site

Berhenti menyalahkan segala-galanya pada dana pencen!

Duncan Lamont ialah ketua penyelidikan strategik di Schroders.

Sistem dana pencen UK telah muncul sebagai bogeyman yang popular dan mudah untuk pelbagai masalah yang menimpa kekayaan kewangan Britain.

Syarikat memilih untuk menyenaraikan saham mereka di New York dan bukannya London; ketidakupayaan kita untuk menukar kepakaran sains hayat yang terkemuka di dunia kepada kejayaan komersial dan domestik; kekurangan modal jangka panjang untuk menyokong projek infrastruktur UK. . . Ini semua salah rancangan pencen UK rupanya.

Ini tidak adil dan tidak membantu. Tanggungjawab “faedah yang ditentukan” adalah untuk memastikan terdapat wang yang mencukupi untuk membayar pencen rakyat. Jika sesuatu yang masuk akal dari perspektif pelaburan mereka harus dan, dalam pengalaman saya, akan mempertimbangkannya. Tetapi mereka bukan celengan untuk diserbu untuk apa sahaja yang menjadi keutamaan politik hari ini.

Memang benar bahawa purata peruntukan DB kepada ekuiti UK telah jatuh daripada lebih 50 peratus pada 1990-an kepada kurang daripada 2 peratus pada 2022.

Tetapi kebanyakan sebabnya adalah berdasarkan asas pelaburan yang wajar, seperti kepelbagaian dan pengurusan risiko. Adalah salah untuk berfikir bahawa ia boleh diterbalikkan oleh gelombang tongkat kawal selia.

Ia juga merupakan pemandangan sempit landskap pencen UK. DB hanyalah satu bahagian, dan bahagian yang semakin berkurangan. Dana pencen “caruman ditentukan” berada di tempat yang sangat berbeza dan menawarkan pandangan yang jauh lebih optimistik. ini adalah di mana perhatian harus diberikan kepada persekitaran kawal selia. Bukan untuk memaksa mereka “membeli British” tetapi untuk mengenal pasti di mana terdapat halangan untuk wang itu dilaburkan secara produktif dan menguntungkan, dan menghapuskannya.

“Anda tidak boleh menangani kebenaran!”

Pada pertengahan 1990-an, purata dana pencen UK DB mempunyai 75 peratus daripada wangnya dalam ekuiti dan hanya lebih 70 peratus daripada itu di UK — pada masa UK adalah sekitar 10 peratus daripada pasaran saham global. Ini mengakibatkan lebih separuh portfolio mereka dalam saham UK.

Peralihan besar pertama berlaku selepas penasihat dan pemegang amanah DB menyedari bahawa ini tidak begitu pelbagai. Ini terutamanya kes memandangkan ekuiti UK sentiasa berada di kedudukan teratas. Hanya segelintir syarikat yang membentuk sebahagian besar daripada keseluruhan pasaran saham. (Ini masih berlaku hari ini. Lima syarikat terbesar membentuk 36 peratus daripada jumlah pasaran dan sepuluh terbesar menyumbang 53 peratus.)

Antara 1996 dan 2012, dana DB UK mengurangkan UK daripada 71 peratus ekuiti kepada 33 peratus. Tahun lepas ia jatuh ke paras terendah 13 peratus, tetapi kebanyakan perpindahan keluar dari UK berlaku dalam tempoh awal itu.

Walaupun begitu, pulangan di pasaran saham UK pada masa itu hampir menyamai AS (5.6 peratus setahun berbanding 6 peratus setahun).

Berbilang harga kepada pendapatan juga mendatar berbanding AS untuk kebanyakan tempoh ini. Malah, UK berdagang pada penilaian yang lebih tinggi sedikit berbanding AS pada penghujungnya berbanding pada permulaannya. Ia tidak mula ketinggalan secara lebih gigih sehingga 2016.

Jika ada masa yang anda fikir penjualan dana pencen sepatutnya mendatangkan masalah, tempoh selepas 1996 itu. Tetapi pasaran benar-benar baik berbanding dengan AS.

Perlu diingatkan juga bahawa kepelbagaian geografi telah menjadi trend global. Semua orang telah mencari untuk mengehadkan berat sebelah rumah mereka, termasuk pelabur Amerika. Pelabur luar negara kini memiliki lebih daripada 50 peratus pasaran saham UK.

Jadi, sementara sesetengah pihak merungut simpanan domestik kita ke luar negara, UK telah mendapat manfaat daripada pelaburan masuk tambahan kerana pelabur luar negara telah melakukan perkara yang sama. Tiada satu pun daripada ini didorong oleh peraturan, dan kebanyakan orang pasti bersetuju bahawa kepelbagaian adalah perkara yang baik. Ia sememangnya untuk pesara UK – ekuiti UK pulangan 6 peratus setahun untuk dekad yang lalu, AS 12 peratus.

Prestasi masa lalu bukanlah panduan untuk masa depan, dan UK sememangnya dinilai sangat murah berbanding dengan rakan setara global hari ini, tetapi ini menyerlahkan mengapa strategi yang lebih pelbagai adalah pelaburan yang mudah akal.

