site

Bank menghadapi pilihan yang sukar berbanding kripto

Apabila First Citizens Bank bersetuju pada hujung minggu untuk membeli sebahagian besar daripada baki Silicon Valley Bank, terdapat satu perkara yang tidak diingini.

Walaupun SVB, yang kegagalannya pada 10 Mac menggegarkan sektor perbankan global, terkenal kerana berkhidmat kepada pemodal teroka dan juruteknik, perjanjian pembelian First Citizens berusaha keras untuk mengecualikan mata wang kripto dan pinjaman yang disokong oleh crypto daripada perjanjian itu.

Pemberi pinjaman North Carolina tidak bersendirian dalam keengganan terhadap aset digital. Bank Komuniti New York, yang mengambil saki baki Signature, pemberi pinjaman yang gagal sejurus selepas SVB, enggan menyentuh cabang perbankan digital Signature yang besar. Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan AS perlu memulangkan deposit $4 bilion terus kepada pelanggan tersebut.

Bekas anggota kongres AS Barney Frank, yang berada di lembaga Signature, berhujah kepada saya bahawa bank-bank itu bertindak balas terhadap permusuhan peraturan yang semakin meningkat terhadap mata wang kripto berikutan ledakan pertukaran digital FTX pada November lalu. Dia malah menyalahkan kebimbangan mengenai crypto kerana apa yang dia fikir adalah pengambilalihan Signature oleh kerajaan yang tergesa-gesa.

“Saya tidak dapat memikirkan apa-apa sebab lain untuk pengawal selia New York menutup kami,” katanya. “Mereka menembak seorang lelaki untuk mengecilkan hati yang lain [and say] jauhkan diri daripada crypto.”

Penggalak bitcoin dan aset digital lain bersetuju. Sembang dalam talian dan Twitter penuh dengan spekulasi tentang apa yang mereka lihat sebagai usaha bersepadu oleh kerajaan AS untuk mengharamkan crypto sepenuhnya. Digelar “titik pencekik operasi 2.0”, teori itu termasuk keruntuhan Signature dan Silvergate, pemberi pinjaman yang lebih kecil yang turut melakukan banyak perniagaan aset digital dan rentetan tindakan kawal selia.

Pengawal selia menegaskan bahawa mereka hanya cuba memastikan bahawa bank adalah stabil dan mata wang kripto tidak membolehkan pengubahan wang haram dan jenayah lain. Penutupan tandatangan “tidak berkaitan dengan crypto”, kata Jabatan Perkhidmatan Kewangan New York. Bank itu kehilangan 20 peratus daripada jumlah depositnya dalam beberapa jam selepas kejatuhan SVB, menghabiskan wang tunainya, dan permintaan pengeluaran diteruskan, kata FDIC.

“Kami tidak melupakan potensi kesan transformatif yang boleh dimiliki oleh teknologi ini ke atas sistem kewangan kami,” kata Michael Barr, naib pengerusi Rizab Persekutuan AS, dalam ucapan terbaru mengenai crypto. “Tetapi faedah inovasi hanya boleh direalisasikan jika pagar yang sesuai disediakan.”

Walau bagaimanapun, rakan kripto mempunyai satu perkara: sikap rasmi telah mengeras sejak kejatuhan FTX. Mereka terpaksa. Pada tahun-tahun semasa pengawal selia AS terlibat dalam perundingan yang tidak berkesudahan dan pergelutan tangan, risiko besar telah meningkat.

FTX, yang pernah bernilai $40bn, dianggap sebagai pemain bertanggungjawab industri crypto. Namun ternyata ia sangat kurang dalam kawalan kewangan asas sehingga berjuta-juta aset pelanggan didakwa dirompak oleh eksekutifnya. Skandal dan kejatuhan harga mata wang kripto menjejaskan Silvergate: pendeposit mengeluarkan $8 bilion pada suku keempat, memaksanya menjual sekuriti dengan kerugian yang teruk. Itu mendorong langkah selanjutnya dan akhirnya pembubaran.

Sekarang badan pemantau AS sedang mengekang. Fed dan pengawal selia lain secara rasmi memberi amaran kepada bank-bank pada bulan Januari supaya berhati-hati dengan “penipuan dan penipuan” dan “kebimbangan keselamatan dan kekukuhan yang penting” apabila bekerja dengan syarikat crypto.

Kes penguatkuasaan juga datang tebal dan pantas. Bursa kripto tersenarai AS Coinbase telah diberi amaran bahawa ia mungkin didakwa atas pelanggaran sekuriti. Pada hari Isnin, Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi menyaman Binance, mendakwa bahawa ia secara haram membenarkan rakyat Amerika berdagang derivatif crypto. Badan pemerhati berpendapat bahawa Binance juga memudahkan aktiviti haram. “Sukalah. Mereka berada di sini kerana jenayah,” kata ketua pegawai pematuhannya yang dipetik sebagai berkata mengenai beberapa pelanggan. (Coinbase dan Binance menolak dakwaan itu.)

Jeremy Allaire, ketua eksekutif Circle pengeluar stablecoin, yang telah meletakkan rizab $3bn di SVB, telah memberi amaran bahawa tindakan keras itu mendorong peminat crypto ke “platform tanpa pengawasan, bank yang benar-benar legap dan pendedahan risiko . . . ini tidak berakhir dengan baik”.

Itu agak keterlaluan. Sesetengah bank masih memberi perkhidmatan kepada syarikat aset digital dalam cara yang terhad. Circle mempunyai deposit besar di bank jagaan BNY Mellon dan perkongsian dengan bank New Jersey Cross River.

Tetapi tiada siapa yang secara terbuka membida untuk menggantikan Signature dan Silvergate sebagai bank fokus kripto utama. Masanya telah tiba untuk industri membuat pilihan yang sukar tentang aset digital. Pemberi pinjaman seperti Warga Pertama memberi isyarat kepada pihak mana mereka mahu berada.

brooke.masters@ft.com

Ikuti Brooke Masters dengan myFT dan seterusnya Twitter

totobet data singapura

pengeluaran sydney kemarin

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

totobet hk hari ini

totobet singapure