site

Bank Pusat Eropah menggesa tindakan tegas terhadap dana hartanah komersial

Bank Pusat Eropah telah menggesa agar sekatan ke atas dana hartanah komersial untuk menangani risiko bahawa kemerosotan dalam sektor €1tn boleh mencetuskan krisis kecairan jika pelabur tergesa-gesa mengeluarkan wang mereka.

Cadangan ECB mencerminkan kebimbangan di kalangan pengawal selia dan pelabur bahawa kegawatan dalam industri perbankan baru-baru ini boleh memburukkan lagi tekanan dalam pasaran hartanah komersil dan mendorong sektor itu lebih hampir kepada krisis.

Dana yang melabur dalam aset harta tidak cair dan membenarkan pelabur mengeluarkan wang mereka dalam masa yang singkat terdedah kepada “ketidakpadanan kecairan” yang boleh memaksa mereka ke dalam “jualan kebakaran”, pegawai ECB memberi amaran dalam buletin kehematan makro pada hari Isnin.

“Dasar harus dibangunkan untuk menangani kelemahan struktur” dana hartanah terbuka itu, kata pegawai itu, “memandangkan risiko yang mereka timbulkan kepada pasaran hartanah komersial dan kestabilan kewangan yang lebih luas”.

Peraturan yang lebih ketat akan membolehkan dana untuk “menguruskan lonjakan permintaan kecairan dan untuk menginternalisasi kos penebusan yang boleh timbul semasa tekanan pasaran”, kata mereka, sambil menambah bahawa tanpa alat pengurusan kecairan yang mencukupi, dana hartanah boleh “terpaksa menggunakan penjualan kebakaran aset. , sekali gus menguatkan tekanan pasaran”.

Langkah yang dicadangkan oleh ECB termasuk mengurangkan kekerapan pelabur boleh mengeluarkan wang mereka, memerlukan mereka memberi notis lebih lama dan memperkenalkan tempoh pegangan minimum yang lebih lama.

Menyeru penggunaan peraturan yang konsisten mengenai dana hartanah di seluruh zon euro 20 negara, ECB berkata mereka juga harus mengenakan yuran ke atas penebusan pelabur dan mengenakan “pintu” untuk mengehadkan aliran keluar selanjutnya.

“Dari segi aset, dasar meningkatkan bahagian aset cair yang dipegang boleh diterokai, kerana ia akan mengurangkan ketidakpadanan kecairan,” kata pegawai itu, sambil menambah bahawa langkah-langkah ini akan menjadikan sektor itu lebih mampu untuk menghadapi tempoh pasaran. tekanan.

Nilai aset bersih dana pelaburan hartanah telah meningkat lebih daripada tiga kali ganda dalam satu dekad, meningkat daripada €323bn pada suku keempat 2012 kepada €1.04tn pada suku keempat tahun lepas, kata ECB. Dana itu, yang mana kira-kira 80 peratus adalah terbuka, kini menyumbang 40 peratus daripada pasaran hartanah komersial zon euro.

Tetapi ia berkata pasaran hartanah komersil mempamerkan “tanda jelas kelemahan” yang termasuk “kecairan pasaran yang merosot dan pembetulan harga, didorong sebahagian besarnya oleh ketidaktentuan dalam prospek kewangan makro dan oleh pengetatan monetari”.

Laporan itu dikeluarkan selepas indeks Hartanah Eropah MSCI Eropah bagi syarikat hartanah besar dan sederhana jatuh 14 peratus pada Mac untuk mendekati paras terendah sejak awal 2009.

ECB memetik bagaimana Blackstone Real Estate Income Trust baru-baru ini mengehadkan penebusan pelabur selepas lonjakan permintaan untuk mengeluarkan wang daripada dana $125bnnya. Ia juga memberi contoh bagaimana dana hartanah UK telah mengenakan “pintu” untuk mengehadkan aliran keluar yang dicetuskan oleh penjualan dalam pasaran emas yang mengikuti Belanjawan “mini” tahun lepas.

Bilangan urus niaga dalam sektor hartanah komersial zon euro jatuh 44 peratus tahun ke tahun dalam tiga bulan terakhir tahun lepas, kata laporan itu. Harga hartanah pejabat utama dalam blok itu turun 14 peratus pada suku kedua dan ketiga 2022 berbanding tahun sebelumnya.

ECB berkata penggunaan hutang dalam dana hartanah akan meningkatkan kerugian pelabur semasa kemelesetan dan meningkatkan risiko penularan sebarang krisis kepada sistem perbankan.

Lembaga Kestabilan Kewangan, yang menghimpunkan penggubal dasar terkemuka, berkata pada Disember “tiada pengurangan yang boleh diukur dalam tahap ketidakpadanan mudah tunai struktur” sejak ia mengeluarkan cadangan untuk dana terbuka pada 2017.

sgp totobet

pngluaran sdy hr ini

togel hari ini sydney

pengeluaran hk hari ini

pengeluaran sgp 2022