site

Binance disaman oleh badan pemerhati AS atas peraturan pendaftaran

Pengawal selia kewangan AS telah menuduh Binance dan ketua eksekutifnya Changpeng Zhao beroperasi secara haram di negara itu, dalam tamparan terbaru kepada bursa perdagangan crypto terbesar di dunia.

Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi mendakwa dalam aduan sivil yang difailkan pada hari Isnin bahawa sebahagian besar daripada jumlah dagangan dan keuntungan yang dilaporkan Binance datang daripada “pemintaan dan akses yang meluas kepada” pelanggan AS, bercanggah dengan tuntutan bursa itu.

Pengawal selia juga mendakwa Samuel Lim, bekas ketua pegawai pematuhan Binance, dengan membantu dan bersubahat dengan pelanggaran yang didakwa.

“Pemintaan Binance terhadap pelanggan yang terletak di Amerika Syarikat tertakluk kepada syarat pendaftaran dan kawal selia Binance di bawah undang-undang AS. Tetapi Binance, Zhao, dan Lim semuanya telah memilih untuk mengabaikan keperluan tersebut,” kata aduan CFTC.

Tuntutan itu, yang difailkan di mahkamah persekutuan di Chicago, adalah isu terbaru antara bursa crypto terbesar di dunia dan pengawal selia AS. Syarikat induk Binance Holdings — yang disebut dalam tuntutan mahkamah CFTC — ialah entiti Kepulauan Cayman yang bertindak sebagai syarikat induk untuk platform dagangan luar pesisir kumpulan itu. Syarikat itu berkata ia tidak mempunyai ibu pejabat rasmi dan tidak memberi perkhidmatan kepada pelanggan AS.

“Tindakan penguatkuasaan hari ini menunjukkan bahawa tiada lokasi, atau mendakwa kekurangan lokasi, yang akan menghalang CFTC daripada melindungi pelabur Amerika,” kata Rostin Behnam, pengerusi pengawal selia. “Selama bertahun-tahun, Binance tahu mereka melanggar peraturan CFTC, bekerja secara aktif untuk memastikan wang mengalir dan mengelakkan pematuhan”.

Binance tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Berikutan pemfailan CFTC, Zhao menulis “4” di Twitter, kod de facto kepada pengikutnya mengarahkan mereka untuk “mengabaikan” berita dan serangan palsu.

Awal tahun ini Badan pemerhati jenayah kewangan AS, FinCEN menyenaraikan Binance sebagai rakan niaga kepada Bitzlato, satu lagi bursa crypto yang pengasasnya didakwa menghantar lebih daripada $700 juta dana mata wang kripto haram yang melanggar peraturan pengubahan wang haram AS.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS juga telah menentang cadangan pemerolehan Binance US terhadap aset Voyager Digital yang berpangkalan di AS, pemberi pinjaman kripto yang telah muflis tahun lepas.

CFTC dalam aduannya menyifatkan platform itu sebagai “pertukaran aset digital terpusat terbesar di dunia, yang muncul melalui web entiti korporat yang legap, yang semuanya dikawal oleh Zhao”.

Ahli gabungan Binance AS, Binance US, melesenkan teknologinya tetapi kekal bebas dari segi operasi, menurut syarikat itu. Walau bagaimanapun, terdapat hubungan antara kedua-duanya, termasuk hakikat bahawa Zhao adalah pemilik berfaedah utama Binance US.

Lim ialah ketua pegawai pematuhan Binance sehingga awal 2022, selepas itu Binance meletakkannya dalam cuti pentadbiran berbayar, kata CFTC. Dia kekal sebagai pekerja syarikat, menurut pengawal selia.

CFTC mendakwa pengurusan kanan Zhao dan Binance “telah secara aktif memudahkan pelanggaran undang-undang AS”, termasuk dengan mengarahkan pelanggan di AS untuk mengelak kawalan pematuhan “kononnya” syarikat dengan mengarahkan mereka menggunakan rangkaian peribadi maya untuk melindungi lokasi mereka.

Pada 2019, Lim memberitahu Zhao bahawa “sebilangan besar” pelanggan dalam kategori Binance tertentu “boleh menjadi warga AS sebenarnya. Mereka perlu menjadi lebih bijak dan VPN melalui IP bukan AS,” menurut mesej sembang yang dipetik dalam aduan CFTC.

CFTC sedang mencari remedi termasuk penalti monetari, pendaftaran dan larangan perdagangan serta pencabulan.

resultssgp

hasil pengeluaran sidney hari ini

totobet sidney

angka hk keluar hari ini

totobet.net sgp