site

Binance menggantung semua dagangan spot pada platformnya selepas gangguan perisian

Binance, bursa crypto terbesar di dunia, telah menggantung semua dagangan spot pada platform selepas gangguan perisian.

Tidak lama selepas gangguan itu, ketua eksekutif Changpeng Zhao berkata syarikat itu telah mengesan isu itu kepada pepijat dalam apa yang dipanggil enjin padanannya, di mana pesanan beli dan jual pelanggan diproses.

Beliau menambah bahawa deposit dan pengeluaran telah digantung tetapi berkata penggantungan itu adalah “prosedur operasi standard”.

Dalam catatan Twitter pada hari Jumaat Binance berkata ia sedang berusaha untuk “menyelesaikan perkara ini secepat mungkin”. Jurucakap pertukaran itu, yang mengawal hampir dua pertiga daripada pasaran dagangan crypto, tidak segera memberikan ulasan lanjut.

Seorang bekas pekerja yang bekerja dalam risiko dan pematuhan di bursa global berkata ia “sudah tentu bukan prosedur standard”.

“Jika saya masih di Binance, saya akan mengaktifkan kesinambungan perniagaan dan langkah pemulihan bencana secepat mungkin,” kata orang itu. “Dari perspektif risiko, ini serius.”

Menurut penyedia data CryptoCompare, Binance berhenti berdagang pada 11.27 pagi waktu London pada hari Jumaat. Kumpulan crypto yang luas telah mengukuhkan pegangannya di pasaran sejak kejatuhan pertukaran saingan FTX pada bulan November. Pada awal bulan, angka CryptoCompare menunjukkan Binance mengawal lebih daripada 60 peratus pasaran spot crypto.

Pada 2018, tahun selepas ia ditubuhkan, Binance menghentikan perdagangan dan pengeluaran dana pelanggan selepas apa yang syarikat itu gambarkan sebagai “peningkatan ketara dalam pengguna dan aktiviti perdagangan”.

Bulan lepas, stablecoin berjenama Binance — sejenis token kripto yang direka untuk menjejaki dolar — mendapat kecaman daripada pengawal selia New York, yang menghentikan pengeluaran syiling selanjutnya. Menjelang akhir Februari, pelabur telah menarik lebih daripada $6 bilion daripada token, sebagai tanda tindakan keras New York terhadap stablecoin telah memberi tekanan kepada bursa.

Dalam sesi Twitter Spaces tahun ini, Zhao berkata token itu – yang didagangkan di bawah penanda BUSD – bukanlah “perniagaan besar” untuk pertukaran itu. Bagaimanapun, token itu mewakili 40 peratus volum dagangan untuk Binance menjelang akhir tahun lepas.

Pertukaran itu juga mendapat perhatian daripada pengawal selia di seluruh dunia, termasuk Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan UK, yang berkata pada 2021 bahawa Binance tidak mampu dikawal secara berkesan selepas syarikat itu gagal memberikan maklumat asas.

Baru-baru ini, pengawal selia Amerika telah menyasarkan Binance atas dakwaan kaitannya dengan aktiviti haram. FinCEN, badan pemerhati jenayah kewangan, menamakan bursa itu sebagai rakan niaga kepada Bitzlato, sebuah bursa kripto yang pengasasnya didakwa menghantar lebih daripada $700 juta dalam dana mata wang kripto haram yang melanggar peraturan pengubahan wang haram AS.

result togel sgp

pengeluaran sidney siang ini

sydney totobet

hk yang keluar

totobet singapur