site

Bitcoin mencecah paras tertinggi sembilan bulan apabila peniaga beralih daripada bank

Bitcoin mencecah paras tertinggi dalam sembilan bulan pada hari Jumaat apabila pedagang crypto mengalihkan dana daripada bank dan memanaskan kepada jangkaan kadar faedah yang berubah dengan pantas.

Harga mata wang kripto asal dan terbesar dalam denominasi dolar telah melonjak lebih daripada 30 peratus minggu ini kepada lebih daripada $27,000, titik tertinggi sejak bermulanya krisis keyakinan yang melanda pasaran pada musim panas lalu. Token kedua terbesar, eter, telah meningkat satu perlima dalam tempoh yang sama.

Pembeli telah muncul selepas seminggu pergolakan akut bagi industri perbankan dunia di kedua-dua belah Atlantik apabila pelabur bimbang tentang penilaian portfolio bon dan model perniagaan bank yang lebih kecil.

Kerajaan AS dan bank-bank besar bertindak untuk menstabilkan sistem sementara bank pusat Switzerland menyediakan bantuan kecemasan $54bn untuk pemberi pinjaman Credit Suisse. Ketidaktentuan itu telah mencetuskan spekulasi bahawa Rizab Persekutuan dan Bank Pusat Eropah akan menghentikan rancangan mereka untuk menaikkan kadar faedah secara agresif untuk mengekang inflasi yang berlarutan.

Sejak 18 bulan lalu, harga bitcoin, yang pernah disebut-sebut sebagai lindung nilai terhadap inflasi, sering dikaitkan dengan indeks saham tradisional seperti S&P 500 dan Nasdaq Composite, dan sensitif kepada jangkaan pedagang mengenai kadar faedah.

Peniaga menunjukkan bahawa apabila pelabur mempunyai ketakutan terhadap harga crypto, mereka memindahkan dana ke dalam deposit bank dan stablecoin. Apabila terdapat kebimbangan mengenai bank, mereka dengan pantas beralih kepada pembelian token.

“Kebimbangan terhadap kestabilan sistem perbankan, bersama-sama dengan penurunan kadar faedah sebenar, mewujudkan persekitaran yang baik untuk bitcoin pulih kerana ia dilihat oleh sesetengah pelabur sebagai lindung nilai terhadap risiko sistemik,” kata Ilan Solot, ketua bersama aset digital di broker London Marex.

Pemulihan pasaran juga telah diperkukuh selepas jaminan daripada pihak berkuasa AS bahawa deposit di Silicon Valley Bank yang gagal akan dilindungi.

Circle, pengendali stablecoin USDC kedua terbesar pasaran crypto, mengakui ia mempunyai $3.3bn terperangkap di SVB, mencetuskan penurunan sementara dalam nilai stablecoin kepada 88 sen.

Stablecoin bertindak sebagai saluran antara kripto dan wang berdaulat dan sepatutnya mengekalkan nilainya satu demi satu berbanding dolar pada setiap masa.

Walaupun pemulihan jangka pendek untuk aset digital, pergolakan dalam sektor perbankan menimbulkan keraguan terhadap jejak jangka panjang industri crypto di AS.

Bersama Silvergate dan Signature, SVB adalah salah satu daripada tiga pihak bank mesra kripto yang menemui ajalnya sejak kebelakangan ini. Kegagalan mereka telah mencetuskan kebimbangan di kalangan penyokong industri bahawa AS menyahperbankan industri crypto.

Anggota kongres Republikan Tom Emmer pada hari Rabu menulis surat kepada Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan, dengan alasan bahawa pengawal selia sengaja berusaha untuk mengehadkan pendedahan industri perbankan kepada pasaran crypto.

“Ramai orang sudah faham bahawa industri sedang berputar dari Amerika Syarikat, jadi dalam banyak cara, penyekatan kripto Amerika telah dinilai oleh pasaran,” kata Solot.

totobet.com sgp

pengeluaran angka sidney

keluaran sidney

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

pengeluaran sgptotobet sgptotobet singapore