site

Bank mengetatkan had deposit tunai yang dibuat di pejabat pos

Beberapa bank jalan raya akan memotong had harian ke atas deposit tunai yang dibuat oleh pelanggan mereka di pejabat pos, selepas badan pemerhati kewangan UK meletakkan mereka “berjaga-jaga” berhubung pengubahan wang haram.

Allied Irish Bank, Co-operative Bank dan Handelsbanken, yang membenarkan deposit tunai antara £10,000 dan £20,000, memberitahu Financial Times mereka akan mengetatkan had ini sebentar lagi. HSBC dan Barclays, yang membenarkan deposit tunai maksimum masing-masing £9,000 dan £10,000, tidak segera menjawab apabila ditanya tentang rancangan mereka.

Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan menetapkan langkah minggu ini yang dikenakan kepada bank yang membenarkan pelanggan mendepositkan wang tunai melalui pejabat pos. Bank kini dijangka bergerak ke arah transaksi berasaskan kad dan mengurangkan had transaksi deposit tunai £20,000, antara keperluan lain.

Bank of Ireland — yang menyediakan perkhidmatan perbankan untuk pelanggan Pejabat Pos — menurunkan had deposit tunainya kepada £2,000 pada hari Khamis.

Had deposit telah menjadi punca ketegangan antara bank dan Pejabat Pos, yang mengatakan pelanggan yang sah sedang dihukum dan terpaksa pergi ke cawangan bank pusat bandar untuk mengakses perkhidmatan.

“Kami telah melihat kesan yang ketara terhadap pelanggan yang sah ditolak, tidak dapat melakukan transaksi mereka,” kata Martin Kearsley, pengarah perbankan di Pejabat Pos. Beliau berkata had adalah pembetulan yang terlalu tumpul, manakala pengenalan digital dan “pemeriksaan pelanggan terkenal” mungkin lebih sesuai.

Mengehadkan deposit akan membantu mengekang penipuan tetapi menimbulkan persoalan tentang ketersediaan perkhidmatan perbankan kerana penggunaan tunai telah menurun dan cawangan bank ditutup memihak kepada alternatif digital.

Laporan Perbendaharaan pada tahun 2020 mengenal pasti deposit tunai yang besar sebagai kawasan yang mempunyai “risiko tinggi pengubahan wang haram”. Ia berkata Pejabat Pos menawarkan penipu “tanpa nama yang lebih besar” dan “kurang penelitian” kerana, tidak seperti kakitangan bank, mereka tidak mempunyai akses kepada maklumat akaun individu apabila mereka membuat deposit.

Pejabat Pos telah memainkan peranan penting dalam rancangan untuk hab perbankan kongsi — cawangan fizikal yang boleh mengendalikan keperluan pelanggan dari bank yang berbeza dan membantu mereka yang berada di luar bandar dan kawasan yang kurang mendapat perkhidmatan. Ia berkata had yang lebih rendah juga akan menjejaskan perkhidmatan ini.

Perniagaan lebih berkemungkinan terjejas oleh perubahan berbanding pelanggan individu, terutamanya syarikat yang mengendalikan wang tunai setiap hari. Mereka menyumbang hampir separuh daripada semua deposit tunai di Pejabat Pos tetapi mendepositkan jumlah yang lebih besar.

Kearsley berkata deposit yang lebih rendah bermakna pelanggan perlu melawat cawangan dengan lebih kerap, tetapi mereka juga menghadapi had suku tahunan dan tahunan baharu untuk deposit tunai.

Federation of Small Businesses, kumpulan pelobi perniagaan, berkata ia menyokong matlamat FCA tetapi memberi amaran perlu ada fleksibiliti untuk memastikan perniagaan yang sah yang bergantung pada perkhidmatan deposit tunai tidak dihalang.

“Kawalan ini tidak seharusnya membebankan firma kecil secara tidak adil atau menghalang operasi mereka,” kata Tina McKenzie, pengerusi dasar di FSB. “FCA mesti memastikan pendekatan bank dalam semakan untuk memastikan firma kecil boleh terus beroperasi dengan cekap.”

FCA berkata ia telah bekerjasama dengan rakan kongsi termasuk penguatkuasaan undang-undang, industri dan kerajaan untuk memastikan individu dan perniagaan masih boleh mengakses “perkhidmatan tunai penting” di Pejabat Pos.

indotogel singapura hari ini

sidney totobet

totobet sdny

t0t0bet hk