site

Berus Crypto dengan bencana selepas SVB runtuh

Helo dan selamat datang ke edisi terkini surat berita Cryptofinance FT. Minggu ini kita akan melihat permainan Circle dengan bencana.

Masalah perbankan Crypto sedang rancak. Silicon Valley Bank, Signature Bank dan Silvergate Capital pernah berkhidmat sebagai tiga pihak penting pemberi pinjaman yang gembira untuk mengambil deposit daripada syarikat crypto — tetapi kini semuanya telah tiada.

Kematian ketiga-tiga mereka telah menyebabkan industri mempunyai hubungan yang sudah tipis dengan sistem perbankan yang telah sedia ada dengan pilihan yang lebih sedikit.

Itu masalah serius, tetapi peristiwa juga telah menyerlahkan satu lagi kelemahan industri: syiling stabil tidak stabil dalam masa tekanan akut.

Token ini sepatutnya menjadi saluran antara kripto dan wang berdaulat, berfungsi sebagai dolar digital asli dan mengekalkan nilainya satu-untuk-satu berbanding dolar pada setiap masa. Kebanyakan perdagangan harian di bursa kripto bukanlah mata wang kepada kripto yang sukar tetapi membeli dan menjual stablecoin berbanding token kripto yang lain.

Selepas Circle mengakui pendedahan $3.3bn kepada SVB, token USDCnya runtuh seketika kepada 88 sen berbanding harga biasa satu dolar. USDC ialah stablecoin kedua terbesar dan juga digunakan secara meluas sebagai syiling dagangan dalam kewangan terdesentralisasi.

Ini bukan kali pertama perkara seperti ini berlaku. USDT peneraju pasaran tahun lalu Tether juga memecahkan tambatannya kepada dolar, beberapa hari selepas kejatuhan stablecoin terraUSD saingan yang lebih kecil. Kegagalan yang terakhir ini memulakan kejatuhan pasaran kripto yang belum pernah berlaku sebelum ini pada ’22.

Penyahtambatan Circle juga mempertaruhkan kecemasan yang berpotensi mengecilkan kemalangan tahun lalu. “Ini akan menjadi lebih besar daripada keruntuhan Terra/Luna. Mungkin kita akan memanggilnya crypto’s nuklear musim sejuk,” Larisa Yarovaya, timbalan ketua Pusat Kewangan Digital di Southampton Business School, memberitahu saya.

Tetapi ancaman itu singkat. Circle menjanjikan sokongan kewangan dan pengawal selia AS bergerak untuk memastikan deposit di SVB selamat, menawarkan USDC talian hayat yang mungkin tidak menjadi kebimbangan pihak berkuasa. Token telah pulih pada pasaknya.

“Terdapat sedikit kelegaan kerana krisis stablecoin baharu telah dapat dielakkan,” kata Nikolaos Panigirtzoglou dari JPMorgan.

Ketua pegawai strategi Circle dan ketua dasar global Dante Disparte memberitahu saya peristiwa baru-baru ini adalah sama dengan “krisis peluru berpandu Cuban crypto”, satu malapetaka yang berpotensi dielakkan pada saat-saat akhir.

Pada pandangannya, SVB adalah “kegagalan angsa hitam” dan ia adalah “bank yang memperkenalkan risiko kepada pasaran aset digital”. Pada pandangan saya, crypto’s sebenar Krisis peluru berpandu Cuba adalah USDC mematahkan tambatannya, bukan kegagalan bank.

Namun, ramai penginjil crypto telah membuat kesimpulan Disparte. Ketua eksekutif Ark Investment Management Cathie Wood berkata crypto digunakan sebagai “kambing hitam” untuk kesilapan dalam pengawasan perbankan, dan industri itu “tiada kaitan dengan keputusan pelaburan bank, mahupun keputusan Fed untuk menaikkan kadar faedah”.

Hindsight sentiasa indah. SVB mempunyai deposit berbilion-bilion tidak diinsuranskan dan membeli hutang kerajaan jangka panjang yang murah tanpa melindung nilai terhadap pergerakan menaik dalam kadar faedah. Pelanggannya yang memegang deposit adalah kumpulan tertumpu firma serupa yang mempamerkan mentaliti kumpulan. Bahan-bahan untuk koktel ada di sana.

Walaupun begitu, seseorang tidak boleh mengharapkan pelanggan mengikuti atau memahami model perniagaan atau pendedahan risiko bank mereka. Itulah tugas pengawal selia, jadi industri mempunyai pandangan tentang kualiti pengawasan. Ia adalah sistem dua peringkat, dibahagikan kepada yang besar, penting dari segi sistem dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan dunia antara menjadi pemula dengan beberapa orang dan $100,000 di bank dan seseorang mencari-cari tempat untuk meletak $3.3bn. Bukan rahsia lagi bahawa peraturan perbankan AS mengehadkan insurans deposit kepada $250,000. Memastikan berbilion-bilion dolar adalah benar-benar selamat adalah sebahagian daripada pengurusan risiko asas, jika bukan daripada syarikat maka daripada penyokong ekuitinya.

