site

Beratus-ratus dana akan dilucutkan penarafan ESG

Beratus-ratus dana akan dilucutkan daripada penarafan alam sekitar, sosial dan tadbir urus mereka dan beribu-ribu lagi akan diturunkan taraf dalam perubahan yang diteruskan oleh penyedia indeks MSCI.

Kesannya boleh menjadi sangat teruk di Eropah di mana semakin banyak institusi hanya akan melabur dalam dana yang dianggap mematuhi prinsip pelaburan ESG. Pada 2022, dana dagangan bursa ESG menyumbang 65 peratus daripada aliran masuk ke dalam ETF Eropah, menurut Morningstar.

MSCI, yang mempunyai $13.5tn aset yang ditanda aras berbanding indeksnya, masih belum menerbitkan keputusan rundingan mengenai penarafan ESGnya. Tetapi menurut penyelidikan yang tidak diterbitkan oleh cabang iShares BlackRock, penyedia ETF terbesar di dunia, bilangan ETF Eropah dengan penarafan ESG triple-A daripada MSCI ditetapkan untuk jatuh daripada 1,120 kepada hanya 54, manakala bilangan tanpa penarafan akan meningkat daripada 24 kepada 462.

Perubahan itu adalah sebahagian daripada dorongan penyedia indeks untuk mengetatkan kriteria bagi apa yang layak sebagai dana patuh ESG di tengah-tengah tekanan daripada pengawal selia yang bimbang tentang kelaziman apa yang dipanggil “cucian hijau” apabila industri kewangan mampan berkembang pesat. Pengurangan mendadak dalam dana dengan penarafan teratas boleh bermakna pelabur yang memfokuskan ESG mempunyai lebih sedikit tempat untuk meletakkan wang tunai mereka, yang berpotensi menaikkan harga aset dengan label yang mampan.

Di bawah perubahan MSCI, semua ETF “sintetik” yang menggunakan swap untuk menjejaki nilai aset akan kehilangan penarafan ESG mereka — walaupun dana yang memiliki aset asas yang sama dinilai tinggi.

Di samping itu, kebanyakan dana “fizikal”, yang secara langsung memegang portfolio ekuiti atau bon, berkemungkinan akan menurunkan penarafannya.

Perubahan itu, yang akan berkuat kuasa pada akhir April, akan digunakan untuk semua ETF dan dana bersama di seluruh dunia.

MSCI enggan mengulas mengenai skala penurunan. Syarikat itu berkata perubahannya “akan membawa kepada lebih sedikit dana yang dinilai sebagai AAA atau AA dan akan mengurangkan turun naik dalam penarafan dana ESG, yang merupakan hasil yang disokong secara meluas oleh asas pelanggan kami”.

Di Eropah sahaja, 1,476 ETF akan mempunyai penarafan yang lebih rendah, 905 tidak akan berubah dan 78 akan mempunyai penarafan yang lebih tinggi, kajian iShares menunjukkan. Sebanyak 446 dana lagi akan kehilangan penarafan mereka sepenuhnya, termasuk lebih daripada 400 dana berasaskan derivatif.

Jika gambar yang sama telah direplikasi merentas ETF dan dana bersama di seluruh dunia maka kemungkinan beberapa ribu dana akan diturunkan.

Perubahan yang paling kejam akan menjejaskan sintetik, ETF berasaskan swap, yang mempunyai kontrak swap dengan rakan niaga untuk meniru prestasi aset asas, dan bukannya benar-benar memiliki aset itu sendiri, seperti yang dilakukan oleh ETF fizikal.

MSCI berkata dalam kenyataannya bahawa “the [ESG] penarafan dikira berdasarkan data pegangan asas dana. Dalam kes ETF berasaskan swap, data asas yang MSCI terima dalam kebanyakan kes ialah pegangan cagaran swap, dan bukannya konstituen indeks asas yang dijejaki.

“Oleh itu, kami tidak lagi akan menilai ETF berasaskan swap sehingga kami telah menentukan kaedah untuk menilai secara konsisten ETF berasaskan swap berdasarkan konstituen indeks asas yang dijejakinya.”

MSCI telah menambah, walaupun, bahawa semasa ia beralih daripada menilai dana berdasarkan indeks asas mereka, “pelabur dalam ETF berasaskan swap terdedah kepada risiko dan peluang ESG indeks pendasar dan bukannya cagaran”.

Sebaliknya, penarafan ESG S&P Dow Jones adalah berdasarkan indeks, bukan dana, jadi ETF berasaskan swap yang menjejaki S&P 500, katakan, akan mempunyai penarafan yang sama seperti yang fizikal yang mereplikasi indeks yang sama.

“Pembekal produk mempunyai keupayaan untuk menggunakan budi bicara tentang cara mereka berhasrat untuk menjejaki atau meniru indeks, termasuk menggunakan derivatif dan bukannya memegang konstituen indeks secara langsung,” kata S&P.

Jack Turner, ketua pengurusan portfolio ESG di 7 Investment Management, meminta “lebih banyak panduan industri tentang cara mengukur risiko ESG derivatif dalam portfolio”.

“Perubahan MSCI mungkin mencerminkan kekurangan pendekatan seluruh industri,” tambahnya.

Perubahan kedua MSCI menjejaskan penarafan ESG dana fizikal.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Pada masa ini, penarafan ini adalah berdasarkan skor ESG pegangan asasnya dan “faktor pelarasan”, berdasarkan sebahagiannya pada pendedahan dana kepada syarikat yang bertambah baik berbanding penarafan ESG yang semakin teruk. MSCI kini membatalkan faktor pelarasan ini.

Pada masa ini kira-kira 73 peratus daripada ETF dan dana bersama mempunyai faktor pelarasan yang positif, kata MSCI, jadi mengalih keluarnya “akan membawa kepada lebih banyak penurunan taraf daripada peningkatan”.

Turner berkata 7IM bersetuju dengan keputusan untuk mengalih keluar faktor pelarasan kerana ia akan memacu “pembezaan bermakna dalam penarafan ESG antara dana”, dan bukannya begitu banyak yang diberi penarafan tiga A.

Video: Tindak balas pelaburan ESG mula memberi kesan | Wang Moral FT

info result sgp hari ini

pengeluaran sdney

togel sydñey 2023 hari ini

result hk lengkap

sgp totobet