site

Bayaran pampasan Woodford masih ‘tidak pasti’

Peguam dan juara pengguna telah memberi amaran bahawa pampasan £235 juta yang ditawarkan kepada beribu-ribu pelabur yang terperangkap dalam dana bekas pengurus bintang Neil Woodford yang runtuh tidak mencukupi untuk menampung kerugian mereka dan mungkin tidak dibayar.

Minggu ini, Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan mengumumkan pakej ganti rugi, hampir empat tahun selepas dana Ekuiti Pendapatan utama Woodford dibekukan, memerangkap kira-kira £3.7 bilion tunai pelabur.

Pentadbir Woodford, Link Fund Solutions, mengenakan pembekuan pada Jun 2019 selepas ramai pelabur cuba menarik diri pada masa yang sama.

Selepas penyiasatan yang panjang, FCA membuat kesimpulan minggu ini bahawa LFS membuat “kesilapan dan kesilapan kritikal” yang “menyebabkan kerugian besar bagi pelabur yang kekal dalam dana apabila ia digantung”.

Sesetengah penganalisis mengalu-alukan tawaran pampasan, yang akan dibayar menggunakan aset LFS dan penjualan pentadbir untuk menyaingi Kumpulan Waystone. FCA berkata pelabur akan memperoleh semula 77p dalam pound.

Ben Yearsley, pengarah pelaburan di Shore Financial Planning, sebuah kumpulan penasihat, berkata: “Ini mungkin hasil terbaik untuk pelabur.”

Tetapi pengkritik telah memberi amaran bahawa perjanjian itu belum dimuktamadkan dan tawaran itu tidak begitu menarik seperti yang mungkin kelihatan.

Robin Powell, seorang pengarang kewangan yang telah berkempen bagi pihak pelabur Woodford, berkata: “Ia sama sekali tidak pasti mereka akan menerima pampasan dan ia mungkin berlarutan untuk masa yang lama.”

Beliau berkata masih terdapat “halangan”, termasuk penjualan LFS, yang telah dilanda kelewatan dan perlu diluluskan oleh pelabur. Pampasan itu juga bergantung kepada perjanjian yang diluluskan oleh mahkamah antara pemiutang dan LFS yang akan menyelesaikan semua hutang pentadbir dana.

“Jika, atas salah satu sebab itu, pelan pampasan tidak diteruskan, FCA telah berkata ia akan meneruskan tindakan penguatkuasaannya menggunakan kuasa berkanunnya,” tambah Powell, sambil menyatakan bahawa tindakan ini akan termasuk denda £50 juta dan mungkin pertempuran undang-undang antara LFS dan pengawal selia.

Beliau menambah proses untuk menjual baki aset dalam dana Woodford mungkin “masih mengambil masa satu atau dua tahun” dan pelabur “telah menerima pulangan yang jauh lebih rendah daripada yang mereka harapkan.” Sehingga kini, kira-kira £2.56 bilion telah dipulangkan daripada penjualan aset beku dalam dana.

Tiga firma guaman — Leigh Day, Harcus Parker dan Wallace — turut mendapatkan pampasan daripada Link bagi pihak beribu-ribu pelabur.

Harcus Parker, yang mewakili kira-kira 6 peratus daripada pemegang saham mengikut nilai, menganggarkan kerugian pelanggannya melebihi £160 juta.

Daniel Kerrigan, sekutu kanan di Harcus Parker, berkata cadangan FCA “adalah perjanjian yang tidak baik bagi pelabur yang masih akan kehilangan sejumlah wang yang bermakna”.

Jumlah ganti rugi adalah kurang daripada £306juta asal yang dicadangkan oleh FCA, walaupun badan pemerhati menyatakan bahawa angka ini adalah “jauh lebih besar” daripada nilai baki aset LFS.

Kerrigan menambah: “Saya pasti pelabur akan berasa marah dengan tawaran ini. Kami akan terus mendesak untuk mendapatkan pampasan penuh yang mereka berhak.

“FCA mendakwa ia bermakna pelabur akan mendapat 77p dalam pound, tetapi kami tidak boleh meniru matematik mereka, kerana terdapat 3.85bn saham, 64p telah dikembalikan kepada pelabur setakat ini dan kami tidak dapat melihat bagaimana £235 juta bersamaan dengan 13p lagi. kongsi. Ia juga jauh dari pasti bahawa semua ini akan menjadi kenyataan.”

Bencana Woodford telah menyinari cara dana dilabel dan dijual, terutamanya berkaitan tahap risiko yang berkaitan dengan strategi produk.

Holly Mackay, pengarah urusan tapak pengguna Boring Money, berkata: “Kesilapan utama ialah melabelkan Vindaloo sebagai Korma, kerana pelabur runcit menimbun ke dalam sesuatu yang disalah label,” katanya, merujuk kepada jumlah risiko dalam dana.

Dia menambah: “Pada pendapat saya, kesilapan Neil Woodford bukanlah apa yang dia lakukan, dan bukan apa yang dia pilih, tetapi bagaimana dia meletakkannya kepada pelabur. Dia pasti keluar dari ini dengan teruk. Saya fikir asasnya ialah ini telah berlarutan selama-lamanya; Orang ramai akan berhujah selama bertahun-tahun akan datang sama ada dana itu sepatutnya digantung, siapa yang bersalah dan apakah pembetulan yang sepatutnya.”

Woodford tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

result pengeluaran singapore

pengeluaran angka sidney

keluaran togel sidney

totobet data sgp