site

Bijih besi dan keluli meningkat apabila pertumbuhan ekonomi China mengatasi jangkaan

Komoditi China meningkat tetapi ekuiti gagal mengekalkan keuntungan awal selepas China melaporkan pertumbuhan yang lebih baik daripada jangkaan pada suku pertama di samping bacaan bercampur-campur di tempat lain dalam ekonomi.

Keluaran dalam negara kasar China berkembang 4.5 peratus tahun ke tahun pada suku pertama, jauh melebihi jangkaan penganalisis mengenai kenaikan 4 peratus, apabila ekonomi kedua terbesar di dunia itu mula pulih selepas bertahun-tahun dasar pandemik sifar-Covid yang mengganggu.

Pasaran komoditi China bertindak balas positif kepada kenaikan 4.1 peratus dalam nilai jualan hartanah. Niaga hadapan bijih besi yang didagangkan di bandar Dalian di timur laut China melonjak sebanyak 3.5 peratus kepada Rmb794.5 ($116) setiap tan metrik berikutan keluaran data, manakala kontrak dagangan Shanghai untuk rebar keluli melonjak sebanyak 1.9 peratus kepada Rmb3,981 setiap tan metrik.

Lisheng Wang, ahli ekonomi China di Goldman Sachs, berkata prestasi mengatasi pertumbuhan itu mencadangkan “pemulihan selepas pembukaan semula yang sangat kukuh”.

“Kami menjangkakan data aktiviti akan bertambah baik lagi [in the coming months] pada asas yang sangat rendah tahun lepas apabila Shanghai mengenakan sekatan ketat, selain membuka semula dorongan dan dasar makro yang masih akomodatif,” tambah Wang.

Kadar pertumbuhan Januari-Mac masih kurang daripada sasaran setahun penuh kerajaan sebanyak 5 peratus.

Dalam pasaran ekuiti, saham yang tertumpu di China dirangsang oleh angka pertumbuhan utama tetapi kemudiannya mengembalikan sebahagian besar keuntungan tersebut apabila pelabur mencerna isyarat bercampur-campur daripada statistik Mac mengenai jualan runcit dan pengeluaran perindustrian, yang masing-masing mengatasi dan kurang berprestasi jangkaan.

Indeks CSI 300 bagi saham tersenarai Shanghai dan Shenzhen memadamkan kerugian awal untuk naik sebanyak 0.5 peratus sebelum mengurangkan keuntungan menjadi naik hanya 0.1 peratus. Di Hong Kong, indeks Hang Seng China Enterprises bagi syarikat-syarikat besar tanah besar turun hampir 1 peratus.

Penganalisis berkata pertumbuhan suku pertama yang terlalu besar mencerminkan ekonomi yang lebih teguh dan rangsangan daripada kerajaan China tidak mungkin berlaku.

Iris Pang, ketua ekonomi untuk China di ING, berkata dengan penggunaan meningkat lebih daripada 10 peratus pada bulan Mac, “tidak ada keperluan segera untuk rangsangan fiskal untuk menyokong pengguna”.

Di tempat lain di rantau ini, penanda aras Jepun Topix meningkat 0.7 peratus manakala S&P/ASX 200 Australia susut 0.5 peratus. Niaga hadapan meramalkan S&P 500 turun 0.1 peratus apabila dagangan bermula di Wall Street, manakala FTSE 100 dijangka meningkat 0.2 peratus.

keputusan sgp

penge sidney

sdy hari ini

angka hk keluar hari ini

sgp totobet