site

Bank of England berkata ia memberi amaran kepada pengawal selia AS mengenai risiko SVB sebelum kejatuhannya

Bank of England memberi amaran kepada pengawal selia AS mengenai pembinaan risiko di Silicon Valley Bank sebelum ia runtuh, kata gabenor bank pusat Andrew Bailey kepada jawatankuasa parlimen Britain.

Dalam surat kepada jawatankuasa pilihan Perbendaharaan merentas parti yang diterbitkan pada hari Rabu, Bailey berkata bahawa BoE telah bimbang tentang “risiko penumpuan” dan “pertindihan pelanggan” antara buku pinjaman dan deposit SVB dalam tempoh 18 hingga 24 bulan sebelum penyitaannya. oleh pengawal selia AS pada 10 Mac.

Pihak Berkuasa Peraturan Prudential BoE “membincangkan perkara ini dengan kedua-dua firma dan Rizab Persekutuan San Francisco”, tulis Bailey.

Surat itu memberikan butiran baharu mengenai pandangan yang berbeza di kalangan pengawal selia AS dan UK mengenai kesihatan kewangan SVB menjelang kejatuhannya, yang mencetuskan penjualan tergesa-gesa anak syarikat UK bank itu dengan harga £1 kepada HSBC.

Bailey berkata SVB UK mengalami “larian deposit” pada 10 Mac, kehilangan hampir satu pertiga daripada asas depositnya selepas pengawal selia AS mengawal syarikat induknya.

Penyimpan SVB, sebahagian besarnya diambil daripada ekosistem teknologi Pantai Barat, mengeluarkan wang mereka secara beramai-ramai apabila muncul bahawa bank yang berpangkalan di California itu mengalami kerugian besar pada sekuriti dipegang hingga matang akibat daripada lonjakan kadar faedah. Pinjamannya juga dibuat terutamanya kepada sektor teknologi dan pemodal teroka yang membiayainya.

Kepekatan pelanggan adalah pemacu “terutama” penilaian PRA tentang berapa banyak modal tambahan yang perlu dipegang oleh SVB UK di atas minimum peraturan standard, di samping pendedahan bank kepada perubahan dalam kadar faedah, kata Bailey.

Beliau juga mengkritik keputusan pihak berkuasa AS untuk memastikan semua deposit SVB melebihi $250,000 dilindungi oleh peraturan insurans deposit persekutuan.

“Jaminan menyeluruh untuk semua pendeposit tidak kos,” kata Bailey. “Ia mengurangkan sensitiviti risiko pembiayaan bank, boleh mengakibatkan bahaya moral, dan sebarang kos akhirnya perlu ditanggung oleh pembayar cukai.”

Jaminan deposit UK ditetapkan pada £85,000, tahap yang dipertahankan Bailey sebagai “yang mengimbangi kestabilan kewangan, bahaya moral dan perlindungan pendeposit yang mencukupi”.

San Francisco Fed merujuk permintaan untuk mengulas kepada Lembaga Rizab Persekutuan di Washington, yang sedang menjalankan semakan tentang cara pengawal selia berinteraksi dengan SVB.

Apabila Jay Powell, pengerusi Fed, ditanya pada sidang akhbar pada hari Rabu mengenai pergantungan SVB pada sekumpulan kecil pelanggan yang saling berkaitan, dia berkata: “Penyelia telah masuk ke sana dan mereka sedang dalam isu ini tetapi ia masih berlaku. Perkara semakan ini adalah untuk mengetahui bagaimana ia berlaku.”

BoE enggan mengulas di sebalik surat itu.

Bailey mempertahankan rekod BoE menyelia SVB di UK, memperuntukkan satu separuh masa rasmi kepada bank dengan kunci kira-kira lebih daripada £12bn. Bailey berkata peruntukan sumber itu mencerminkan risiko bank terhadap objektif berkanun BoE seperti kestabilan kewangan.

BoE pada mulanya mencadangkan meletakkan SVB UK sebagai resolusi, kerana ia tidak penting secara sistemik kepada UK, tetapi akhirnya bersetuju untuk penjualannya kepada HSBC selepas kerajaan dan pengasas UK berhujah bahawa syarikat permulaan British akan dirugikan secara tidak seimbang jika SVB UK ditutup. .

Bailey akan memberi keterangan kepada jawatankuasa pilihan Perbendaharaan minggu depan mengenai kejatuhan SVB, dan kesihatan sistem perbankan UK berikutan tekanan baru-baru ini seperti penyelamatan pemberi pinjaman Switzerland Credit Suisse.

Beliau mengulangi pandangannya bahawa sektor UK kekal “teguh” dan “berdaya tahan” dalam surat itu.

Pelaporan tambahan oleh Brooke Masters di New York

sg totobet

pengeluaran sydney kemarin

togel sdy hari

keluar angka hongkong

pengeluaran sgp 2022