“Kami tidak boleh menyalahkan keseluruhan sistem perbankan, Circle yang terlibat dengan bank-bank khusus ini yang telah mengambil risiko, dan ini adalah hasilnya,” kata Yarovaya.

Circle kini telah memindahkan wang tunai $5.4bn kepada BNY Mellon, sebuah bank sistemik global yang ditetapkan, supaya wang itu selamat. Tetapi episod itu telah menggariskan dua perkara: crypto bergantung pada kesihatan sistem perbankan AS seperti orang lain dan bahawa USDC kini “terlalu besar untuk gagal”.

Seperti yang Carol Alexander, profesor kewangan di Universiti Sussex, memberitahu saya awal minggu ini: “Circle mempunyai pendedahan yang besar kepada SVB dan de-peg yang sangat ketara bagi stablecoin USDC mereka . . . sepatutnya menjadi bendera merah besar-besaran untuk keseluruhan ekosistem crypto.”

Apakah pendapat anda tentang de-peg USDC? Adakah kesalahan terletak pada sistem perbankan atau Bulatan? E-mel saya di scott.chipolina@ft.com.

Sorotan mingguan

  • Pihak berkuasa AS dan Jerman, disokong oleh Europol, menanggalkan ChipMixer, perkhidmatan pencampuran popular kerana dakwaan terlibat dalam pengubahan wang haram. Pihak berkuasa merampas kira-kira $46 juta tetapi anggaran mencadangkan platform itu mungkin telah memudahkan pengubahan $2.8 bilion dalam aset kripto. Tidak mengejutkan, ChipMixer juga digunakan oleh sindiket jenayah terkenal Korea Utara Lazarus Group.

  • Ia tidak pernah terlalu sibuk untuk hack crypto. Protokol kewangan terdesentralisasi yang dipanggil Euler Finance menjadi mangsa kecurian $197 juta. Menurut platform analitik blockchain Chainalysis, penggodam mencuri dana dalam USDC, serta syiling lain. Sebagai tindak balas Euler Finance melakukan perkara yang dilakukan oleh semua platform DeFi yang tidak berdaya apabila ia dieksploitasi: menawarkan wang “dengan harapan” ia akan membawa kepada dana dipulihkan. Ganjaran di sini ialah $1 juta. Perkara yang memberi inspirasi.

  • Senarai tuntutan mahkamah di sekitar FTX bertambah. Minggu ini, plaintif telah memfailkan kes bagi pihak pelanggan FTX AS dan bukan AS, melatih pandangan mereka tentang “pengaruh” yang mempromosikan, membantu atau mengambil bahagian secara aktif dalam tawaran bursa yang gagal dan penjualan sekuriti tidak berdaftar. Anda boleh membaca tuntutan mahkamah penuh di sini.

Soundbite minggu ini: Operasi chokepoint di bawah mikroskop

Salah seorang pembela crypto terbesar Washington, ahli kongres Republikan Tom Emmer dari Minnesota, keluar berayun di Twitter pada hari Rabu menentang tindakan kerajaan sepanjang minggu lalu.

“Usaha yang ditunjukkan oleh Pentadbiran untuk menyekat aset digital daripada sistem kewangan Amerika Syarikat ialah strategi yang malas dan merosakkan yang menghalang inovasi dan meletakkan pengguna aset digital Amerika kepada bidang kuasa pengawalseliaan yang kurang canggih.”

Perlombongan data: Penambat dan ‘penerbangan ke keselamatan’

Jika anda mempunyai “pelabur akan berhijrah ke token Tether untuk keselamatan” pada kad bingo crypto 2023 anda, tahniah.

Menurut nombor baharu daripada penyedia data CryptoCompare, dagangan antara USDC Circle dan token USDT Tether melonjak sebanyak 828 peratus kepada $6.1bn pada 11 Mac, hari USDC mula menyahtambatan. Perdagangan itu menunjukkan pedagang melarikan diri dari USDC untuk saingannya.

Penyahtambatan Tether tahun lepas mendorong rakan sekerja saya Adam Samson dan saya bertanya soalan asas kepada ketua pegawai teknologi Tether, Paolo Ardoino tentang rizab USDT. Dia berkata dia tidak mahu mendedahkan “sos rahsia” syarikat itu.

Cryptofinance disunting oleh Philip Stafford. Sila hantar sebarang fikiran dan maklum balas kepada cryptofinance@ft.com.

Komen anda dialu-alukan.

totobet result sgp

keluaran sdy

totobet sdy

info hk

togel singapore