site

Biden tidak berubah pada bahan api fosil, kata bos Conoco

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Sumber Tenaga kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap Selasa dan Khamis

Hello dan selamat datang kembali ke Sumber Tenaga.

Pada hari Selasa, kami bertanya kepada anda semua sama ada kereta anda yang seterusnya akan menggunakan elektrik. Keputusan masuk selepas lebih daripada 1,100 undian (terima kasih!) dan . . . kami berpecah di tengah. Empat puluh tujuh peratus menjawab ya, 45 peratus berkata tidak dan selebihnya tidak pasti. Terdapat bahagian respons “ya” yang jauh lebih tinggi dalam komuniti Sumber Tenaga berbanding tinjauan yang kami laporkan pada awal minggu ini, tetapi jelas tidak semua orang berpendapat kenderaan elektrik sesuai untuk mereka, sekurang-kurangnya belum.

Presiden AS Joe Biden masih bergerak untuk mempercepatkan peralihan kepada kenderaan elektrik, walaupun pengguna enggan berbuat demikian. Pentadbirannya mencadangkan peraturan pelepasan auto yang mungkin memerlukan dua pertiga daripada kenderaan baharu menjadi elektrik menjelang 2032. Ia akan menjadi satu transformasi besar budaya kereta Amerika dalam masa kurang daripada satu dekad.

Satu kaveat besar: peraturan pelepasan ini telah menjadi tumpuan pertempuran politik partisan selama bertahun-tahun. Mereka diperketatkan oleh bekas presiden Demokrat Barack Obama, hanya untuk dilonggarkan oleh Republikan Donald Trump, dan diasak sekali lagi oleh Biden. Jika seorang Republikan merampas semula Rumah Putih pada 2024, mereka berkemungkinan besar akan membatalkan peraturan itu semula.

Sementara itu, setiausaha tenaga Biden, Jennifer Granholm semalam memberi isyarat bahawa pentadbiran mahu mula mengisi semula rizab petroleum strategik negara pada akhir tahun ini — jika harganya sesuai.

Mengenai surat berita hari ini, Myles bercakap dengan ketua eksekutif ConocoPhillips, yang mengatakan Biden masih bukan sekutu industri minyak, walaupun selepas meluluskan projek minyak Alaska yang besar syarikat itu. Myles juga memecahkan data yang menunjukkan peningkatan kos untuk boleh diperbaharui — dan hampir semua perkara lain. Amanda mempunyai lebih banyak tentang peraturan pelepasan kenderaan baharu Biden.

Terima kasih untuk membaca – Justin

PS Sertai kami pada 20 April untuk webinar eksklusif tentang bagaimana persekitaran yang dibina boleh memacu nilai sosial dan alam sekitar. Kami akan menyelidiki kepentingan nilai sosial yang semakin meningkat dalam pembangunan sifar bersih, persekitaran terbina yang sihat dan saksama. Daftar di sini secara percuma hari ini.

PPS The Financial Times mempunyai surat berita baharu, One Good Read, menampilkan satu kewartawanan yang luar biasa setiap hari. daftar di sini!

Biden tidak mendapat minyak, kata bos ConocoPhillips

Selepas memasuki Rumah Putih dengan janji untuk menghentikan ekonomi AS daripada minyak, Joe Biden dan pentadbirannya nampaknya telah mengubah cara mereka mengenai bahan api fosil sepanjang tahun lalu.

Ramai aktivis iklim telah menangisi pengkhianatan kerana pentadbiran telah menggesa penggerudi untuk mengepam lebih banyak minyak, menggembar-gemburkan LNG AS kepada Brussels, mengeluarkan lebih banyak permit penggerudian daripada pentadbiran Trump dalam dua tahun pertamanya dan, bulan lepas, memberi penerangan kepada usaha penggerudian besar ConocoPhillips di Alaska.

Di luar persidangan pelabur Conoco di Bursa Saham New York semalam, seorang penunjuk perasaan memegang papan tanda yang berbunyi: “Biden menjual masa depan kami kepada Conoco.”

Adakah pentadbiran Biden benar-benar menjadi rakan bahan api fosil? Sama sekali tidak, kata bos Conoco Ryan Lance: pendekatan Rumah Putih kekal sama seperti sebelum ini.