Saya suka ikatan besar dan saya tidak boleh berbohong

Kita tidak boleh bercakap tentang pencen DB tanpa bercakap tentang bon. Dan ia benar-benar berlaku bahawa mereka telah membeli bon secara besar-besaran. Peruntukan purata meningkat daripada kira-kira 20 peratus pada 1996 kepada 50 peratus menjelang 2012. Tahun lalu ia meningkat kepada 63 peratus. Tetapi seperti peralihan antarabangsa, sebahagian besar peralihan ini berlaku pada masa ekuiti UK berjalan lancar.

Pencen DB akhirnya merupakan satu siri pembayaran yang dijanjikan tetap dan berkaitan dengan inflasi kepada ahli skim. Oleh itu, aset “paling berisiko” untuk menyokong pembayaran ini adalah gabungan bon kerajaan tetap dan berkaitan inflasi; apa-apa lagi melibatkan risiko.

Pengkritik kerajaan juga harus ingat bahawa, dengan membeli bon ini, skim pencen DB telah meminjamkan sejumlah besar wang kepada UK untuk dibelanjakan untuk keutamaan politik kerajaan yang lebih luas. Mereka yang berhujah untuk DB meninggalkan bon yang memihak kepada ekuiti harus berhati-hati dengan apa yang mereka inginkan. Last Autumn memberi rasa apa yang boleh berlaku.

Lebih-lebih lagi, adalah naif untuk berfikir bahawa dana pencen boleh atau harus mengabaikan hasil bon sepenuhnya apabila memikirkan tentang nilai liabiliti mereka. Hanya 10 peratus daripada skim DB sektor swasta di UK terbuka kepada ahli baharu. Semangat pengurusan syarikat untuk menjalankannya sudah hilang.

Bagi kebanyakan orang, permainan akhir adalah untuk mendapatkan faedah ahli dengan syarikat insurans, dalam apa yang dipanggil “pembelian”. Ini hanya boleh dicapai apabila pembiayaan skim telah beralih daripada defisit kepada dibiayai sepenuhnya (atau apabila cek ditulis untuk menampung sebarang kekurangan). Syarikat insurans menggunakan hasil bon untuk menilai liabiliti dan menentukan harga yang perlu dibayar. Jika anda menyasarkan pembelian keluar, anda tidak boleh mengelaknya selama-lamanya.

Tweak tidak akan berguna

Bagaimana jika metodologi penilaian diubah, adakah ia akan membawa kepada lebih banyak ekuiti dibeli? Ia sangat tidak mungkin, jujur.

Kebanyakan skim ditutup kepada ahli baru dan baru sahaja menjadi liabiliti pada kunci kira-kira untuk diuruskan. Jika keputusan pelaburan tidak membuahkan hasil, penaja (biasanya majikan) perlu mendapatkan wang tambahan untuk membayar pencen orang. Bagi sesetengah syarikat, dana pencen boleh menjadi agak besar berbanding perniagaan asas. Jika mereka tidak dapat mencari wang tunai atau perniagaan menjadi muflis atas apa-apa sebab lain, dana pencen berakhir dalam Kumpulan Wang Perlindungan Pencen, bot penyelamat industri. Sesampai di sana, faedah ahli dipotong.

Risiko pelaburan tidak boleh dipandang ringan — tepat mengapa Pengawal Selia Pencen mengatakan kekuatan majikan harus diambil kira semasa menetapkan strategi pelaburan. Walaupun syarikat digalakkan untuk melabur lebih banyak dalam ekuiti, kemungkinan besar tidak mahu.

Peningkatan hasil bon tahun lepas telah mengubah tahap pembiayaan skim pencen secara mendadak. Terdapat pelbagai cara untuk menilai liabiliti pencen tetapi tidak kira yang anda gunakan, semuanya mengatakan perkara yang sama: tahap pembiayaan (aset dibahagikan dengan liabiliti) telah melonjak. Aset jatuh tetapi liabiliti jatuh lebih banyak.

Menurut PwC, aset DB UK kini bernilai £160bn lebih daripada nilai liabiliti mereka apabila liabiliti tersebut dinilai berdasarkan asas pembelian yang ketat. Itu tidak bermakna setiap skim melimpah, tetapi banyak. Dan mereka yang tidak jauh lebih dekat daripada yang mereka jangkakan sekarang.

Sebilangan besar kini kurang perlu mengambil risiko dengan pelaburan mereka. Jadi mengapa mereka mahu membahayakannya dengan mengambil bahagian dalam pasaran ekuiti? Tidak ada keperluan.

Jadi, tidak, walaupun peraturan pendanaan diputarbelitkan, sesiapa yang berhujah bahawa UK DB akan menjadi pembeli besar ekuiti UK sekali lagi hidup di masa lalu. Kapal itu sudah lama belayar.

