember 2022 ialah 6.1 peratus.

Bon tidak lagi akan memberikan manfaat kepelbagaian yang sama seperti yang mereka lakukan selama beberapa dekad yang lalu, apabila ia cenderung meningkat semasa penjualan ekuiti, menurut BlackRock.

Wei Li, ketua strategi pelaburan global di BlackRock Investment Institute, berkata “menjadi lebih lincah” adalah penting dalam persekitaran pelaburan semasa.

Ketegangan geopolitik yang semakin meningkat, kegawatan dalam sektor perbankan dan risiko yang ditimbulkan oleh perubahan iklim akan memerlukan pelarasan yang lebih kerap kepada peruntukan aset strategik kerana keperluan untuk bertindak balas terhadap kejutan pasaran dan maklumat baharu, kata Li.

Amaran BlackRock tentang potensi kelemahan untuk terus menggunakan kedudukan seimbang 60/40 adalah berbeza dengan nasihat yang diberikan oleh pesaing terdekatnya Vanguard. Pengurus aset kedua terbesar di dunia memberitahu pelanggan bulan lepas bahawa prospek prestasi portfolio 60/40 global sepanjang dekad akan datang telah meningkat dengan ketara.

Ramalan Vanguard adalah untuk portfolio 60/40 global untuk menyampaikan pulangan tahunan sebanyak 6.1 peratus dalam dekad yang akan datang, meningkat daripada ramalan 3.8 peratus yang dibuat pada akhir 2021 apabila pasaran saham AS didagangkan hampir sepanjang masa. tinggi.

Peralihan BlackRock daripada peruntukan luas kepada ekuiti awam dan bon akan melibatkan penekanan yang lebih besar pada pemilihan stok dengan tumpuan yang lebih besar pada memilih syarikat dalam sektor seperti tenaga dan penjagaan kesihatan yang lebih baik untuk mengharungi kemelesetan dan yang boleh memberikan harga yang lebih tinggi kepada pelanggan mereka .

Ia menjangkakan inflasi akan kekal sebagai masalah berterusan dan memegang kedudukan “berat badan berlebihan” dalam bon berkaitan inflasi sebagai kedudukan taktikal dan jangka panjang strategik jangka pendek.

rwsult sgp

pemetuan sidney

sdy hari ini

hk malam ini keluar berapa

pengluaran sgp