“Mereka cuba untuk beralih lebih cepat daripada bahan api fosil dan segala yang mereka cuba lakukan adalah cuba memacunya — sudah tentu berdasarkan dasar, dari segi prosedur,” katanya kepada saya di luar persidangan pelabur Conoco di Bursa Saham New York semalam .

Meluluskan Willow – pembangunan minyak bernilai $8 bilion di Lereng Utara Alaska – bukanlah satu isyarat bahawa pentadbiran telah datang ke atas minyak dan gas, katanya. Sebaliknya, pasukan Biden mempunyai sedikit pilihan. Tidak meluluskannya akan mencetuskan saman mega.

“Mereka jelas cuba untuk berputar dan meletakkan agenda yang sedikit berbeza,” kata Lance.

“Masalahnya ialah matematik tidak berfungsi. Anda tidak boleh menjalankan negara ini menggunakan tenaga boleh diperbaharui sahaja. Anda tidak boleh menjalankan dunia menggunakan tenaga boleh diperbaharui. . . Apakah beban asas anda? Apakah ia akan menjadi? Saya bertanya kepadanya pada penghujung hari untuk memberitahu saya bagaimana matematik berfungsi. Matematik tidak berfungsi.”

Penunjuk perasaan berkumpul di luar persidangan pelabur Conoco di New York untuk mengutuk pembangunan minyak Willow syarikat © Myles McCormick

Tiupan balik terhadap Willow telah sengit. Kempen #stopwillow mendapat pengikut besar di TikTok. Di luar NYSE semalam, penunjuk perasaan berkumpul untuk mengutuk projek itu, melaungkan, “Hei, hei, ho ho, Conoco harus pergi.” (Seorang peminat Conoco terjun ke dalam pergaduhan itu dengan balas pro-minyak: “Hei, hey, ho, ho, hippie malas perlu pergi”).

Lance berkata tindakan balik awam dan politik serta proses kebenaran yang berlarutan secara “kejam” bermakna pemaju lain akan “berfikir dua kali” sebelum memulakan projek minyak AS berbilion dolar.

“Kami semua sedang melihatnya sekarang dan berkata anda mesti sangat yakin anda boleh melepasi garisan penamat,” katanya.

“Ia akan memberi jeda untuk semua orang. Jika anda berada di perairan dalam Teluk Mexico, atau di tanah persekutuan, dan anda mempunyai penemuan besar, orang ramai akan berfikir dua kali tentang seberapa cepat kami boleh menyelesaikannya? Dan bolehkah kita menyelesaikannya? Bolehkah kami membenarkannya?”

Jika anda sebuah syarikat minyak, itu mungkin menjadi masalah. Walau bagaimanapun, jika anda seorang aktivis anti-bahan api fosil, ia menunjukkan kempen anda mungkin berjaya. (Myles McCormick)

Bible industri memberi amaran tentang peningkatan kos merentas sektor tenaga

Selepas satu dekad setengah penurunan kos, semakin mahal untuk membina projek angin dan solar kerana masalah rantaian bekalan dan tekanan inflasi yang berleluasa.

Tetapi ia bukan hanya boleh diperbaharui: purata kos pembangunan tenaga yang tidak disubsidi daripada gas kitaran gabungan kepada nuklear semakin meningkat, menurut Analisis Kos Tenaga Tahap Terkini Lazard, yang dikeluarkan semalam.

Kajian itu — bible industri untuk membandingkan kos seumur hidup untuk membina dan mengendalikan pelbagai jenis projek tenaga — menggariskan bagaimana peningkatan kos memberi kesan kepada segala-galanya daripada bahagian peralatan hinggalah kepada pembiayaan, yang telah menjejaskan margin dan menaikkan pulangan modal secara menyeluruh.

“Kos input dan kos pembiayaan telah meningkat,” Sam Scroggins, pengarah dalam kumpulan kuasa, tenaga dan infrastruktur global Lazard, memberitahu saya. “Buat pertama kali dalam tempoh 15 tahun yang lalu, purata LCOE telah meningkat.”

