site

Biarawati menggesa Citigroup untuk memikirkan semula pembiayaan projek bahan api fosil

Satu perintah biarawati telah menyeru Citigroup untuk bertaubat dan mengubah caranya, menuduhnya cuba “meminimumkan peranannya” dalam menyediakan wang tunai kepada syarikat yang terlibat dalam saluran paip minyak yang kontroversi di Amerika Utara.

Menjelang AGM Citi pada 25 April, Sisters of St Joseph of Peace, yang memiliki pegangan kecil dalam bank itu sebagai sebahagian daripada portfolio pelaburan mereka yang lebih luas, memfailkan resolusi memanggil lembaga untuk melaporkan apa yang mereka lakukan untuk melindungi hak orang asli. dipengaruhi oleh projek dan keputusan pembiayaan korporatnya.

Dalam resolusi itu, biarawati dan tiga penyaring bersama, yang juga kumpulan agama, berkata Citi telah “menyediakan lebih $5 bilion kepada [pipeline company] Enbridge, membolehkan laluan paip Enbridge Line 3 dan Line 5 yang ditentang secara meluas”.

Saluran paip, yang membawa minyak dari AS ke Kanada, telah dikaitkan dengan tumpahan minyak, manakala projek untuk menggantikan dan mengalihkan laluan telah ditentang oleh masyarakat orang asli, yang mengatakan ia merosakkan tanah dan cara hidup mereka.

Citi telah menggesa pemegang saham untuk menentang resolusi biarawati itu, dengan mengatakan ia “tidak benar” ia telah membiayai projek Enbridge Line 3 dan Line 5.

Tetapi dalam maklum balas yang difailkan kepada pengawal selia bulan ini, biarawati itu mendakwa Citi menyediakan $5 bilion kepada Enbridge antara 2016-2020, yang “membolehkan projek seperti Line 3 dan Line 5”. Dalam kes Talian 3, mereka berhujah Enbridge tidak memohon pembiayaan khusus untuk projek itu dan sebaliknya menggunakan pembiayaan korporat am untuk membiayai operasinya.

“Citigroup’s . . . kenyataan membuat tuntutan tentang aktiviti pembiayaannya yang berkaitan dengan projek saluran paip Enbridge Line 3 dan Line 5 dalam usaha untuk meminimumkan peranannya dalam membolehkan projek ini.”

Citi enggan mengulas.

Perselisihan itu adalah petanda bahawa pembiayaan korporat telah menjadi medan pertempuran baharu bagi aktivis dan pemegang saham yang ingin menghalang bank daripada membiayai industri yang mencemarkan.

Sr Susan Francois, yang merupakan bendahari Sisters of St Joseph of Peace, sebuah perintah Roman Katolik yang berpangkalan di AS dan UK, berkata sama ada melalui pembiayaan projek atau pinjaman korporat am, Citigroup mempunyai “tanggungjawab untuk memastikan perniagaannya aktiviti tidak menyumbang kepada pencabulan hak orang asli.

“Pelabur bimbang melihat Citigroup membolehkan projek seperti Enbridge Line 3, Line 5, dan operasi minyak dan gas. . . yang mengancam iklim kita, kesihatan awam, dan komuniti Orang Asli,” tambahnya.

Resolusi yang sama tahun lepas mendapat sokongan daripada satu pertiga daripada pemegang saham Citi yang mengundi.

Arielle Swernoff, pengurus kempen di NGO kewangan iklim Stop the Money Pipeline, menuduh bank itu mengelirukan para pemegang sahamnya dengan mendakwa ia tidak menyediakan pembiayaan kepada saluran paip Enbridge.

“Bank itu hanya mengetahui dengan baik bahawa wang yang diberikannya kepada Enbridge telah membolehkan syarikat membiayai projek Barisan 3 dan Talian 5 yang merosakkan,” katanya.

Dalam pemfailan kawal selia menjelang AGM, Citi berkata: “Dalam sektor sensitif seperti minyak dan gas, Citi menyemak pelanggan untuk menilai dasar dan amalan alam sekitar dan sosial dan untuk mengenal pasti sama ada operasi pelanggan ini mungkin menimbulkan potensi risiko kepada kawasan sensitif seperti komuniti orang asli atau tanah tradisional, atau kawasan biodiversiti tinggi.”

Banyak bank telah membuat komitmen sifar bersih terhadap pelepasan karbon dan mengurangkan pembiayaan untuk arang batu dan projek berintensif karbon lain, tetapi juru kempen berkata mereka terus menyokong bahan api fosil melalui pembiayaan korporat am.

Awal tahun ini, sekumpulan lebih daripada 30 pelabur besar menulis surat kepada bank Eropah menggesa mereka untuk memberi lebih tumpuan kepada implikasi iklim pembiayaan am mereka. Pembiayaan aset untuk projek minyak dan gas tertentu mewakili hanya lapan peratus daripada jumlah tunai yang diberikan kepada industri, kata kumpulan itu.

Laporan tambahan oleh Stephen Gandel dan Patrick Temple-West

data result singapore

lihat pengeluaran sidney

toto sydney

data hongkong malam ini

lagutogel sgp