Raja DB sudah mati, hidup raja DC

Sehingga Mac tahun lepas, dianggarkan terdapat 960,000 ahli aktif skim DB sektor swasta. Sebagai perbandingan, terima kasih kepada pendaftaran automatik, terdapat 18 juta ahli aktif skim DC.

Sumbangan DC sektor swasta sudah lebih daripada dua kali ganda jumlah yang masuk ke DB sektor swasta setiap tahun. Menurut data dari Broadridge, £49bn disumbangkan kepada DC pada tahun 2020, angka yang meningkat setiap tahun. £25bn masuk ke DB sektor swasta dalam tempoh 12 bulan yang tersedia terkini (hingga Jun 2022), angka yang terus menurun setiap tahun.

Secara kolektif, £670bn diramalkan akan disumbangkan kepada rancangan DC dalam dekad hingga 2030. Ini akan meningkatkan aset DC kepada £1.3tn. daripada sekitar £545bn hari ini. Aset DB sektor swasta hari ini adalah sekitar £1.5tn. Unjuran DC ini tidak termasuk anggaran £300bn yang berkaitan dengan individu yang dijangka bersara dalam tempoh ini, jadi angka sebenar yang berakhir dalam beberapa jenis strategi simpanan persaraan berkaitan DC akan menjadi lebih tinggi.

Jadi jika anda ingin bercakap tentang masa depan dana pencen, DC adalah tempat ia berada. Dan rasa apa? Mereka memperuntukkan banyak kepada ekuiti!

Aset industri dikuasai oleh amanah induk, kenderaan di mana individu yang tersebar di banyak majikan boleh menyimpan untuk persaraan. NEST mungkin yang paling terkenal. Menurut Tinjauan Peruntukan Aset DC Institut Dasar Pencen, strategi lalai amanah induk memperuntukkan 70 peratus kepada ekuiti, untuk ahli 20 tahun lagi daripada bersara. Dan 96 peratus ahli berakhir dalam strategi lalai. Jadi kebanyakan sumbangan berakhir dalam stok.

Oleh itu, penyimpan pencen DC bersedia untuk melabur berbilion paun dalam ekuiti UK pada tahun-tahun akan datang. Sebarang halangan daripada penjualan DB mungkin akan bertukar menjadi angin kencang daripada pembelian DC.

Membuka kunci modal persendirian

Ramai penyimpan DC mempunyai beberapa dekad sehingga bersara tetapi kebanyakan kenderaan simpanan DC secara sejarah hanya berada dalam dana yang boleh dibeli atau dijual setiap hari. Ini telah mengekang mereka kepada aset seperti ekuiti awam atau bon.

Akibatnya, penyimpan DC telah menghadapi halangan untuk mengakses potensi aset swasta — seperti infrastruktur, ekuiti persendirian atau hartanah — dan syarikat dan projek swasta telah kebuluran akses kepada modal jangka panjang yang berkembang pesat di DC pencen. Tinjauan caj Pencen 2020 mendapati bahawa dua pertiga daripada skim DC tidak mempunyai pendedahan langsung kepada aset seperti ini.

Ini telah lama diakui sebagai kelemahan. Untuk mengatasinya, Canselor UK pada 2020 melancarkan sesuatu yang dipanggil Dana Aset Jangka Panjang, atau LTAF. Kenderaan ini memudahkan rangkaian pelabur yang lebih luas untuk mendapat pendedahan kepada aset swasta dengan menawarkan kecairan berkala berbanding harian. (Pendedahan penuh, Schroders baru-baru ini menerima kelulusan daripada Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan untuk melancarkan LTAF pertama.)

Tetapi ini sahaja tidak mencukupi. Terdapat hampir 27,000 skim DC di UK, 25,700 daripadanya adalah skim mikro kurang daripada 12 ahli. Amanah induk lebih besar tetapi 36 yang kita ada di UK juga menjadikan ini sebagai pasaran yang berpecah mengikut piawaian antarabangsa. Skim yang lebih kecil dan amanah induk tidak mempunyai sumber, kepakaran dan skala untuk melabur dalam aset persendirian dengan cara yang cekap. Akibatnya, kebanyakan tidak. Kami telah berhujah, (terkini melalui Pasukan Petugas Industri Pasaran Modal) bahawa penyatuan adalah penting. Tanpanya, penyimpan DC akan rugi.

Tetapi ingat, setiap paun yang masuk ke dalam aset persendirian adalah satu paun yang belum dimasukkan ke dalam ekuiti UK atau tabung kerajaan. Anda tidak boleh memukul semua tahi lalat sekaligus.

Jadi ya, kita perlu memastikan pencen dikawal dengan sewajarnya. Tetapi sentiasa dengan matlamat yang sesuai dalam fikiran: untuk DB ini memaksimumkan potensi untuk manfaat yang dijanjikan secara kontrak untuk dipenuhi, dan bagi DC adalah untuk memaksimumkan potensi persaraan individu yang perlu dipenuhi.

totobet singapore hari ini

keluaran sydney

togel hongkonģ kemarin

sgp hari ini yang keluar