Carta garis LCOE Tanpa Subsidi* ($/MWj) menunjukkan Kos projek tenaga baharu telah meningkat selepas bertahun-tahun merosot...

Namun, pada hujung bawah julat, kos angin dan suria skala utiliti terus merosot, apabila pembangun yang lebih besar melenturkan otot mereka untuk menurunkan overhed.

“Syarikat berskala yang boleh memanfaatkan rantaian bekalan dan skala ekonomi akan terus menerajui pembinaan,” kata Scroggins.

Tetapi walaupun bagi pemaju yang kurang kuasa tembakan, Akta Pengurangan Inflasi AS yang meluas dan kredit cukai dan subsidi bernilai $369 bilion akan menawarkan kelegaan yang besar.

Kesan sebenar undang-undang itu masih dicincang apabila pihak berkuasa menetapkan kriteria kelayakan untuk pelaburan dan kredit pengeluaran yang banyak. Bahan edaran tambahan akan diberikan untuk mendapatkan kandungan dalam negara atau membina komuniti bahan api fosil dahulu.

“Saya fikir adalah adil untuk mengatakan bahawa walaupun kos meningkat, IRA mempunyai kesan dalam mengimbangi kos tersebut,” kata Scroggins. “Walaupun atas dasar tidak bersubsidi, tenaga boleh diperbaharui terus jatuh pada tahap rendah. Purata meningkat tetapi itu diimbangi oleh IRA.” (Myles McCormick)

Latih Tubi Data

Pentadbiran Biden datang dengan kayu selepas menjuntai lobak merahnya untuk kenderaan elektrik. Semalam Agensi Perlindungan Alam Sekitar mencadangkan piawaian terkuatnya untuk pencemaran kenderaan, yang akan mengelakkan hampir 10 bilion tan pelepasan Co2 daripada memasuki atmosfera dalam tempoh lima tahunnya, lebih daripada dua kali pelepasan AS pada 2022.

EPA menganggarkan EV akan membentuk 67 peratus daripada semua jualan kenderaan pada 2032 hasil daripada cadangan itu. EV membentuk kira-kira 7 peratus daripada jualan semasa tahun lepas.

Piawaian yang dicadangkan akan berkuat kuasa pada 2027 dan berjalan sehingga 2032. Sekurang-kurangnya $56bn dalam pelaburan pembuatan kenderaan elektrik dan bateri telah diumumkan sejak laluan IRA, menurut analisis FT.

Walaupun kumpulan iklim bersorak pengumuman semalam, banyak halangan masih menghadapi pengambilan EV, termasuk keterjangkauan dan geram rantaian bekalan. Seperti yang diketengahkan oleh Myles dalam Sumber Tenaga Selasa, hampir separuh rakyat Amerika berkata mereka tidak mungkin membeli EV dalam tinjauan baru-baru ini, memetik kos dan ketersediaan pengecas sebagai sebab utama.

Alliance for Automotive Innovation, kumpulan perdagangan yang mewakili pembuat kereta dan bateri terbesar, berkata piawaian EPA adalah “agresif dalam apa jua ukuran”.

“Persoalannya bukankah ‘bolehkah ini dilakukan,’ ia adalah ‘berapa cepat ia boleh dilakukan,’ dan seberapa pantas akan bergantung hampir secara eksklusif pada mempunyai dasar yang betul dan keadaan pasaran untuk mencapai matlamat bersama karbon sifar bersih masa depan automotif,” kata John Bozzella, ketua kumpulan perdagangan. (Amanda Chu)

Power Points


Sumber Tenaga ditulis dan disunting oleh Derek Brower, Myles McCormick, Justin Jacobs, Amanda Chu dan Emily Goldberg. Hubungi kami di energy.source@ft.com dan ikuti kami di Twitter di @FTEnergy. Ikuti edisi lepas surat berita di sini.

Wang Moral — Surat berita kami yang tidak boleh dilepaskan mengenai perniagaan yang bertanggungjawab secara sosial, kewangan mampan dan banyak lagi. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

result sgp

sidney

sidney yang

result hk hari initogel hari ini hongkong yang keluar 2021info hk

keluaran sgp unitogel