site

Bank Wyelands Sanjeev Gupta dikecam oleh Bank of England kerana kegagalan peraturan

Bank of England telah mengecam syarikat Wyelands Bank milik syarikat keluli Sanjeev Gupta kerana “kegagalan kawal selia yang ketara”, walaupun syarikat itu mengelak denda £8.5 juta apabila ia berakhir.

Pihak Berkuasa Peraturan Prudential BoE berkata kegagalan Wyelands antara Disember 2016 dan Mei 2020 termasuk terlalu bergantung pada syarikat yang berkaitan dengan Gupta, pelaporan modal, tadbir urus, kawalan risiko dan kegagalan untuk mengekalkan mesej WhatsApp dengan betul.

“Kegagalan Wyelands yang meluas dan serius menyebabkan PRA mengambil tindakan penyeliaan pantas untuk meminimumkan risiko kepada pendeposit dan mengeluarkan kecaman kuat hari ini,” kata Sam Woods, timbalan gabenor bagi peraturan berhemat dan ketua eksekutif PRA.

Pengawal selia perbankan UK berkata dalam kenyataannya pada hari Selasa bahawa walaupun rancangan perniagaan Wyelands adalah untuk “memulakan perniagaan daripada entiti yang diperkenalkan oleh [Gupta Family Group Alliance]dengan tujuan untuk membangunkan perniagaan pihak ketiga dari semasa ke semasa”, dalam praktiknya “hampir sepenuhnya bergantung pada GFG dan entiti yang pada asalnya diperkenalkan oleh GFG”.

Wyelands ialah sebahagian daripada konglomerat keluli-ke-kewangan GFG. Pada kemuncaknya, bank itu mengumpulkan lebih daripada £700 juta deposit daripada penyimpan British.

Siasatan Financial Times pada 2020 mendedahkan bahawa Wyelands telah menyalurkan wang pendeposit ke dalam empayar perniagaan Gupta yang lebih luas, menggunakan rangkaian syarikat yang dikawal oleh sekutu pembesar yang sering dirujuk sebagai “Kawan Sanjeev”. Penyokong terbesar syarikat dalam perikatan itu ialah Greensill Capital yang kini runtuh.

Gupta, yang pernah digelar sebagai “penyelamat keluli” untuk rentetan pengambilalihan di empat benua, telah berjuang untuk mengekalkan empayar logamnya sejak kejatuhan Greensill di tengah-tengah dakwaan penipuan pada Mac 2021.

PRA juga mengarahkan Wyelands membayar balik deposit pelanggan pada Mac 2021 di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat terhadap kedudukan kewangannya.

Gabenor BoE Andrew Bailey telah mendedahkan bahawa pengawal selia merujuk Wyelands ke Agensi Jenayah Kebangsaan dan Pejabat Penipuan Serius pada 2021 selepas menyiasat “pinjaman bersambung” berkaitan dengan Gupta, walaupun tiada caj dikenakan.

Bank itu memulakan penggulungan perniagaan pada Mac 2020. Dalam keputusan tahunannya tahun lepas, ia mengumumkan ia “tiada masa depan yang berdaya maju” dengan hampir semua pinjamannya gagal bayar.

Ketua Eksekutif Wyelands Stephen Rose berkata pada hari Selasa bahawa lembaganya “telah komited untuk bekerjasama secara konstruktif dengan PRA sepanjang siasatannya, dan mengalu-alukan perkara itu diakhiri”.

Dalam akaunnya tahun lepas, Wyelands mendedahkan bahawa ia juga sedang disiasat oleh Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan. Anjing pemerhati enggan mengulas.

Perikatan GFG berkata ia telah “melakukan apa yang boleh untuk menyokong PRA melalui proses ini dan mencatat penemuan PRA”, sambil menambah bahawa ia telah “menyuntik pembiayaan yang besar” untuk memastikan pendeposit tidak mengalami kerugian.

pengeluaran result sgp

peng sidny

sidney hari ini

nomer togel hongkongkong hari ini

tabel sh