site

Bank pusat mengumumkan langkah mudah tunai dolar untuk meredakan krisis perbankan

Rizab Persekutuan dan lima bank pusat terkemuka lain telah mengambil langkah baharu untuk menambah baik akses global kepada mudah tunai dolar ketika pasaran kewangan bergelora daripada kegawatan yang melanda sektor perbankan.

Dalam satu kenyataan bersama pada hari Ahad, bank pusat berkata bahawa mulai hari Isnin, mereka akan beralih daripada lelongan dolar mingguan kepada harian dalam usaha untuk “meringankan tekanan dalam pasaran pembiayaan global”.

Garis swap harian antara Fed dan Bank Pusat Eropah, Bank of England, Bank Negara Switzerland, Bank of Canada dan Bank of Japan akan berjalan sekurang-kurangnya sehingga akhir April, kata para pegawai.

Pengumuman lelongan dolar harian merentasi zon waktu – dasar yang terakhir dilaksanakan semasa kejutan Covid-19 2020 – dibuat beberapa jam selepas SNB mengumumkan bahawa dua bank terbesar Switzerland, UBS dan Credit Suisse, akan bergabung selepas rundingan hujung minggu yang sibuk.

Pegawai Eropah bimbang kerugian besar yang dikenakan ke atas pemegang saham Credit Suisse, dan pemegang bon yang memegang hutang peringkat satu (AT1) tambahannya, boleh meningkatkan tekanan dalam pasaran pembiayaan bank minggu ini.

Rangkaian talian swap Fed, yang pertama kali ditubuhkan pada tahun 2007, telah menyediakan sokongan pembiayaan yang penting untuk bank global semasa tempoh tekanan pasaran yang teruk. Pemberi pinjaman di luar AS boleh menggunakan talian swap untuk mengakses dolar sebagai pertukaran mata wang domestik mereka dengan mencagarkan cagaran di bank pusat masing-masing.

Majlis pentadbiran ECB mengadakan panggilan pada petang Ahad untuk meluluskan pertukaran kepada talian pertukaran harian dengan Fed.

“Rangkaian talian swap dalam kalangan bank pusat ini adalah satu set kemudahan sedia ada dan berfungsi sebagai penahan kecairan penting untuk mengurangkan tekanan dalam pasaran pembiayaan global, sekali gus membantu mengurangkan kesan tekanan sedemikian terhadap pembekalan kredit kepada isi rumah dan perniagaan. ,” kata bank pusat.

BoE berkata ia akan mengumumkan butiran operasi setiap hari pada 8.15 pagi waktu London. Operasi akan berlangsung pada 8.15 pagi dengan masa tutup untuk bidaan 8.45 pagi dan keputusan diumumkan pada 10 pagi atau tidak lama selepas itu. Dana itu akan ditawarkan pada kadar yang setara dengan kadar faedah semalaman AS ditambah 25 mata asas.

Fed juga mempunyai kemudahan yang membolehkan bank pusat dan pihak berkuasa monetari antarabangsa memeterai perjanjian pembelian semula dengan bank pusat dan memperdagangkan Perbendaharaan AS untuk dolar.

Apa yang dipanggil kemudahan repo Fima pertama kali ditubuhkan sebagai sebahagian daripada langkah kecemasan Fed untuk membendung kesan daripada krisis Covid dan telah dibuat secara kekal pada 2021.

Laporan tambahan oleh Delphine Strauss di London

Video: Pasaran pecah: ancaman besar kepada sistem kewangan

result hari ini

minta pengeluaran sidney

sidney totobet

hasil pengeluaran hongkong

result sgp